Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Financiális toxicitás a rákgyógyításban

kemoterapia.jpgAz alábbi cikk egy szakmai portálról származik, de olyan, a rosszindulatú daganatok kezelése kapcsán felmerülő kérdést tárgyal egy orvos szemével, amely Magyarországon is megjelenik, még ha a két ország egészségbiztosítási rendszere igen távol is áll egymástól. Az itteni megjelenést részben Donald Trumpnak az a döntése is indokolja, amellyel megszüntette a Barack Obama által megvalósított egészségbiztosítási rendszert.

Az USA egészségügyével kapcsolatban ismert az a tény, hogy a világ kirívóan legdrágább egészségügye, amely a belé fektetett összeghez képest közel sem teljesít jól, és a lakosság jelentős része kiszolgáltatottá válik, ha súlyosan megbetegedik. 

Az Amerikai Klinikai Onkológusok (ASCO) éves kongresszusán, amelyet június 2-6 között tartottak Chicagoban, interjút készítettünk Dr. S. Yousuf Zafarral, azokról a pénzügyi kihívásokról, amelyekkel a páciensek gyakran szembesülnek egy rák diagnózisa után. Dr. Zafar a Duke University School of Medicine egyik professzora és klinikai onkológus a Duke Cancer Institute-ban Durhamben, Észak-Karolinában.

Az interjút Bryant Furlow készítette.

Részletek az interjúból:

A drága, hosszú ideig tartó kezelésekkel és növekvő költségmegosztással jellemezhető korunkban még a jó biztosítással rendelkező pácienseket is fenyegeti a pénzügyi toxicitás kockázata. Az elmúlt öt évben számos tanulmány írt erről a jelenségről. A betegek arra kényszerülhetnek, hogy kevesebbet költhetnek élelmezésre, ruházatra, nem tudják betartani a kezelést, sőt, személyes csődöt kell jelenteniük, hogy mindennek véget vessenek. A családok arról beszélnek, hogy többet kell dolgozniuk, hogy fedezzék a költségeket. Meglepő módon, a tanulmányok azt is mutatják, hogy azok a betegek, akiket már évek óta nem kezelnek, még mindig viselik korábbi kezelésük pénzügyi terheit.

Szerintem az egyik legközvetlenebb probléma a rák kezelésének pénzügyi toxicitásával kapcsolatban annak hatása a kezeléshez való viszonyra. Az orális daganatellenes szerek saját zsebből fedezésének relatíve magas költségei nagyban növelik annak valószínűségét, hogy nem jutnak hozzá ezekhez a gyógyszerekhez. De az abszolút havi költségnek sem kell túl magasnak lennie ahhoz, hogy ezt előidézze. Például, azok a betegek, akik havonta kevesebb, mint 100 dollárt (és sok esetben kevesebb, mint 50 dollárt) fizetnek, nagyobb kockázattal mellőzik az olyan orális gyógyszereket, mint az imatinib, amelyet krónikus mieloid leukémiára, vagy az aromatáz-gátlókat, amelyeket emlőrák esetén szednek. Ezen kívül, egy nemrég készült vizsgálat azt találta, hogy azok a daganatos betegek, akik magáncsődöt jelentettek, szignifikánsan magasabb halálozási kockázatnak vannak kitéve, mint akik nem jelentettek csődöt.

Nekünk, mint klinikusoknak, az az elsődleges szerepünk, hogy ne ártsunk, sem fizikai, sem pénzügyi értelemben. Ezért, szűrnünk kell a betegeinket a pénzügyi mellékhatások tekintetében ugyanúgy, mint ahogyan a kezelés fizikai mellékhatásaira vonatkozóan szűrjük. Ez azt jelenti, hogy olyan egyszerű kérdéseket is fel kell tennünk, hogy “Képes lesz Ön fizetni a kezelését?” Ha a betegeknek nehézséget okoz a kezelés kifizetése, akkor olyan kollégákra támaszkodhatunk, mint a szociális munkások, pénzügyi tanácsadók, és gyógyszerészek, akik segítik a pácienseket, hogy olyan forrásokat találjanak, amelyekkel jobban gondoskodni tudnak róluk.

Az idő múlásával a gyógyszergyárak által szponzorált támogatási programok mesterségesen növelhetik az árakat. Ez megtörténhet úgy, hogy a gyártók megkerülhetik a biztosítási terveket azzal, hogy magasabb árakat számláznak, ha egy biztosítás fedez egy részt, aztán “diszkontálják” a maradékot, miközben még mindig profitot termelnek a gyógyszerrel. Ettől függetlenül, amíg nem lesz egy jobb rendszerünk, a betegeknek hozzá kell jutniuk azokhoz a programokhoz. amelyek biztosítják számukra, hogy a kezelés megfizethető legyen.

A teljes interjú ide kattintva olvasható.

Dr. Yousuf Zafar MD (Cancer Network)

Megjelent: 2017. június 17

Fordította: Hrabák András

 
 


Utolsó kép


HirdetésArchívum

Naptár
<< Június / 2017 >>


Statisztika

Most: 12
Összes: 1788357
30 nap: 32829
24 óra: 784