Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Kúria döntése ellentétes az EU útmutatásával

Európa védelmét kérjük a roma diákok szegregációjával szemben Kúria ítélete mai ítélete a Huszár telepi iskola ügyében ellentétes az első és másodfokú bíróság döntésével, az elmúlt évek következetes magyarországi jogi gyakorlatával és Emberi Jogok Európai Bíróságának számos ítéletével,amelyek kivétel nélkül jogszerűtlennek mondták ki a roma diákok elkülönített oktatását.

Az ítélet indoklása a szülők a szabad iskolaválasztására hivatkozik, miközben csak aránytalan terhet vállalva vihetnék más intézménybe a gyermekeiket. Még aggasztóbb, hogy az indoklás szerint az iskola vallásos célja, "cigánypasztorizációs" jellege teszi jogszerűvé az elkülönítést. Ez az érvelés feltűnően hasonlít a perbe szégyenletes módon a szegregáció védelmében beavatkozó Balog Zoltán miniszter nézeteire.

Ez a jogi döntés korlátlanul kihasználható kiskaput nyit a roma gyerekek vallási indokokra hivatkozó elkülönítésére és hátrányos helyzetbe hozására.

A szegregáció azért elfogadhatatlan, mert kutatások bizonyítják, hogy az együttnevelés jobb esélyt jelent a diákok számára és az etnikai feszültségeket is csökkenti. Az Európai Unió dokumentumai sürgetik az iskolai szegregáció felszámolását, az Európai Bizottság már kötelességszegési eljárást is indított Csehország ebben az ügyben.

Mivel a hazai jogszolgáltatás immár nem nyújt védelmet a roma diákoknak, a Bizottsághoz fordulok, hogy tegye meg a hátrányos megkülönböztetés gyakorlata ellen szükséges lépéseket.

 

Niedermüller Péter EP képviselő - MTI

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 


Utolsó kép


HirdetésArchívum

Naptár
<< Július / 2017 >>


Statisztika

Most: 14
Összes: 1805294
30 nap: 21223
24 óra: 806