Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Helyre áll, vagy fejre áll az egészségügyi ellátás?

haziorvos.jpgAz egészségügyi ellátórendszerben a betegek első állomása az alapellátás, ha orvoshoz fordulnak. A betegút innen indul el a további vándorútra.  

A 6209 háziorvosként praktizáló orvos közül, csak 85%-nak van meg a háziorvosi, vagy csecsemő és gyermekgyógyászati szakvizsgája. Komoly gondot jelent, hogy kb. 300 üres praxis várja az új gazdáját. A betöltetlen háziorvosi praxisokra plusz pénzt is szán a kormány. Van is némi érdeklődés, de hogy abból hány szerződés fog megszületni, az ma még talány.

„2018-tól területi alapon különböző lehet a háziorvosok úgynevezett kártyapénze, vagyis a vizsgálatok után járó összeg, így tennék vonzóbbá a kevésbé jövedelmező praxisokat” - mondta Ónodi-Szűcs Zoltán az InfoRádió Aréna című műsorában.

Az alapellátási feladatokat ellátó háziorvosi praxisokat nem biztos, hogy jó ötlet agyon differenciálni. Van ezen a területen már éppen elég gond, nem kellene a kormányzati beavatkozásokkal még tovább feszíteni a húrokat.

Évekkel ezelőtt már komoly problémák melegágya lett a háziorvosok differenciálása. Ezekben az ínséges időkben, amikor egyre öregszik az orvostársadalom és az utánpótlás hiánya különösen a háziorvosi praxisok között okoz komoly betegellátási gondokat, nem szabadna még további differenciálást beépíteni a rendszerbe.

A Területi Ellátási Kötelezettség (TEK) alapján működő, államilag kijelölt praxisok több támogatásban részesülnek, mint a Területi Ellátási Kötelezettség (TEK) nélküli háziorvosi praxisok.  Utóbbiak háziorvosai és a mellettük dolgozó nővérek ugyanazokat a feladatokat látják el, mint az államilag kijelölt praxisokban dolgozó egészségügyi személyzet. Mégis, az égető orvoshiány ellenére is, a TEK nélküli praxisokat meg akarta szüntetni az EMMI 2015. december 31.-én.

Ez ellen tiltakoztak, nem csak a TEK nélküli háziorvosi praxisokat működtető orvosok, hanem a betegek is.

A nagy tiltakozásnak köszönhetően megkegyelmeztek a TEK nélküli háziorvosi praxisoknak, nem szüntették meg azokat. Azonban a rémtörténetnek, ami folyamatosan borzolja a kedélyeket, még ma sincs vége. Ugyanis, ezekben a háziorvosi praxisokban szolgálatot teljesítő háziorvosok és a velük együtt dolgozó nővérek egyetlen forint béremelést sem kaptak 2016 évben, amikor rendezték az egészségügyi dolgozók bérét.

Sőt, eszközfejlesztésre és beruházásokra sem kapnak semmiféle állami támogatást, mint az állami körzetes kollegáik. A TEK nélküli háziorvosi praxisoknak a munkabért és mindent kiadást a kártyapénzből kell kigazdálkodniuk, miközben ugyanazokat a feladatokat kötelesek ellátni, mint az állami körzetes praxisokban dolgozó orvosok és nővérek.

Miután ez a súlyos diszkrimináció a háziorvosi praxisokat működtető orvosok között és elfogadhatatlan, a TEK nélküli háziorvosi praxisokat működtető orvosok panasszal fordultak az Alkotmánybírósághoz, és az Emberi Jogok Európai Bíróságához a bér,- és finanszírozási különbségek miatt.

Dr. Józsa Terézia - a TEK nélküli háziorvosok képviselője – szerint, kb. 6-8 millió forinttal kevesebb pénzből gazdálkodhatnak évente, mint az államilag kijelölt körzetekben dolgozó kollegák. Mivel a TEK nélküli háziorvosi praxisokat működtető orvosoknak nincs pénzük béremelésre, a praxisok fejlesztésére, a műszerek és eszközök beszerzésére, így a betegek ellátása is veszélybe került.

Hiába fordultak kérésükkel az EMMI-hez, hogy a döntéshozók vizsgálják felül ezt a súlyosan diszkriminatív helyzetet, de onnan választ nem kaptak 2016. év végéig sem. Ennek lett a következménye az Alkotmánybírósági és Strasbourgi panaszbeadványuk.

A helyzet rendkívül súlyos. Az alapellátást nyújtó háziorvosi praxisok diszkriminációjának élethosszig kihatása lesz a TEK nélküli praxisokat működtetőkre, mert az ott dolgozó egészségügyi személyzet ugyanazt a munkát alacsonyabb bérért kénytelen elvégezni és ez által a nyugdíjuk is kevesebb lesz ezeknek az orvosoknak és nővéreknek, mint az állami körzetes kollegáké.

Jelenleg hazánkban, még 250 TEK nélküli háziorvosi praxis üzemel, melyben kb. 250 ezer beteget látnak el. Ezeket az orvosokat már csak a gyógyítás iránti elhivatottság és a hippokratészi eskü kötelezi arra, hogy ne hagyják cserben a betegeiket. Viszont, az ellehetetlenítésük folytán, egyre több TEK nélküli háziorvosi praxist működtető háziorvos gondolkodik azon, hogy végleg lehúzza a redőnyt a rendelője ablakán és felszámolja a háziorvosi tevékenységét.

Az amúgy is rendkívül lepusztult egészségügyi ellátórendszert még tovább rombolnák a döntéshozók? Valószínű, hogy számukra mindegy, hogy helyre áll, vagy fejre áll az egészségügyben az alapellátás, mert a döntéshozók VIP rendelőkben kapnak ellátást. Nekünk, a „hétköznapi” betegeknek, viszont nem mindegy, hogy milyen ellátást kapunk. Látjuk, hogy egyre nagyobb gondjaink lesznek, egyre többen szembesülünk azzal, hogy nem lesz orvos, aki majd ellásson minket.

Demeter Éva   

 
 


Utolsó kép


HirdetésArchívum

Naptár
<< Július / 2017 >>


Statisztika

Most: 22
Összes: 1804281
30 nap: 21464
24 óra: 611