Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lehetetlen helyzetben a meddő párok

Évente legalább 300 gyermek nem fog megszületni, és közel 1000-1200 pár vagy egyedülálló, gyermekre vágyó nő kerül kilátástalan helyzetbe az ÁNTSZ tiltó intézkedése miatt – nyilatkozta Kaáli Nagy Géza, a Kaáli Intézet alapítója a Magyar Nemzetnek. Ahogy azt korábban megírtuk, a professzor a múlt héten még bizakodott, ám azóta egyértelművé vált: az ÁNTSZ nem változtat álláspontján, így a Kaáli szerint nem végezhető mesterséges megtermékenyítés sem külföldről származó hímivarsejttel, sem spermabank által gyűjtött hazai hímivarsejttel.

Kaáli Nagy Géza professzor több eredménytelen, személyes megbeszélést követően tegnap nyílt levélben fordult Ladányi Mártához, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) főosztályvezetőjéhez, mert szerinte botrányos, amit a hivatal művel. Az intézkedés miatt – szerinte – nagyon rossz helyzetbe kerültek a magyar párok, amiért a felelősség a hivatalt terheli.

A tiltás ráadásul a feketepiac felvirágzásához vezethet, ami sokat árthat ezen a területen. Kaáli Nagy Géza már találkozott olyan hirdetésekkel, amelyekben félmillió forintért ajánlanak donort. A dán spermabank pedig egy olyan csomagot hirdet, amelynél a megtermékenyítéshez nincs szükség orvosra, a nők otthon elvégezhetik maguknak az inszeminációt.

További csavar az ügyben, hogy a professzor tájékoztatása szerint a Kaáli Intézetben sok külföldi, köztük román állampolgárt is kezelnek, ezt a tényt Ladányi Mártával is közölték. Ezeknek a betegeknek a nagy része már beszerezte, és ki is fizette a külföldi donorspermát, amelyet lombikbébicentrumokban vagy spermabankban tárolnak. Felhasználni azonban nem lehet ezeket a hímivarsejteket a tiltó határozat miatt, ami az összes külföldi beteget felháborította, többük a követségekhez is fordult.

Az ÁNTSZ az intézkedést azzal indokolta, hogy a dán donorsperma nem olyan biztonságos, mint a magyar, hiszen nemrégiben riasztás érkezett, genetikailag hibás hímivarsejtek érkeztek Magyarországra. Az OTH szerint a Krio Intézet jogellenesen járt el, amikor a külföldi behozatal mellett döntött. A hivatal eljárást indított az ügyben és azonnali hatállyal, fellebbezésre való tekintet nélkül megtiltotta a már nyolc éve alkalmazott gyakorlatot. – Az azonban rejtély, hogy miért most függesztették fel azt a 16 éve jól működő tevékenységet, hogy a Krio Intézet magyar spermát gyűjthet, és azt adja át a lombikbébiközpontoknak – teszi fel a kérdést a professzor.

Az ügy kapcsán kerestük az ÁNTSZ-t is, de a kérdésben nem kívántak nyilatkozni, csupán a korábbi állásfoglalást küldték el szerkesztőségünknek, valamint arra hívták fel a figyelmet, hogy „az arra engedéllyel rendelkező szolgáltatók számára adott minden lehetőség, hogy hazánkban végezzék el a megtermékenyítéshez szükséges toborzó tevékenységet, jogszerű keretek között”.

Vagyis magyar donorokra lenne szükség, de nagyon kevés a jelentkező. A Kaáli Intézet a probléma enyhítése érdekében elkezdte a hazai donorok toborzását és az első minták levételét, szűrését, de ezeknek a felhasználására csak 2016. elején kerülhet sor. – Nem hittem, hogy ezt nekem kell megoldani, de vállalom és igyekszünk mindent megtenni a betegekért – mondta el lapunknak a professzor.

A dán donorsperma veszélyességével kapcsolatban a professzor nyílt levele rávilágított arra is, vitathatatlan tény – függetlenül a nemzetközi gyorsriasztástól –, hogy a Dániából származó minták kisebb veszélyt és kockázatot jelentenek a betegek számára, mint a magyar jogszabály szerint szűrt minták. Az itthoni szűréssel – véleménye szerint – nagyobb az esélye annak, hogy a dán esethez hasonlóan majd az OTH-nak kell kiadnia nemzetközi gyorsriasztást, hiszen az érvényes jogszabályok alapján kevesebb szűrővizsgálatot végzünk.

– Őszintén sajnálom, hogy önök – semmibe véve a betegek érdekeit – makacsul ragaszkodnak egy olyan, minden szakmai alapot nélkülöző döntéshez, amely sok-sok meddő párt foszt meg a gyermekáldás lehetőségétől – fogalmazott levele végén Kaáli.

Kusits Szonja, Magyar Nemzet

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 


Utolsó kép


HirdetésArchívum

Naptár
<< Július / 2017 >>


Statisztika

Most: 21
Összes: 1804276
30 nap: 21468
24 óra: 612