Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Már a gyógyszer is hiányzik

gyogyszer.jpgA szakemberek szerint ugyan többféle gyógyszer van ma forgalomban, mint tizenöt éve, mégis nagyobb a hiány, mint akkor. Ráadásul olyan gyógyszerek hiányoznak a patikákból, amelyek nehezen pótolhatók, vagy válthatók ki más medicinákkal. Például olyan vérnyomáscsökkentő is eltűnt, amelyiknek egyáltalán nincs helyettesítője, miközben több tízezer beteg erre a készítményre lett beállítva.

Gond van egy agyhártyagyulladás elleni gyógyszerrel is, amely szintén nem kapható, csak külföldről lehet behozni, olykor több tízezer forintos áron.

A probléma azért is jelentős, mert a korábban megszokott gyógyszer pótlására felírt másik akár ezer forintos tétellel is többe kerülhet, ráadásul az emberek gyanakvóak, nem szívesen vesznek be új tablettát. Előfordul, hogy a már nem kapható gyógyszer helyett felírt újat nem merik bevenni, ki sem váltják, ez viszont az egészségük rovására mehet.

És hogy teljes legyen a gyalázat, a daganatos betegeknek bevezetendő 17 új készítmény esetében a 70 év felettieket az Orbán-kormány tudatosan ki akarja zárni az ellátásból.

Idén 168 gyógyszer került fel az ideiglenesen, vagy teljesen hiánycikkek listájára. A DK arra szólítja fel tárca nélkül működő egészségügyi kormányzatot, hogy vizsgálja felül a gyógyszerpiacot, gondoskodjon a nélkülözhetetlen tabletták, vakcinák folyamatos árusításáról, elvégre az emberek egészségénél nincs fontosabb.

Dr. László Imre, elnökségi tag - OS

 
 


Utolsó kép


HirdetésArchívum

Naptár
<< Július / 2017 >>


Statisztika

Most: 12
Összes: 1804501
30 nap: 21391
24 óra: 605