Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mindössze 14 év jár a különös kegyetlenséggel elkövetett csecsemőgyilkosságért

csecsemogyilkossag.jpgA Debreceni Ítélőtábla hétfőn tárgyalta másodfokon a különös kegyetlenséggel elkövetett csecsemőgyilkosság ügyét és jogerős döntést hozott.

Mint arról a Dehir.hu korábban beszámolt, az anya, vagyis az első rendű vádlott és párja, a másodrendű vádlott már készült a gyilkosságra. A fiatal lány teherbe esett, de mivel nem volt pénzük abortuszra, elhatározták, hogy szüleik tudta nélkül megölik a babát. Az elsőrendű vádlott ezért rendszeresen ivott és cigarettázott, párja pedig többször ököllel hasba vágta. Ennek ellenére sem sikerült előidézniük a vetélést, ezért elhatározták, hogy ha a baba élve születik, akkor a 19 éves lány megfojtja a csecsemőt, a testét pedig eltüntetik.

A fiatal nő 2014 júliusában otthon, a fürdőszobában szülte meg a babát, majd kegyetlen módon meggyilkolta. Több olyan sérülést okozott az újszülöttnek, amibe a csecsemő belehalt. A nő ezután megpróbálta csillapítani a vérzését és hívta az anyját. Ezután az apát, azaz a másodrendű vádlottat is felhívta, végül értesítette a mentőket.

Az első fokon eljárt Debreceni Törvényszék idén áprilisban N. Sz. V. vádlottat emberölés bűntette miatt 14 év fegyházbüntetésre ítélte, és arról is határozott, hogy jó magaviselete esetén legkorábban büntetése kétharmad részének letöltése után feltételesen szabadlábra bocsátható a lány. A férfit bűnsegédként elkövetett emberölés bűntette miatt 12 év fegyházbüntetésre ítélt a bíróság, adott esetben neki is csak a büntetés kétharmadát kellene leülnie. Az ítélet ellen akkor az ügyész mindkét vádlott terhére súlyosításért, a vádlottak és védőik enyhítésért fellebbeztek. Ezt követően került az ügy a Debreceni Ítélőtáblára.

A táblabíróság jogerős ítéletében megváltoztatta az elsőfokú döntést a férfi esetében, akinek fegyházbüntetését 10 évre enyhítette, egyebekben pedig helybenhagyta a Debreceni Törvényszék határozatát.

Mivel a fiatal nő és a férfi 2014 nyara óta előzetes letartóztatásban voltak, ezért mindkettőjüknél beszámítják a büntetésbe ezt a több mint két évet is. Ennek megfelelően a most 21 éves hajdúszoboszlói lány akár már 2022-ben szabadulhat, a férfi pedig már 2019-ben elhagyhatja a fegyházat.

Az indoklás szerint a férfi nem tudott „az ölés végső megvalósítási formájáról és nem volt jelen a bűncselekmény elkövetésekor”. A vádlott azonban pszichikai bűnsegédként vett részt a cselekményben, ezért az ő esetében nem indokolt a törvényi minimumnál hosszabb idejű szabadságvesztés kiszabása.

Az ügyész szerint az elsőrendű vádlott személyiségzavarban szenved, 2013-ban öngyilkosságot kísérelt meg, később pszichiátriai kezelés alatt is állt.

Dehír.hu

 
 


Utolsó kép


HirdetésArchívum

Naptár
<< Július / 2017 >>


Statisztika

Most: 6
Összes: 1806431
30 nap: 20703
24 óra: 576