Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Felhívás az egészségügy működési problémáinak rendbetételére

orvosok.jpgA magyar orvostársadalom választott képviselői, a MOK 2015. novemberi Országos Küldöttgyűlésén Nyilatkozatot fogadtak el az egészségügy sajnálatos helyzetéről, melynek minden megállapításával azonosulunk.

Miközben az ország egyre jobban teljesít, az egészségügyre történő GDP arányos ráfordításunk még a Visegrádi Négyek átlagához mérten is 2%-os lemaradásban van. Ugyanakkor hazánk lakosságának morbiditási és halálozási mutatói igen rosszak, a magyar emberek életkilátásai az európai átlagtól lényegesen elmaradnak.

Ehhez képest az egészségügyben dolgozók anyagi megbecsülése, bérezése nemzetközi összehasonlításban a rangsor legvégén található. Ezért elvándorolnak – nemcsak az orvosok, a szakdolgozók is – külföldre vagy más szakmákba.

Az egyre kevesebben maradtak rég nem tudnak felelősséget vállalni a betegellátás biztonságáért, számos helyen abszolút hiányhelyzet alakult ki. Ennek valamilyen szintű kezelésére tűzoltás-jellegű kényszerintézkedések születnek, amelyek bérfeszültséget generálnak, megosztanak és szembeállítanak dolgozói rétegeket.

Ez nem lehet cél!

Ezek ellen tiltakozunk és ragaszkodunk a Nyilatkozatban megfogalmazott általános és minden rétegre kiterjedő arányos bérrendezésre.

Rossz példaként rámutatunk a legújabb bérfeszültséget létrehozó, következményeiben át nem gondolt központi intézkedésre, az ún. fiatal szakorvosok (frissen szakvizsgázottak) támogatási programjára.

Egyetlen kolléga sem sajnálja tőlük.

Értjük az itthon-tartási szándékot is, de belegondoltak-e a döntéshozók, hogy a fizetésükhöz csapott (miért csak 5 évre?) kiegészítő összeggel egy szintre emelték a bérüket azokhoz a tapasztalt orvosokhoz viszonyítva, akiktől elvárják, hogy tanítsák őket, oldják meg a nehéz eseteket és vállalják azok felelősségét, álljanak helyt az ügyeletekben.

Semmibe vette és kihagyta ebből a döntéshozó az egészségügy egyre fogyatkozó szakorvosi derékhadát, amely fekvő- és járóbeteg szinten hátán visz az ellátást, teljesítve az alapellátás nem csökkenő konzílium igényét is.

Követelés: általános és arányos bérfelzárkóztatás (a megosztó intézkedések helyett), amely az egészségügyben dolgozók minden rétegére kell, hogy vonatkozzon.

Két hónapon belül érdemi intézkedést várunk – államtitkár csere helyett – és nem szeretnénk arra kényszerülni, hogy más módon adjunk nyomatékot indokoltan megfogalmazott követeléseiknek!

Szeretnénk végre elfogadható személyi és tárgyi feltételek között végezni a munkánkat a beteg emberek javára, zavartalan ellátásukat biztosítva.

 

Fejér Megyei Szent György Kórház Orvosai, Székesfehérvár, 2015. december 21.

Magyar Orvosi Kamara, Budapest, 2015. december 22.

OS

 

Előzmények:

A sürgősségi ellátókapacitás jelentős nemzetbiztonsági kockázatot jelent - katt ide

Balogh és az ő vidéki kórház-körülményei - katt ide

Milliók maradhatnak háziorvos nélkül - katt ide

Hiányos a gyermekpszichiátriai ellátás Magyarországon - katt ide

Anyák az újszülött osztályon - katt ide

Orvoshiány a gyermekpszichiátriai szakellátásban - katt ide

Teljesen magukra hagyják a pszichés beteg gyermekeket - katt ide

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 


Utolsó kép


HirdetésArchívum

Naptár
<< Július / 2017 >>


Statisztika

Most: 10
Összes: 1807439
30 nap: 20744
24 óra: 721