Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Megalakult a Szülői Jogi Fórum csoport az SNI-s gyermekekért

sni.jpgKedves Szülők!  Olvasók! 

A SZÜLŐI JOGI FÓRUM CSOPORTOT szeretném bemutatni, mint ennek a csoportnak az alapítója.

Ez facebook oldal azzal a céllal jött létre még tavaly 2015 februárjában, hogy segítse az autista, és más egyéb SNI gyermekek szüleit abban, hogy gyermekeink alapvető jogaiért összefoghassunk. 

Ezek a jogok kiterjednek nem csak az oktatásra, hanem az élet más egyéb területeire is.  Igyekeztünk átfogó célokat kitűzni, mert úgy gondoljuk, nem lehet egy – egy problémát kiragadni, hanem rendszerszintűen kell gondolkodni. 

Azt, hogy gyermekem szülőjeként nincsenek rendben a dolgok, hamar szembesültem, miután kezembe kaptam a diagnózist. Két érintett autista fiam is van. Nagyon súlyos jogsérelmek érnek minket, sok más szülőt és gyermekeinket az élet minden területén, az oktatásban pedig különösen látványos módon. 

Gyermekeink nem kapják meg ami nekik egészségi állapotuknál fogva járna sem fejlesztéseket, sem különleges bánásmódot. Ettől mind a szülő, mint pedig a pedagógus is szenved, nem beszélve a gyermekről.  Ha a gyermek a megfelelő fejlesztéseket nem kapja meg, akkor súlyos következményekkel jár, hiszen soha nem lesz még egyszer hatéves, nem lesz nyolcéves, vagy tíz, amit elmulasztunk, nem lehet visszahozni.

Ma az oktatásügyben nincs esélyegyenlőség, nincs tehetséggondozás, nincs integráció és NINCS KEGYELEM! Látszatintézkedések és hangzatos szavak igen, azok vannak!  De a valóság?  Ez a rendszer bedarálja gyermekeinket! Ma országunkban  NEM ÉRTÉK A GYERMEK. Semmilyen gyermek nem érték! Sem az egészséges, ha  még fogyatékkal élő akkor meg pláne!

Ez egyáltalán nem elfogadható!

Semmilyen indok nem lehet arra, hogy kiközösítsék, megkülönböztessék a gyermeket, mert más, mint a többi!  Ezt úgy hívják, diszkrimináció. Közigazgatást végzett szakemberként állíthatom, hogy az ellátó rendszerben hibák fedezhetőek fel, és működésképtelen.

Az államnak kötelessége lenne ezt megoldani, mert több nemzetközi egyezmény a gyermekek jogairól és maga a magyar Alkotmány is tiltja a hátrányos megkülönböztetést, és kimondja, hogy egyenlő jogok illetik meg a fogyatékkal élő gyermeket, akinek joga van megfelelő egészségügyi ellátáshoz, és a képességeihez mért oktatáshoz!

Sajnos a saját magam, azaz két fiam sorsán okulva kellett rádöbbentem, hogy Magyarországon az egészségügyi, szociális és oktatási ellátó rendszerek sem a velük szemben megfogalmazott törvényi (!), szakmai és erkölcsi elvárásoknak, sem az ország gazdasági és társadalmi elvárásainak nem felelnek meg. Átfogó reformjukra eddig senki nem vállalkozott.

EZ AZT JELENTI, HOGY NEKED MEG NEKEM kell kezdeményezned!! Nem várhatsz másra!  És higgy benne, hogy te is tudsz változtatni!

Nem lehetetlen! Külföldi sorstársaink tudják ezt, hiszen van összehasonlítási alapjuk.

Ha mi szülők nem teszünk és lépünk a saját gyermekeink jövője érdekében, akkor soha nem fog megváltozni semmi. Nem az a megoldás, ha kiskapukat keresgélünk, hogy ide meg amoda vegyék fel intézménybe. A MI gyerekeinknek is joga van ugyanannyi, mint az egészségeseknek! 

Kérlek Téged, Kedves Szülő Sorstársam, ne alkudj meg kevesebbel. Küzdj a gyermeked jogaiért!  Csatlakozz ahhoz a szülői hálózathoz, akik szorgalmazzák, hogy igenis legyen átfogó reform a fogyatékkal, vagy az autizmussal élőknél.

Ha rajtam múlik, mindent megteszek, hogy egy törvénymódosítást eljuttassunk a kormányhoz, amiben egy átfogó revíziót kérünk, a szociális és oktatási törvények, ezen belül a köznevelési törvény felülvizsgálatát, amely könnyebbé teheti az autizmussal élő gyermekek, felnőttek életét!

A mostani pedagógus oktatási mozgalom kapcsán kezdetektől fogva kifejeztük a tanárokkal való szolidaritásunkat, elsőként jelen meg a NYÍLT levelünk a tanitanek.com oldalán, ugyancsak kezdettől a Civil Platform tevékeny tagjai vagyunk, mindegyik munkacsoportban. 

Ezenkívül a SZÜLŐI ÖSSZEFOGÁS A GYERMEKEINK JÖVŐJÉÉRT csoporttal is nem csakhogy kiváló a kapcsolatunk, de együtt is működünk mindenben!  Bennünket nem önös érdekek mozgatnak.  Valljuk, hogy egy a célunk! A GYERMEKEINK JOBB JÖVŐJE!

KÉRLEK, NE HALLGASS MOST, MOST VAN ITT AZ IDŐ!

Nyílt levelünket itt olvashatjátok: http://www.peticiok.com/gyermekeink_jogaiert

Az EMMI válaszát itt olvashatjátok: http://www.peticiok.com/a/137411 

Várjuk, egy két mondatban jelezd miért csatlakoztál hozzánk, és a javaslatodat is örömmel vesszük, mit szeretnél változtatni, mik a gondjaid, vannak e jogi változtatási javaslataid! Email: aspigondok@gmail.com

Veress Zsuzsa

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 


Utolsó kép


HirdetésArchívum

Naptár
<< Július / 2017 >>


Statisztika

Most: 9
Összes: 1805295
30 nap: 21213
24 óra: 804