Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Miért néma az ellenzék rokkant ügyben?

Egyre világosabban körvonalazódni látszik, hogy a korhatár alatti rokkantak problémája senkit sem érdekel ebben az országban. Az ellenzéki pártok is nyugodt lelkiismerettel végignézik azt, hogy a becsületes, több évtizednyi munkában megrokkant emberek nélkülöznek. A munkában, vagy vétlen balesetben megrokkantak, a súlyos betegségben szenvedők, illetve a betegen született gyermekek emberhez méltatlan helyzete senkit nem érdekel - vallja ezt a Tabunyitogató és a Korhatár Alatti Rokkantak Országos Szervezete (KAROSZ) .

A két civil érdekvédő szervezet együttműködéssel és összefogással próbálna kiállni az elesettekért és családjaikért. Köztudott, ha a családban rokkant van, az mélyszegénységet generál. Furcsa módon egyetlen ellenzéki párt sem foglalkozik azzal, hogy a rokkantak a legkiszolgáltatottabb szegények.  

A két szervezet közös álláspontja:

„Korózs Lajos a népjóléti bizottság alelnöke volt csütörtökön a Baloldali páholy vendége. A szegedi rendezvény előtt sajtótájékoztatón összegezte véleményét az ország szociális és egészségügyi helyzetéről. A kormány futószalagon gyártja a szegényeket: öt év alatt 700 ezerrel nőtt a nincstelenek száma az országban – mondta Korózs Lajos szocialista honatya Szegeden. Most azt javasolja, emeljék duplájára a legkisebb nyugdíj összegét” - erről olvashattunk a szeged.hu hírportálon (katt ide)

A sajtótájékoztatón a baloldali szakpolitikus - aki egyben a népjóléti bizottság alelnöke is – hosszasan sorolta fel az elszegényedő társadalmi csoportokat, azonban az öregségi nyugdíjkorhatár alatti rokkantakról most sem ejtett egyetlen szót sem, mint a 2014-évi választások óta, szinte soha. Csak arra tudunk gondolni, hogy valószínűsíthető, hogy az MSZP vezetőségének és közös, egységes politikai akaratának a portfóliójában a korhatár alatti rokkantak nem kaphatnak helyet. Pont emiatt, Korózs Lajos sem beszélhet a rokkantakról - a pártja politikai akaratának a hiányában - miközben a rokkantak potenciálisan a legkiszolgáltatottabbjai a mélyszegénységnek?

Az öregségi nyugdíjak legkisebb összegéhez (28.500,- Ft/fő/ hó összeghez) igazodó szociális ellátások hosszú évek óta nem emelkednek. Valóban a 7 szűk esztendő folytatódik a szegények számára. Azonban, a megváltozott munkaképességűek ellátása hiába igazodik a minimálbérhez, az öregségi nyugdíjkorhatár alatti rokkantak felét visszaminősítették, vagy kidobták az ellátórendszerből. Emiatt ők tartósan kiszolgáltatott helyzetbe kerültek a rokkantsági ellátórendszer átalakítása miatt. A nulla forintosok, az ellátórendszerből eltávolítottakat, vagy 27-34 ezer Ft/fő/hó rehabilitációs ellátottakat a családjuk nyakába varrta a kormány, miközben átlagosan ezek az emberek több mint 30 éven át becsületes járulékfizetők voltak. Mégis a törvény szerint a 2012.évi minimálbér töredékét kapják csak, de azt is maximum 3 éves fix időtartamra.

Az enyhébb fokozatú, de rokkantellátottak is csak a 2012.évi minimálbér 45%-át kapják ellátásként, amiből megélni képtelenség egy rokkantnak, akinek a gyógyszerköltsége átlag havi 15 ezer Ft/fő/ hó. A súlyosabb állapotú rokkantellátottak helyzete sem sokkal jobb, mert többségük a 2012. évi minimálbér 60%-át kapja. A rendkívül súlyos állapotú rokkantak a D és E kategóriában 70-99%-os rokkantként kategóriánként 5-5%-kal emelt összegekből kénytelenek élni.

Szót kellene ejteni azokról a 80%, vagy afeletti egészségkárosodott rokkantsági járadékosokról is, akik 25 éves kor alatt, még gyermekkorukban váltak rokkanttá, de a súlyos állapotuk miatt nem tudnak dolgozni. Sokuk állapota végleges volt az orvosi bizottságok szerint, de mégis visszaminősítették az érintettek egy részét úgy, hogy semmiféle ellátásra nem jogosultak többé. A dominóelv áldozataivá váltak az őket ápoló közeli hozzátartozók is, akik elvesztették az ápolási díjra való jogosultságot is a rokkantsági járadékos ápolt visszaminősítése miatt. Ha a valóságban nem változott a súlyos beteg állapota, ugyanúgy ápolni kénytelen a beteget a hozzátartozója, csupán annyi változás van, hogy egyetlen fillér nélkül hagyták az ápoltat és az ápolóját is? 

Ha már az egészségügy és a szociálpolitika szoros összefüggéseinek a felelőse az MSZP szakpolitikusa, akkor arra is gondolnia kellene az MSZP vezetőségének, hogy a mélyszegénységben élő rokkantak egészsége mennyire rossz. Arról nem is beszélve, hogy a rokkantak mindig az egészségügyi várólista végére kerülnek –mintha a társasjátékban a büntető dobás a start-kockára küldené őket vissza – a pénzhiány miatt képtelenek soron kívüli diagnosztikai vizsgálatot, magánrendelést, vagy hálapénzt megfizetni. Így még az egészségügyi rehabilitációjuk sem teljesül. Ennek ellenére, betegen kényszerítenék őket munkába a visszaminősítésekkel. Ha magas munkanélküliség, nem a rokkantakért fognak kapkodni a nyílt munkaerő piacon sem.  

Csodálkozunk azon, hogy ezek a súlyos problémák egyetlen ellenzéki pártnak sem szúrják a szemét. A 2014.évi választások óta még az MSZP és annak szakpolitikusa (Korózs Lajos) is nagyokat hallgat a korhatár alatti rokkantak embertelen helyzetéről? Miközben nagyon jól tudja az MSZP is, hogy a szegények közül a rokkantak az egyik legkiszolgáltatottabb társadalmi csoport, melynek útja a hajléktalanság irányába vezet. Mivel a rokkant beteg, munkát nem kap sehol, a gyógyszerei tetemes költséget nyelnek el, így az élelmezésre és lakhatásra nincs fedezet! El fogja veszíteni az otthonát is előbb-utóbb a rokkant. Ha viszont a megrokkanása előtt átlag több mint 30 évig járulékfizető volt és az átlagéletkora 62 év - a folyton emelkedő nyugdíjkorhatárt élve meg sem éri - miért nem támogatható az érintettek szociális biztonsága egyetlen ellenzéki párt részéről sem?

A vak is látja, hogy teljesen egységes a kormány és az ellenzéki pártok rokkantpolitikája, a beteg senkinek sem kell, egyetlen politikai erő sem áll ki a rokkantakért.

A rokkantak üldözése nem most kezdődött el, már legalább 10 éve folyamatosan tart. Erről már évekkel ezelőtt írtunk. Amit 3 évvel ezelőtt megfogalmaztunk ezzel kapcsolatban (katt ide), az egyre igazabbnak tűnik. 

Ennek a cikknek a tanulságai ma is aktuálisak. Sőt, a legújabb Korózs Lajos sajtótájékoztató is ezt támasztja alá, sajnos. A csalódásunkat nem rejtjük véka alá. Az MSZP is végleg elengedte a korhatár alatti rokkantak kezét és hallgatólagosan a kormány rokkantpolitikájával érthet egyet, ha a választások óta, szinte fel sem szólal a rokkantakért.

Miféle álságos szegénypolitika az, melyből a legkiszolgáltatottabb mély szegényeket hagyják ki? Az alapvető emberi jogsérelmek sorozatáról már nem is beszélve. A rokkantak saját hazájukban sokkal rosszabbul élnek, mint a menekültek, csakhogy a rokkantak már nem menekülhetnek el innen sehová. Erre se pénzük, se erejük nincs már.

Szégyen, hogy minden politikai párt, egységesen ahhoz asszisztál ma hazánkban, hogy a társadalom legkiszolgáltatottabbjai - a korhatár alatti rokkantak- mihamarabb tűnjenek el az élők sorából. A politikusaink 4 évenként fűt-fát ígérnek, de később kiderül, hogy lesajnálnak minket és csak a bársonyszékre vágytak?

„A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell”

 

 

Korózs Lajost megkerestük, kérve álláspontját a kérdésben. Készséggel rendelkezésünkre állt. A politikussal, a rokkantak helyzetével kapcsolatban készülő interjút a jövő héten olvashatják, és nézhetik, videó formájában.

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 


Utolsó kép


HirdetésArchívum

Naptár
<< Július / 2017 >>


Statisztika

Most: 6
Összes: 1806431
30 nap: 20703
24 óra: 576