Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hozzák nyilvánosságra az ÁNTSZ titkos kórházi jelentését!

magyar-korhaz---demotivalo.jpgAz Együtt továbbra is követeli az ÁNTSZ kórházi jelentésének nyilvánosságra hozását, amelyet az országos tiszti főorvos meg is ígért. Az Együtt szerint elég volt a titkolózásból, a magyar polgároknak joguk van tudni, mi vár rájuk, ha az adóforintjaikból fenntartott magyar egészségügyre bízzák magukat.

Mint ismert, Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke és Komáromi Zoltán elnökségi tag még február elején fordultak közérdekű adatigényléssel az ÁNTSZ-hez és az Emberi Erőforrások Minisztériumához annak érdekében, hogy tisztiorvosi szolgálat kórházi belső vizsgálati jelentését hozzák nyilvánosságra.

Emlékezetes: a jelentés szerint a fekvőbeteg-ellátó osztályok kétharmada nem felel meg a minimális feltételeknek sem.

Az Együtt szerint a magyar egészségügyben nagy baj van, a helyzet pedig a Fidesznek köszönhetően egyre rosszabb lesz. Az ágazatban felelőtlenül állandó hiánnyal terveznek, ez az alulfinanszírozottság pedig oda vezetett, hogy a magyar kórházak nem tudják meggyógyítani a betegeket, az osztályokon emberhez nem méltó állapotok uralkodnak.

Az Együtt továbbra is azt követeli, hogy hozzák nyilvánosságra a titkos ÁNTSZ-jelentést, ahogy ezt Szentes Tamás országos tiszti főorvos megígérte! Elég volt a titkolózásból, a magyar polgároknak joguk van tudni, mi vár rájuk, ha arra kényszerülnek, hogy az ő adóforintjaikból fenntartott magyar egészségügyre bízzák magukat!

Az Együtt kidolgozta az egészségügy rendbetételéhez szükséges, józan középúton járó javaslatait, amelyeket ajánlunk mindenki, így a Fidesz figyelmébe is:

Az egészségügy végveszélyben!

Az egészségügy bajai nem 2010-ben kezdődtek, de a helyzet nem javult. Az elmúlt másfél évtizedben fokozatosan és folyamatosan romlott az ellátás színvonala, nőtt az egészségügyi dolgozók kizsákmányolása, a betegek pedig egyre inkább úgy érezhették, magukra hagyták őket. A rossz ellátás, az egyenlőtlen hozzáférés és a korszerűtlen népegészségügyi rendszer miatt ma az egészségügy állapota már versenyképességi és esélyegyenlőségi kérdés is, ha úgy tetszik demokratikus deficit.

A Fidesz–KDNP nem hajlandó tudomást venni a bajról. 2010 óta semmit nem tettek, hogy javuljon a helyzet. Eltelt hat év, és nem javult semmi, sőt rosszabbodott a helyzet. Igaz az, hogy továbbra is keveset költünk az egészségünkre. Hazánkban a nemzeti össztermék 4,7%-át szánjuk erre a célra, míg a visegrádi országok átlagosan 6,5, az OECD-átlagban 9 százalékát. Még sokkal nagyobb baj azonban, hogy folyamatos a hiánygazdálkodás, értéktelenek a bérek, és évről-évre újratermelődik az adósságállomány.

Folyamatos az alulfinanszírozás. Évente 60-70 milliárd Ft-tal kevesebbet terveznek a fekvőbeteg-ellátás finanszírozására, mint amibe az ténylegesen kerül. Így a változatlan intézményi és ellátási szerkezet, valamint az egyre növekvő ellátási igények és dráguló költségek mellett ez logikusan az adósságállomány állandó újratermelődéséhez vezet. A fél évvel ezelőtti adósságrendezés után újra 60 milliárd a kórházak adóssága. A Fidesz–KDNP tudatosan alultervezi az egészségügyi költségvetést, ezzel bizonytalanságban tart minden beteget, intézményvezetőt, orvost, ápolót és a beszállítót.

Emberhez nem méltó állapotok uralkodnak. A nővérek a létminimum alatt tengődnek, az orvosok menekülnek az országból, a betegeknek pedig száraz kenyér jut vacsorára. A magyarok egészségi állapota nemzetközi összevetésben és gazdasági fejlettségünkhöz képest is rossz: a magyar polgárok 4-6-tal kevesebb egészséges életévre számíthatnak, mint más uniós tagállamok polgárai.

Azonnali cselekvésre van szükség!

120 milliárdot a kórházi adósság ellen! Azonnal módosítsák a 2016. évi költségvetést! Számolják fel a 60 milliárdos görgetett adósságot, és akadályozzák meg, hogy idén, 2016-ban újratermelődjön e kintlévőség. Ennek érdekében állítsák le a budapesti olimpiára való felkészülést, a Paks2 beruházás előkészítését és a stadionépítési programot.

3 éves megállapodást az egészségügyi források összesen 300 milliárdos növeléséről! A Fidesz-kormány vállaljon 2018-ig kötelezettséget az egészségügyre szánt források növelésére. A jelenlegi parlamenti ciklus végéig az éves GDP egy százalékával növeljék az egészségügyre rendelkezésre álló forrásokat.

10 éves bérmegállapodást! A megalázó és kezeletlen bérproblémára a kormány adjon választ, és kössön 10 éves bérmegállapodást az ágazat dolgozóit képviselő szakszervezetekkel, szakmai szervezetekkel. E megállapodás terjedjen ki a háziorvosi praxisok praxispénzének emelésére is. A túlóradíjakat fizessék ki, és ne engedjék meg, hogy túlóraként végzett munkát ne lehessen elszámolni.

Azonnali kampányt a várólisták és a járóbeteg-ellátásban az előjegyzési idő csökkentésére! Indítson pluszforrással megtámogatott kampányt a kormány a várólisták további csökkentése érdekében. A legsúlyosabb betegségek, különösen a rák- és szív-, érrendszeri betegségek esetében 2016 végéig a kormány számolja fel a várólistákat. Senkinek az élete ne kerüljön azért veszélybe, mert hetekig kell várnia egy diagnosztikai eljárásra vagy konzultációra.

Ehető kórházi kosztot, kormányzati beavatkozással! Tegyen rendet a kormány a kórházi étkeztetés területén! Emberhez méltó ellátást és olyan étkezést biztosítson a betegek számára, amely gyógyulásukat segíti, nem pedig további romláshoz vezet.

Megerősített mentőszolgálatot! Tisztességesen finanszírozott betegszállítást és otthoni szakápolást! A kormány teremtse meg az alapellátás működőképességének fenntartása szempontjából szükséges feltételeket, erősítse meg az Országos Mentőszolgálatot, teremtsen megfelelő működési kereteket a betegszállítás és az otthoni szakápolás számára!

Betegjogi képviseletet és társadalombiztosítási felügyeletet! A kormány állítsa helyre a hatékonyan működő, érdemi betegjogi képviseleti és felügyeleti rendszert, növelve a betegek biztonságát, állampolgári jogtudatosságát, biztosítsa az ehhez szükséges információáramlást!

Kampányszerű népegészségügyi programok helyett közvetlen érdekeltséget! A népegészség ügye nem központi kampányok kérdése, hanem a háziorvosok, az önkormányzatok és a rendelőintézetek, helyi kórházak együttműködésének ügye. Pénzügyi érdekeltségi rendszerek megteremtésével indítson a kormány központi programot a legsúlyosabb betegségcsoportok átszűrtségének növelésére, különösen a daganatos illetve szív- és érrendszeri betegségek területén.

Fotó: Demotiváló

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 


Utolsó kép


HirdetésArchívum

Naptár
<< Július / 2017 >>


Statisztika

Most: 10
Összes: 1807440
30 nap: 20744
24 óra: 719