Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Melyik ügyelet látja el a beteg gyermeket?

beteg-gyermek-femcafe.jpgBár nem feltétlenül nehéz megtalálni, hova kell vinni a gyereket ügyeletre, több ápoló is azt mondja, nagyon sokan két kórházat is megjárnak, mire eljutnak a jó helyre. Van, hogy a kórház is félretájékoztat, ezért létrehoztak egy weboldalt, ami segít tájékozódni.

Egy viszonylag egyszerű Google-keresés vagy megelőző telefon - a körzeti ügyelet vagy a kiszemelt ügyelet felhívása - esetén viszonylag nehéz rossz helyre menni a beteg kisgyerekkel az éjszaka közepén, azonban van, hogy maga a kórház hibázik. Péteréknél ez történt: lendületből berohantak a körzetileg illetékes fővárosi kórházba a hasfájás miatt síró gyerekkel, ahol nem volt ügyelet, így éjfélkor beutalót kértek.

„A gyerek nem kell, a papírt hozza” - hangzott el a mondat, majd vizsgálat nélkül továbbirányították őket máshova. Végül két órával később egy harmadik kórházban látták el a gyereket, mert a második – ahová már az első kórházból küldték őket – továbbirányította őket oda.

Nagyon bonyolult a beutalási rend, ezért akár még egy orvossal is előfordulhat, hogy azt hiszi, az egyik kórház ügyeletes, miközben ez nem így van – magyarázza a Szent János Kórház Gyermeksebészeti – és Traumatológiai osztály ambulanciáján dolgozó ápolónő, Németh Franciska. A gyerekellátásban jellemző, hogy szakterületenként más és más kórház ügyel, ráadásul az sem mindegy, melyik nap lesz rosszul a gyerek.

A János kórház Gyermeksebészeti és Traumatológiai osztálya például hétfő kivételével minden nap ügyeletes, de ettől még előfordul, hogy reflexből hétfőn is beállít a mentő a sürgősen ellátandó beteggel. Ha pedig nincs hely – mert mondjuk hétvégén nagyon sok beteg érkezett -, akkor megtehetik, hogy továbbküldik a beteget.

Az Országos Mentőszolgálat honlapján van egy 57 oldalas pdf-file, amiben benne van az összes ügyelet, de az a nagy kapkodásban bonyolultnak tűnik.

„Fél éve dolgoztam már, de nem volt egy olyan ügyeltem se, ahová ne érkeztek volna két kórház megjárása után a szülők a beteg gyerekükkel” – mondja Franciska. A tapasztalatai után kitalálta, hogy kellene egy internetes oldal, ahol nagyjából 15 másodperc alatt, a tünetek és a lakóhely figyelembe vételével megtalálja a szülő, melyik kórház sürgősségijére viheti a gyereket. Ebből az ötletből kiindulva csinálták meg Kovács Barbarával a nagyjából egy éve működő Gyermek SOS nevű oldalt, amit havonta 2-3 ezer ember néz meg.

Az OMSZ listáját vitték fel, azonban az akut helyzetekre is tudnak reagálni. Ha megtelik egy ügyelet, vagy technikai gond van, Franciska arról jellemzően tud – vagy ügyel, vagy „jelentenek neki” az ügyeletből -, így a Facebook-oldalukra is kiírják.

Találtunk egy másik, az akut helyzetekre nem reagáló, de szintén az OMSZ-on található adatokra épülő oldalt is, a Gyermekapolas.hu-t. Azt is egy ápoló működteti, aki két nagy, fővárosi gyermekkórházban is dolgozik. Kérte, hogy csak a keresztnevét írjuk le. Attila azt mondja, ő is nagyon sok, rossz helyre bevitt gyerekkel találkozik.

Ez történhet tévedésből, vagy kényelemből is: hasfájással első körben például Zuglóból a pesti oldalon lévő ügyeletes kórházba viszik a gyereket, ahol sebészeti ügyelet nincs, csak belgyógyászati. Ha viszont a belgyógyászati vizsgálat eredménye negatív, továbbküldik a gyereket a sebészeti ügyeletre, Budára, hiszen vakbélgyulladása is lehet.

De előfordul az is, hogy a szülő szándékosan nem a vidéki körzetes kórházat választja, mert abban nem bízik, inkább Budapestre viszi a kruppos gyerekét. A gyereket mindig ellátják, és ha van hely, igyekeznek felvenni az osztályra. De ha a mentő is kering beteggel, akkor a szállítható állapotban lévő beteget az első ellátás után visszaküldik a területileg illetékes kórházba. Autóval vagy mentővel.

Beszéltünk olyan szülővel, aki betartja a rendet, csak reménykedik: "hétvégén felváltva ügyeletes a fül-orr-gégészeti ellátás Heim Pál és János kórház között. Amikor bedurran a gyerek füle hétvégén mindig drukkolok, hogy a hozzánk közel eső János kórházba mehessünk, ne kelljen egy beteg gyerekkel átszelni a várost a Heim Pálig." Az anyukának egyébként a gyerekorvos rendeléssel sincs mázlija, előfordul, hogy csak napi 2 órát van bent a doktor, a gyerek meg richtig egy órával a rendelési idő lejárta után lesz beteg.

Attila azt mondja, sokszor nincsenek tisztában a szülők azzal sem, hogy nem kell mindennel a kórházi ügyeletre menni, a házi gyermekorvos-ügyelet is jól kiépült. Azt látja, sokszor banális problémával is rohannak a gyerekkel a kórházba, sokszor ráadásul rossz helyre.

A gyerek-ügyelet is bonyolult, a felnőtt viszont még ennél is durvább: ott van, hogy utcákra lebontva van megadva az ügyelet, és a régiós felosztás is bonyolultabb. Budapest és Pest megyei sürgősségi és akut ügyeleti beutalási rendjét az Országos Mentőszolgálat Mentésirányítási és Szuperügyeleti Osztálya koordinálja, a beutalási rend nyilvános, de az ügyeletes kórházakról az OMSZ betegirányítói telefonon is tájékoztatást adnak - közölte az OMSZ.

Egyik olvasónk elmondása szerint két évvel ezelőtt előfordult, hogy az orvos sem tudta, jó helyen jár-e. Egy kisebb műtét után előírt sebtisztítás és kötözés miatt kellett hétvégén is bemennie a kórházba, beutalóval. Pont az a kórház volt az ügyeletes is amúgy, fel is hívta őket, hova menjen. Mondták, hogy a baleseti sebészetre.

"Elmentem, kivártam a több órás soromat, majd amikor bejutottam, az orvos lecseszett, hogy mit keresek én ott. Kérdeztem, hogy hova kellett volna mennem, mire ő megkérdezte az asszisztenset, aki közölte vele, hogy csak itt van sebészeti ügyelet, úgyhogy pont ide."

Utána biztosra akart menni, megkérdezte a betegfelvételen, másnap - ami szintén hétvége volt - hova menjen, mire fél órás telefonálgatás után közölték vele, "ezt senki sem tudja megmondani."

Windisch Judit

Fotó: Femcafé

 
 


Utolsó kép


HirdetésArchívum

Naptár
<< Július / 2017 >>


Statisztika

Most: 12
Összes: 1804501
30 nap: 21391
24 óra: 605