Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bíróság

Igazságszolgáltatás. ... Kérdem én: a bíróságokon? .... Ahol gyermekeket érintő ügyekben mindössze csak a gyermekek jogait nem veszik figyelembe? Ahol a gyermekek jogainak képviseletére hivatalból nem rendelnek ki gyermekjogi képviselőt? Ahol a gyermek veszélyeztetettségét polgári bíróság tárgyalja, miközben magát a cselekményt a Büntető Törvénykönyv szabályozza? Ahol úgy dönthetnek a bírák gyermek- és családjogi ügyekben, hogy nincs meg ehhez a megfelelő, szakirányú, speciális szakvégzettségük? (a felsorolás szabadon folytatható) ...

... Íme az elrettentő példák sora:

 

 

 

Cikkek

Mi az a mediáció?

A mediátorok nem pszichológusok, nekik nem a problémát kell analizálni, majd utána megoldási javaslatokat tenni, hanem a feleket kell úgy irányítani, hogy ők saját maguk találják meg azt az utat, amely alapján a kettőjük között kialakult konfliktust kezelni tudják. A mediátor nem is szakértő. Nem szabad, hogy ő mutasson iránymutatást bármilyen kérdésben. A mediátor nem hallgatható meg semmilyen eljárás keretében arra vonatkozóan, hogy a mediációs ülés során milyen információk, illetve milyen enyhítő vagy terhelő bizonyítékok kerültek elő, hangoztak el.

 
2016.12.25 | Menüpont: Bíróság

Az elhelyezés megváltoztatását eredményezi a kapcsolattartás akadályozása

A gyermek érdekét súlyosan sértő módon jár el az a szülő, aki a gyermeket a másik szülővel való érintkezéstől indokolatlanul elzárja, és ellene hangolja. A gyermek érzésvilágára ez károsan és kiszámíthatatlanul hat, s az is bekövetkezhet, hogy a gyermek szembefordul mindkét szülőjével. A szülőnek az említett, mélyen elítélendő magatartása károsan befolyásolja a gyermek fejlődését, és alapot ad arra a következtetésre, hogy ez a szülő nem alkalmas a gyermek nevelésére. Végső soron az ilyen szülői magatartás a gyermek elhelyezésének megváltoztatására is vezet.

 
2016.12.08 | Menüpont: Bíróság

A PAS induktortól megvonható a szülői felügyeleti jog

Az egyik szülőhöz való érzelmi kapcsolat sérülése – ha az külső befolyás eredménye, és ez közvetetten, vagy közvetlenül befolyásoló, példát adó személy a szülői felügyeleti jogok gyakorlására feljogosított szülő – önmagában is indokolttá teszi a gyermeknek más személynél történő elhelyezését, a másik szülő feljogosítását a szülői felügyeleti jogok gyakorlására, amennyiben alkalmas erre.

 
2016.12.01 | Menüpont: Bíróság

Az egyoldalú döntéssel történt iskolaválasztás költségterhe a különélő szülőre nem terhelhető

A felperes jövedelmi viszonyaiból és keresetének felemeléséből megalapozottan következtethető, hogy a felperes az iskolaváltással felmerülő teljes költséget az alperesre kívánta hárítani. Holott az évente fizetendő tandíj és beiratkozási díj együttes összege az átlagos magyar viszonyok, továbbá a felperes jövedelmi és vagyoni viszonyai alapján egyértelműen, de még az alperes jövedelmi és vagyoni helyzetéhez képest is - a másodfokú bíróság álláspontjától eltérően - luxus kiadásnak minősíthető. A felperes az egyoldalú elhatározásán alapuló iskolaváltás következményeiért a közös szülői jog és kötelezettség, a gyermek érdekében álló és a szülőket kölcsönösen terhelő együttműködési kötelezettség szankciójaként köteles helytállni. Azt a kötelezettre nem háríthatja át, ezért az alperes önkéntes vállalása hiányában a tanulmányokkal felmerülő költségek viselésére a tartásdíj felemelésével nem kötelezhető. A költségtérítés fizetése alóli mentesülése szempontjából közömbös, hogy annak fedezetére az alperes megfelelő teljesítőképességgel rendelkezik.

 
2016.11.06 | Menüpont: Bíróság

Mindössze 14 év jár a különös kegyetlenséggel elkövetett csecsemőgyilkosságért

A fiatal lány teherbe esett, de mivel nem volt pénzük abortuszra, elhatározták, hogy szüleik tudta nélkül megölik a babát. Az elsőrendű vádlott ezért rendszeresen ivott és cigarettázott, párja pedig többször ököllel hasba vágta. Ennek ellenére sem sikerült előidézniük a vetélést, ezért elhatározták, hogy ha a baba élve születik, akkor a 19 éves lány megfojtja a csecsemőt, a testét pedig eltüntetik. A fiatal nő 2014 júliusában otthon, a fürdőszobában szülte meg a babát, majd kegyetlen módon meggyilkolta. Több olyan sérülést okozott az újszülöttnek, amibe a csecsemő belehalt.

 
2016.10.25 | Menüpont: Bíróság

A bántalmazás témaköre még mindig tabu a tárgyalótermekben

„Ha a meghallgatás előtt öt napig nem vernek agyon, akkor nem foglalkoznak veled. A joggyakorlat csak a közvetlen bántalmazást értékeli veszélyhelyzetként, pedig a direkt fizikai erőszakhoz vezető lépések felismerhetőek a szakemberek számára” – mondta a jogvédő, aki szerint a traumafeldolgozásban ilyenkor nyilván nem segít az igazságszolgáltatás, sőt, pont az ellenkező hatást éri el azzal, hogy a szavahihetőséget megkérdőjelezi, és az ügyfelet megalázza.

 
2016.10.18 | Menüpont: Bíróság

A műhibaperek szakértői

Egyes műhibaperekben legalább két-három szakértő van, és évek, sőt évtizedek telnek el a jogerős ítéletig. Egy ügyben például hét szakértői vélemény készült, és a hatályon kívül helyezések miatt újra és újra kezdődött a per – hangzott el az „Igazságügyi szakértők az egészségügyben” című könyv budapesti bemutatóján.

 
2016.10.17 | Menüpont: Bíróság

Rendszerszintű hazugságok a bíróságokon

Nem úgy van az, hogy valakik összekapnak, és már mennek is a bíróságra. Mire egy konfliktus eljut a bíróság elé, általában több hónap is eltelik, ráadásul magára az első tárgyalásra is általában több hónapot kell várni. A feleknek így van idejük jól megutálni egymást, a kölcsönös utálat pedig persze hónapról hónapra tovább dagad. Az utálat pedig befolyásolja a viselkedést, a másikról alkotott rossz kép pedig arra sarkall, hogy nemlétező, vélelmezett lépésekre adjunk válaszlépéseket. 

 
2016.10.13 | Menüpont: Bíróság

Fiatalkorú elkövető végrehajtandó szabadságvesztésének esete

Egy kirívó példa a gyakorlatból, amikor az összes körülmény mérlegelését követően, az elkövetett cselekmény tárgyi súlyát és az elkövető személyi körülményeit is figyelembe véve, a nevelési cél szem előtt tartásával is elkerülhetetlen a végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabása a fiatalkorú elkövetővel szemben.

 
2016.10.11 | Menüpont: Bíróság

Megoldás lehet-e válás után a váltott elhelyezés?

Míg a láthatás korlátozása jellemzően az anyák „fegyvere”, az apáké a tartásdíj nemfizetése. Ami közös ezekben, hogy a gyereket használják eszközül alapvetően párkapcsolati konfliktusukban. Az állami intézmények teszetoszasága miatt lényegében csak az érintett felek vérmérséklete és belátása szabja meg, hogy ki meddig megy el – hangsúlyozzák a gyermekjogi szakemberek.

 
2016.10.11 | Menüpont: Bíróság


 


Utolsó kép


HirdetésArchívum

Naptár
<< Július / 2017 >>


Statisztika

Most: 12
Összes: 1807445
30 nap: 20745
24 óra: 716