Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bíróság

Igazságszolgáltatás. ... Kérdem én: a bíróságokon? .... Ahol gyermekeket érintő ügyekben mindössze csak a gyermekek jogait nem veszik figyelembe? Ahol a gyermekek jogainak képviseletére hivatalból nem rendelnek ki gyermekjogi képviselőt? Ahol a gyermek veszélyeztetettségét polgári bíróság tárgyalja, miközben magát a cselekményt a Büntető Törvénykönyv szabályozza? Ahol úgy dönthetnek a bírák gyermek- és családjogi ügyekben, hogy nincs meg ehhez a megfelelő, szakirányú, speciális szakvégzettségük? (a felsorolás szabadon folytatható) ...

... Íme az elrettentő példák sora:

 

 

 

Cikkek

Az ügyvédség előtt álló kihívások

A letétkezelés szabályainak szigorodása, vagy a kötelező felelősségbiztosítás mértékének felemelése nem a hivatásrend gyakorlóinak ellehetetlenítését célozta: ezek a rendelkezések a megbízók érdekeit védik, és egyben erősítik a hivatásunkba vetett bizalmat is, annak rangját is emelik. 

 
2017.06.18 | Menüpont: Bíróság

Mediáció családjogi ügyekben

A mediáció csak akkor lehet sikeres, ha a szülők hajlandóak a mediátor segítségével keményen megdolgozni annak érdekében, hogy a gyermekük sorsát érintő lényeges kérdésekben, a gyermekük legfőbb érdekét a saját érdekeik elé helyezve megállapodásra jussanak.

 
2017.05.21 | Menüpont: Bíróság

Enyhítették a gyermeküket halálra éheztető szülők büntetését

Orvosi vélemény szerint a szülők az egészséges étkezés megszállottjai voltak, és emiatt tudatuk beszűkült, ezért enyhítették büntetésüket. A másodfok a szülők esetében mellőzte a társtettesi minősítést. 

 
2017.04.28 | Menüpont: Bíróság

Változni fog a magánjogi szabályozás Magyarországon

Az új jogszabály alapján immár bizonyos esetekben mód lesz arra is, hogy a magyar helyett egy, a gyermekre nézve esetleg kedvezőbb külföldi jog kerüljön alkalmazásra. 

 
2017.04.06 | Menüpont: Bíróság

Az ügyvédi munkadíj, mint a perköltség része

Előfordul, hogy a pernyertességbe, mint örömbe üröm vegyül: jóllehet a perbe vitt főkövetelés és annak járulékai tekintetében megvalósult a felperes elérni kívánt célja, azonban az ügyvédi munkadíjnak, mint a perköltség részének megállapításánál az elsőfokú bíróság ceruzája az általa elvártnál vékonyabban fogott.

 
2017.04.03 | Menüpont: Bíróság

Lusták? - Nem élnek jogaikkal az ügyvédek

A peres ügyektől kezdve az okiratszerkesztésekig több mint nyolcvanféle olyan eljárás van Magyarországon, amihez kötelező az ügyvédi közreműködés – vagyis nagyon nem mindegy, hogyan, milyen szabályok alapján dolgoznak a szakemberek. 

 
2017.04.02 | Menüpont: Bíróság

A mediáció szerepe a permegelőzésben

Közvetítés bármely jogvitában lehetséges, akár válásról, szülői felügyeleti jog rendezéséről, továbbá egyéb családjogi kérdésről (főként ha gyermek is van a családban), céges jogvitáról, munkaügyi vitáról, szomszédok közötti konfliktusról, netán hagyatéki vitáról van szó.

 
2017.03.31 | Menüpont: Bíróság

Kézivezérlés a bírák kinevezésében

Nem ok nélkül aggódtak a jogvédők: lényegében semmit változott Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének jogköre azóta, hogy a nemzetközi nyomásra visszanyesték teljhatalmát. Fontosabb bírósági vezetői poszthoz manapság már csak az OBH-n, pontosabban annak elnökén, Handó Tündén – vagyis az Alaptörvény „szellemi atyjának” tekintett fideszes Szájer József feleségén – keresztül vezet az út.

 
2017.03.19 | Menüpont: Bíróság

A szakértőknek nincs képzettségük a szülői elidegenítés jelensége terén

A szakemberek többsége úgy véli, hogy ha egy gyermek visszautasítja a szülőt, akkor annak nyomós oka van. Nehezen tudják elképzelni, hogy a gyermek a bántalmazó, elidegenítő szülőnek akar csupán megfelelni, mint ahogy a kóros ragaszkodás és az egészséges kötődés közötti különbséget sem tudják felmérni. A laikus megfigyelőnek ez a fajta szoros és ragaszkodó szülő-gyermek kapcsolat normálisnak, mi több, egészségesnek tűnik. De ez nagyon távol van attól. Ennek a torz kapcsolatnak eredményeképpen az elidegenített gyermek elveszíti egyéniségét, elnyomja az elidegenített szülő iránti szeretetet és ragaszkodást, csak hogy megfeleljen az elidegenítő szülő manipulációinak. Ez nagyon veszélyes és káros a gyermekre nézve.

 
2017.03.10 | Menüpont: Bíróság

Az apaság vélelmének megdöntése nemperes eljárásban az új kódex szerint

A Ptk. hatályba lépésével módosult a per megindítására jogosultak köre. A Csjt. szabályai alapján a per megindítására jogosult volt a gyermek, a vélelmezett apa, a gyermek halála után leszármazója, ennek hiányában az ügyész. A Ptk. által bevezetett szabályozás alapján az anya is jogosulttá vált az eljárás megindítására, kiemelendő azonban, hogy az édesanya csak a gyermekkel együtt indíthat pert. Ahhoz azonban, hogy a gyermek a perben az anya pertársaként részt vegyen, gyámhatósági hozzájárulás szükséges, aki az engedélyezés során vizsgálja, hogy a családi jogállás rendezése a gyermek érdekében áll-e.

 
2017.03.07 | Menüpont: Bíróság


 


Utolsó kép


HirdetésArchívum

Naptár
<< Június / 2017 >>


Statisztika

Most: 13
Összes: 1788352
30 nap: 32835
24 óra: 786