Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egyre inkább növekszik a háziorvos hiány

gyermekorvosi-vizsgalat.jpgAz egyre növekvő háziorvos hiányt a kormány továbbra sem tudja és akarja megoldani, amely a magyar emberek csaknem felét már a közeljövőben is közvetlen veszélybe sodorja. A Párbeszédnek az EMMI elismerte, hogy a két éve elfogadott egészségügyi alapellátásról szóló törvény végrehajtási rendeletei a mai napig nem készültek el, ezzel tovább húzódik a praxisközösségek kialakítása.

A Párbeszéd a pártok közül egyedüliként javasolta a praxisközösségek kialakítását. A praxisközösségben a betegek komplex szolgáltatásokat kapnak: a háziorvos, a védőnő és a szakorvosok is együtt dolgoznak, amellyel hatékonyabb ellátást kapnak az érintettek. Ráadásul a praxisközösségekkel jelentősen csökkenteni lehet az orvoshiányból és várólistákból fakadó veszélyeket is, hiszen egy helyen tudják azonnal ellátni az akár távolabbról érkező betegeket is.

Habár a praxisközösségi mintaprojektet a kormány öt évig finanszírozza, a késlekedés miatt veszélybe került ezek jövője. A Párbeszéd kérdésére adott válaszában Rétvári Bence elismerte, hogy 2015 óta nem történt kormányzati lépés.

Az EMMI szerint 10 év múlva az ország közel felének nem lesz háziorvosi ellátása, az orvosi kamara szerint pedig a kormány nemrég bejelentett háziorvosi finanszírozása semmit sem ér, hiszen sem az összeg, sem a struktúra nem ösztönzi az orvosokat. A Párbeszéd felszólítja a kormányt, hogy azonnal hozza létre a praxisközösségekre vonatkozó részletszabályokat, és biztosítsa az ország alapellátását. - tudatta közleményében Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke.

A Magyar Nemzet írta meg, hogy a jelenleg praktizáló 6209 háziorvosból 3780-nak van háziorvostani, 1496-nak csecsemő- és gyermekgyógyászati szakvizsgája, több, mint 900 háziorvos viszont szakvizsga nélkül praktizál. Ha a kormány nem tekintene el a szakvizsga meglététől, már túl lennénk az alapellátás összeomlásán.

Vannak olyan területek az országban, ahol sok-sok kilométeres körzetben nincs már háziorvos. A háziorvosok egyharmada ráadásul nem csak nyugdíjas lesz már, hanem vissza is vonul. Évente több száz új háziorvosra lenne szükség, de még százan sem szerzik meg a háziorvosi szakképesítést. Egy részük ráadásul azonnal külföldre megy a pálya méltatlanul alacsony anyagi és erkölcsi megbecsültsége miatt.

A Demokratikus Koalíció szerint az Orbán-kormány a felelős a kialakult helyzetért, amely megváltoztatásához a jelek szerint sem szándéka, sem elégséges szakértelme sincs. A DK szerint a kormányváltás utáni első feladat kell legyen a háziorvosi rendszer megerősítése. Hiába van Budapesten a világ egyik legjobb orvosi egyeteme, ha az onnan kijövő fiatal orvosoknak sem tisztességes fizetést, sem élhető munkakörülményeket nem tud biztosítani a kormány. - tette hozzá  László Imre, a DK egészségügyi kabinetjének vezetője.

OS

 
 


Utolsó kép


HirdetésArchívum

Naptár
<< Július / 2017 >>


Statisztika

Most: 6
Összes: 1806431
30 nap: 20703
24 óra: 576