Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szakértő civilek nélkül nem lehet visszaszorítani a HIV-robbanást

hiv---mtva.jpegSzigetvári Viktor, az Együtt elnöke felháborítónak tartja, hogy a Fidesz-kormány már 15 millió forintot is sajnál az az AIDS/HIV prevenció területén fontos szerepet játszó civil szervezetektől. A HIV-robbanás visszaszorításában csak a krízisterületeket közelről ismerő civilek tudnak segíteni.

Az Együtt elnöke követeli a civil HIV-prevenciós pénzek visszaadását a hozzáértőknek, és sokkal erősebb, szakszerűbb kormányzati intézkedéseket a lappangó HIV-robbanás kezelésére Magyarországon.

A Szexmunkások Érdekvédelmi Szövetsége a jövő héten fogja kiosztani a rendelkezésükre álló utolsó adag ingyen óvszert. Azért nem tudnak utánpótlást finanszírozni, mert a kormány úgy döntött, a civil szervezetek helyett egy állami háttérszervezet, az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) kapja meg a költségvetésben szereplő 15 millió forintot, írta meg az Index.hu.

Szigetvári Viktor szerint szégyen hogy a tolvaj kormány már pár millió forintot is sajnál az AIDS/HIV prevenció területén fontos szerepet játszó civil szervezetektől. Egy nappal az AIDS ellenes küzdelem világnapja (december 1.) előtt kötelességünk felhívni a figyelmet arra, hogy Magyarországon lappangó HIV-robbanás van.

Ennek oka az intravénás droghasználat terjedése, a tűcsere programok leállítása, valamint a felvilágosítás elmaradása, aminek eredményeképp gyakoriak a védekezés nélküli alkalmi kapcsolatok. A fertőzöttek között sok nő és sok heteroszexuális is van, ami bizonyítja, a fertőződés ma már messze nem kizárólag a melegek problémája, ahogyan azt a korszerűtlen szemléletű és a jó programokat alulfinanszírozó kormányzat sugallja.

Ráadásul a korszerű gyógyszerekkel ma már nem azonnali halálos ítélet a fertőzés, így lenne lehetőség modern gyógyszerekkel, ingyenes szűrőprogramokkal és felvilágosítással visszaszorítani a fertőzéshullámot. Ebben pedig kulcsszerepet kell szánni a krízisterületeket közelről ismerő civileknek, akiket a kormány most magukra hagyott.

Az Együtt elnöke követeli a civil HIV-prevenciós pénzek visszaadását a hozzáértőknek, és sokkal erősebb, szakszerűbb kormányzati intézkedéseket a lappangó HIV-robbanás kezelésére Magyarországon.

OS

Fotó: MTVA

 
 


Utolsó kép


HirdetésArchívum

Naptár
<< Június / 2017 >>


Statisztika

Most: 6
Összes: 1806431
30 nap: 20703
24 óra: 576