Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Túlélő show az egészségügyben

survivor.jpgBérnővérek, bélfertőzések, ágyi poloskák és penész hálójában pusztul az Orbán-kormány alatt az egészségügy. A Magyar Liberális Párt úgy látja, a magyar egészségügy a működőképesség határához érkezett: a kórházaink állapota válságos. Az orvosok és ápolók leterheltsége már a betegek gyógyulását és életét veszélyezteti. Nincs olyan állami egészségügyi intézmény, amely ne küzdene folyamatos orvos és ápolóhiánnyal.

Alapvető higiéniai szerek hiányoznak az egészségügyi intézményekből: az Index mai híre szerint a SOTE I. számú női klinikájára például a betegeknek az alábbiakat kell magukkal vinniük: szénsavmentes víz, pohár, evőeszközök, tisztálkodási eszközök, bugyi, egészségügyi betét, papír zsebkendő, vécépapír, gyógyszerek, törülköző, 2 db (10 cm-es) fásli, amit a műtőssegédnek kell adni a műtőbe menet.

A betegek és a kórházak alkalmazottai joggal érezhetik úgy, hogy egy túlélő show szerencsétlen résztvevőivé váltak. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke 30-40 százalékos ápolóhiányról számolt be. Ilyen körülmények között egyszerűen képtelenség fenntartani az ellátás színvonalát. A bérnővérek csak látszatmegoldások, az egészségügy és az állami alkalmazottak megfelelő bérezését, munkakörülményeit kell megoldani.

A kormány tétlensége és szakmai alkalmatlansága miatt az összeomlás határára került az ágazat.

Haladéktalanul fel kell térképezni a problémákat az állami tulajdonban álló egészségügyi intézményekben. Ennek érdekében a Liberálisok válságstáb felállítását javasolják, amely összegyűjti a megoldásra váró feladatokat, ez azonban csak rövid távú megoldás. Egy ilyen válságágazat nem veszhet el az Emberi Erőforrások Minisztériumának 10 államtitkársága között.

Emiatt követeljük, hogy a kormány hozzon létre önálló Egészségügyi Minisztériumot, és szakmai szervezetek, valamint szakértők bevonásával fogjon hozzá a kórházainkban tapasztalható harmadik világot idéző állapotok felszámolásához.

MLP - OS

Mindamellett, hogy a fenti közleménynek teljesen igaza van, szükségét láttuk annak, hogy ezt a közleményt az Index információjával kiegészítsük - a hiteles tájékoztatás jegyében:

"Az I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán rendelkezésre áll minden kezeléshez és ellátáshoz szükséges feltétel. Egyetlen műtét sem marad el személyi vagy tárgyi feltétel hiánya miatt. A betegek jogos igénye, hogy a Klinikán töltendő időszakról részletes tájékoztatást kapjanak. A lista azért készült, hogy felhívják a betegek figyelmét, mire lesz szükségük a benntartózkodásuk során. Amennyiben a felsorolt dolgokat nem hozza valaki magával, a klinika akkor is biztosítja ezeket számukra, de a páciensek többsége szívesebben használ pl. saját törölközőt, evőeszközt.

A fáslinak az alsó végtagi mélyvénás trombózis megelőzésében van szerepe, melynek alkalmazása a műtétet követően, a beteg otthonában is előnyös. A Klinika azoknak a betegeknek is biztosít fáslit, akik nem hoznak magukkal, a Klinika raktára jelenleg is feltöltött állapotban van és megfelelő mennyiségű fásli áll rendelkezésre.

A tájékoztató lista több mint tíz éve létezik a klinikán, nem jelez forráshiányt."

 
 


Utolsó kép


HirdetésArchívum

Naptár
<< Július / 2017 >>


Statisztika

Most: 13
Összes: 1805294
30 nap: 21219
24 óra: 806