Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Igaz-e, hogy a beoltatlan gyermekek veszélyt jelentenek a közösségre?

vedooltas--pecsma.hu.jpgTisztelt Törvényhozók!

Gyakran hallani, hogy azok, akik lelkiismereti okokból gyermekeik beoltása ellen döntenek, veszélyeztetik a többi embert. Szeretném hangsúlyozni, hogy sok modern vakcina – közöttük a CDC által gyermekek számára ajánlott vakcinák többsége – védőhatását olyan módon fejti ki, ami nem egyeztethető össze a fenti állítással. Az alábbiakban körvonalazom azokat az ajánlott védőoltásokat, amelyek a fertőzések terjedését nem képesek megakadályozni, vagy azért, mert nem arra lettek kifejlesztve, vagy azért, mert eleve nem is fertőző betegségekre valók. Azok az emberek, akik nem kapták meg az alább felsorolt oltásokat, nem jelentenek nagyobb veszélyt a közösségre, mint azok, akiket beoltottak velük, amiből az következik, hogy az ilyen beoltatlan gyermekek diszkriminizációja az iskolában alaptalan.

1.) Az IPV(inaktivált poliovírus-vakcina) nem akadályozza meg a poliovírus átvitelét. Szeretném megjegyezni, hogy a vad poliovírus kiírtása egy másik vakcinának, az OPV-nek volt köszönhető. E vakcina használatát azonban az USA-ban már régen beszüntették, és helyét az IPV vette át, annak ellenére, hogy az előbbi képes volt megakadályozni a vad poliovírus átvitelét.

2.) A tetanusz nem ragályos betegség, hanem a mély sebekbe kerülő C.tetani spórák okozzák, ezért a nyilvános helyek védelme nem biztosítható a betegség elleni (dTap kombinált vakcinát tartalmazó) védőoltásokkal, amelyet az egyén védelmére fejlesztettek ki.

3.) Míg a diftéria (torokgyík) toxoid vakcina (amely szintén megtalálható a dTap védőoltásban) képes kivédeni a diftéria baktérium toxinjának betegség okozó hatását, a C.diphtheriae baktérium megtelepedésének és átvitelének megakadályozására nem alkalmas, tehát a nyilvános helyek védelme a diftéria elleni, szintén csak az egyén védelmére kifejlesztett védőoltásokkal sem biztosítható.

4.) Az USA-ban jelenleg használatban lévő, nem sejtes szamárköhögés (aP) vakcina (a dTap védőoltás harmadik, utolsó összetevője) az 1990-es évek végére teljesen kiszorította az addig alkalmazott sejtes szamárköhögés vakcinát, amit a szamárköhögéses esetek soha nem látott megszaporodása követett. Egy főemlősökön végzett, az állatok szándékos megfertőzésével járó vizsgálatból kiderült, hogy az aP vakcina nem képes gátat vetni a B.pertussis baktérium megtelepedésének és átvitelének. Ezután az FDA figyelmeztető közleményt bocsájtott kie rendkívül fontos felismerésről.

Ezen felül a CDC Tudományos Tanácsadó Testületének (Board of Scientific Counsellors) 2013-as ülésén további nyugtalanító adatok kerültek napvilágra, mely szerint az USA-ban jelenleg előforduló szamárköhögés-variánsok (PRN-negatív törzsek) olyan szelektív előnyre tettek szert, amely képessé teszi őket a dTap emlékeztető oltással beoltottak megfertőzésére, magyarul a frissen beoltottak nagyobb valószínűséggel fertőződnek meg, és válnak ezáltal a betegség terjesztőjévé, mint azok, akik nem kaptak oltást.

5.) A Haemophilus influenzae baktérium (Hib) számtalan fajtája közül a Hib vakcina csak a „B” típusú ellen véd, és bevezetése, annak ellenére, hogy célja kizárólag a tüneteket mutató és tünetmentes Hib hordozók számának csökkentése volt, mellékhatásként megváltoztatta a H.influenzae törzsek arányár at „A”-tól „F”-ig terjedő típusok javára. E típusok a gyermekek Hib vakcinájának bevezetése óta egyre elharapózóbb mértékben okoznak súlyos megbetegedéseket a felnőtt népesség körében. Az emberek ma fogékonyabbak erre a járványos betegségre, mint a Hib vakcináció előtti időkben voltak. A nem „B” típusú H.influenzae korában semmilyen tudományos alapja nincsen a Hib oltással nem kezelt gyermekek diszkriminációjának.

6.) A Hepatitis B egy vérrel terjedő vírus, amely nem terjed közösségi szinten, főleg gyermekek körében nem, akik nemigen vesznek részt olyan kockázatos tevékenységben, mint pl. a közös injekcióstű használata, vagy a szex. A gyermekek Hepatitis B elleni vakcinációja nem képes számottevő mértékben javítani a nyilvános helyek biztonságát. Ezen kívül nem tiltott a krónikus Hepatitis B hordozók iskolába történő felvétele sem. Ezek fényében a beoltatlan (és a vírust még csak nem is hordozó) gyermekek felvételének megtagadása alaptalan és logikátlan megkülönböztetés.

Milyen gyakran okoznak a védőoltások súlyos problémákat?

Egy, a kanadai Ontarioban végzett kutatás szerint a vakcináció miatt a 12 hónapos védőoltás beadása után összesen 168, a 18 hónapos védőoltás beadása után pedig minden 730 gyermekből egy intenzív osztályra került. Amikor a csecsemőoltások beadása után bizonyíthatóan ennyire magas az intenzív osztályra kerülés veszélye, akkor a vakcináció beadásával kapcsolatos döntés joga jár a szülőnek, akik, teljesen érthető, ha el akarják kerülni ezt a közvetlen veszélyt, főleg, hogy annak olyan betegségekkel szembeni védelem érdekében tennék ki gyermeküket, amelyek egyrészt enyhének számítanak, másrészt könnyen lehet, hogy soha nem is kapja meg őket a gyermek.

Meg tudja-e akadályozni a védőoltás az olyan fertőző vírusos betegségek járványkitöréseit, mint pl. a kanyaró?

Alább Poland és Jacobson 1994-es „A kanyaró eliminálásának kudarca: az immunizált személyek kanyaróval való megfertőződésének nyilvánvaló paradoxona” c. cikkéből idézek: „Nyilvánvaló paradoxon, hogy ha a kanyaró ellen immunizált személyek aránya egy populációban magas szintet ér el, akkor e betegség elsősorban az immunizáltaknál fog jelentkezni.”

A további kutatások kimutatták, hogy a kanyaró-paradoxon oka a népesség „vakcinákra gyengén reagálók”-nak nevezett része. Azok tartoznak ebbe a csoportba, akik az első kanyaró-oltásra gyengén reagálnak. Ezek az emberek aztán az újraoltásukra gyenge immunválasszal reagálnak, majd 2-5 év múlva újra fogékonyakká válnak a fertőzésre, annak ellenére, hogy minden oltást megkaptak. Az újraoltás nem oldja meg a gyengén reagálás problémáját, ez minden valószínűséggel genetikai hajlam kérdése. Quebeci (kanadai) és kínai kutatások tanúsága szerint a mai napig vannak ilyen járványkitörések, még akkor is, ha a lakosság beoltottsági aránya a legmagasabb (97-99%-os) arányban van. Ennek oka, hogy a vakcinák hatására termelődő antitestek még az oltásokra jól reagálóknál is idővel megfogyatkoznak. Az oltás során szerzett immunitás nem azonos a fertőzésekkel való természetes találkozás során kialakuló, egész életen át megmaradó védettséggel.

Kimutatták, hogy a kanyaró elleni vakcina hatására, vagy annak ellenére kanyaróssá váló személyek fertőznek. 2011-ben két komoly kanyarójárvány kitörését okozták korábban kanyaró ellen beoltott személyek (Quebec-ben és New Yorkban).

Az elmúlt idők USA-beli kanyarójárvány-kitörései (köztük a nemrég kitört disneylandi járványkitöréssel) során megfertőződöttek többsége felnőtt, és nagyon fiatal csecsemő volt, míg a vakcináció előtti időkben a kanyaró főleg az 1 és 15 éves kor közöttieket érintette. A betegség természetes megkapása után egész életen át megmaradó immunitás alakult ki az emberekben, míg a vakcinák utáni immunitás idővel lecsökken, védtelenné téve a felnőtt lakosságot. A kanyaró ma nagyobb veszélyt jelent a csecsemőkre és a felnőtt lakosságra, mint az iskoláskorú gyermekekre. A vakcináció előtti időkben az emberek sokkal nagyobb valószínűséggel találkoztak a vírussal, mint ma, mégis szinte egyetlen, egy évesnél fiatalabb csecsemő sem lett kanyarós az anyák erős (és az anyatej által a gyermekre is kiterjedő) immunvédettségének köszönhetően.

A nagyon fiatal csecsemők ma tapasztalt, kanyaró iránti fogékonyságának oka egyértelműen a hosszú ideje folyó tömegvakcinálási gyakorlat, amely nem engedte, hogy a mai anyák, akiket szintén beoltottak gyermekkorukban, természetes módon, biztonságos iskoláskorban kapják meg a betegséget, élethosszig tartó immunitást alakítsanak ki ellene, és azt, gyermekeikre is átvive, életük első évében megóvják őket a kanyarótól.

Tisztelettel:

Tetyana Obukhanych, Phd. immunológus

Fordította: Szabó-Velvárt László

Tények-tévhitek.hu

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 


Utolsó kép


HirdetésArchívum

Naptár
<< Július / 2017 >>


Statisztika

Most: 7
Összes: 1806431
30 nap: 20704
24 óra: 576