Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Élményterápia - recept nélkül adható

A MOL Gyermekgyógyító Program 2015-ben is várja azoknak a szervezeteknek a pályázatát, amelyek élmény- vagy művészetterápiás programokat valósítanak meg krónikusan beteg, fogyatékkal élő vagy veszélyeztetett gyermekek számára.

Kérdéseinkre Gáborné Haáz Andrea, a 10. pályázati évéhez érkező programot kezelő Új Európa Alapítvány ügyvezetője válaszol.

Miért pont az élmény- és művészetterápiás programokat választották a pályázat témájának?

Eredeti célkitűzésünk az volt, hogy ne gyógyító eszközökre adjuk támogatást, hanem a humán erőforrásba fektessünk. Az élmény- és művészetterápiás programokat nem támogatja az OEP, holott számos esetben közvetlen gyógyító hatásuk van vagy a gyógyulást közvetetten, de nagyon hatékonyan segítik. Ezeknek a programoknak a sikere pedig alapvetően a közreműködő szakemberektől függ: pszichológusoktól, gyógypedagógusoktól. Az országban egyre több ilyen kezdeményezés van, nagyon nagy az igény, hogy ezek megfelelő forrásokhoz jussanak a programok megvalósításához.

A humán erőforrás fejlesztése ma különösen fontos, amikor oly sok szó esik a foglalkoztatásról.

Igen, ez így van. Fontos hangsúlyozni, hogy itt ráadásul magasan kvalifikált munkaerőről van szó. Számunkra fontos, hogy ha van Magyarországon olyan képzés, ahol az adott területhez kapcsolódó terápiás végzettség megszerezhető, akkor a pályázati programban résztvevő szakember, rendelkezzen ezzel. Pl. lovasterapeuta, zeneterapeuta, képzőművész terapeuta stb. 

Az élményterápia témakörében milyen jellegű pályázatokat várnak?

A tartós kórházi kezelésben részesülő vagy fogyatékkal élő gyerekek esetében a bensőséges kapcsolatok pótlása, a hangulat javítása, az önbizalom erősítése lehet a terápia célja pl. bohócdoktorok segítségével. Ide tartoznak az ún. állat-asszisztált terápiák is, a kutyás vagy lovas programok. A lelki egészség szempontjából veszélyeztetett fiatalok esetében az élményterápiák a fejlesztés egészen újszerű módszereit tudják nyújtani. Tavaly pl. megismerkedtünk a szociális cirkusszal is, mint műfajjal.

A művészeteknek mely ágait lehet a terápiákban alkalmazni?

A gyógyításban, rehabilitációban alkalmazott művészeti ágak között tapasztalataink szerint egyre nagyobb a választék: képzőművészet, fotózás, zene, dráma és táncfoglalkozások segítenek. Az elmúlt években egyre több helyen alkalmazzák a meseterápiát, ahol a mese hallgatása, újraélése és ebben az egyes szereplőkkel történő azonosulás segíti a gyógyulási folyamatot.

Pályázati információk és online pályázatbenyújtás az alábbi linken: www.ujeuropaalapitvany.hu 

Pafi.hu

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 


Utolsó kép


HirdetésArchívum

Naptár
<< Július / 2017 >>


Statisztika

Most: 9
Összes: 1805295
30 nap: 21213
24 óra: 804