Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Újfajta Down-szűrés vizeletből

Új eljárást fejlesztettek ki brit kutatók, amely az anyai vizeletből 90% fölötti találati aránnyal jelzi a magzati Down-szindróma valószínűségét. A szűrés egyszerűbbé válása fokozottan veti fel a Down-szindrómával kapcsolatos kiegyensúlyozottabb tájékoztatás igényét.

A kutatók “Clinical Proteomics" c. szaklapban megjelent közleménye szerint a Down-szindrómás magzatokat hordozó anyák vizeletének tömegspektrométeres vizsgálata során szisztematikus eltéréseket találtak, amelyek 90% fölötti arányban jelzik Down-szindróma valószínűségét. Az elemzés a terhesség 8. hetétől végezhető és mindössze néhány percet igényel.

Kidolgozói szerint a teszt forradalmi újítás, mivel a Down-szindróma valószínű előfordulásának jelzése ilyen egyszerűen, gyorsan és olcsón eddig nem volt lehetséges. A jelenleg általános Down-szűrések során az anyai vér különböző markereiből és a magzat ultrahangos vizsgálatával számítanak valószínűséget, vagy a placentából származó DNS –t vizsgálják.

Sem az új, sem a korábbi tesztek nem alkalmasak azonban diagnózis felállítására, ehhez továbbra is invazív vizsgálatra (amniocentézisre vagy chorionboholy biopsziára) van szükség.

A Down Egyesület felhívja a figyelmet, hogy a szűrőeljárások egyszerűsödésével mind fontosabb a családokat a Down-szindrómával kapcsolatban kiegyensúlyozott, naprakész információhoz juttatni, hogy felelős, tájékozott döntést hozhassanak.

Bővebb információ ide kattintva érhető el.

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 


Utolsó kép


HirdetésArchívum

Naptár
<< Június / 2017 >>


Statisztika

Most: 8
Összes: 1806431
30 nap: 20703
24 óra: 576