Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Diszkriminált betegellátási feltételek

gyermekorvosi-vizsgalat.jpgMár első olvasatra is érzékelhető, hogy méltatlan helyzetbe sodorták a Területi Ellátási Kötelezettség (TEK) nélküli háziorvosi praxisokat működtető háziorvosokat és betegeiket. Ezáltal alapvető emberi és betegjogok sérülnek, amibe nem nyugodhatunk bele. Főleg most nem, amikor a napi sajtóhírekben gyakran arról írnak, hogy hamarosan veszélybe kerülhet az alapellátás, mert nincs háziorvos utánpótlás és a háziorvosok átlagéletkora 60 év és egyre több a 60 év feletti beteg az elöregedő társadalmunkban.

Ilyen előzmények és körülmények közepette kész csoda, hogy nem húzták még le a rolót azok a TEK nélküli háziorvosok, akik egyetlen forint béremelést sem kaptak, sem az ő munkájukat segítő nővérek 2016.évben. Tavaly az orvosok és nővérek központilag juttatott béremeléséből kimaradtak. Valószínű, hogy a 2017.évi egészségügyi dolgozóknak beígért újabb bérfejlesztésből is kihagynák őket.

Ez ellen a méltatlan helyzet ellen tiltakozni kell, mert ezeket a TEK nélküli praxisokat ellátó háziorvosokat és nővéreket élethosszig végigkíséri majd a súlyos diszkrimináció, mert a nyugdíjvárományuk is lényegesen alacsonyabb lesz, mint az állami körzetben dolgozó kollégáké, miközben ugyanazt a munkát kell végezniük! Ugyanolyan szakvégzettség és szolgálati idő mellett, lehet, hogy csak fele annyi nyugdíjból kell megélniük, mint az állami körzetekben dolgozó orvosoknak. 

A TEK nélküli háziorvosi praxisban dolgozó nővéreknél is hasonló a helyzet!

Így is nagyon nagy bajban van az alapellátás, az egyre növekvő beteglétszám és az egyre idősödő orvosok és nővérek miatt, mert a fiatalok elvándorolnak az országból, utánpótlás nincs!

Térjünk már észhez Emberek, amíg nem késő!

Halljuk már meg azoknak az orvosoknak, nővéreknek és betegeknek a panaszát, akik itt akarnak élni, dolgozni, vagy gyógyulni, nem pedig külföldön!

Részlet a TEK nélküli háziorvosok Dr. Ladányi Márta államtitkár helyettes asszonynak címzett, leveléből (2017.02.29.):

"A TEK nélküli háziorvosi szolgálatok teljesítményt nem követő aránytalanul alacsony közfinanszírozása méltánytalan és súlyosan diszkriminatív. A nagy létszámú beteget ellátó szolgáltatókat éves szinten 6-8 millió forintos kár éri, aminek következtében évek óta nincs pénz béremelésre, a praxisok fejlesztésére, a betegek ellátása pedig veszélybe került.

Az államtitkárságnak 2016. nov.12.-án írt levelünkre, melyben sürgős intézkedést kértünk a finanszírozásunk rendezése érdekében, 2016.december végéig válasz sem érkezett, ezért 35 TEK nélküli háziorvos úgy döntött, hogy a diszkrimináló jogi környezet felülvizsgálatát kéri az Alkotmánybíróságnál, valamint jogos kártérítési igényt feltételezve beadványt nyújtott be az Emberi Jogok Európai Bizottságához.

Gyakran halljuk a médiában, hogy a háziorvosok kiöregedése és az utánpótlás hiánya következtében néhány éven belül kialakuló súlyos alapellátási problémák miatt a kormányzat az egészségügyi alapellátás megerősítését prioritásként kezeli. Ennek ellenére sajnálatos módon az alapellátásban jelentős szerepet vállaló, a területi ellátási kötelezettséggel rendelkező háziorvosokkal teljes mértékben azonos szolgáltatást nyújtó körzet nélküli háziorvosok praxisai évek óta kimaradtak a finanszírozás emeléséből.

Esetünkben nem csak hogy nem emelték az ugyanazon közfeladat elvégzéséért járó juttatásokat (a 600 fő feletti felnőtt praxisoknak járó 78 ezer forintos fix díj 12 éve változatlan, két éve nem kapjuk a jelenleg 260 ezer forintos rezsiköltség hozzájárulást), hanem az utóbbi tizenöt évben olyan teljesítményünkkel arányos finanszírozási tételeket vettek el tőlünk, mint az ambuláns díj (2006) az indikátorpontok után járó többletfinanszírozás (2011), elmaradt a vizitdíj kompenzáció is (2008).

Egyre több jelentős beteglétszámot ellátó, kiválóan képzett, magas szintű szolgáltatást nyújtó TEK nélküli háziorvos illetve szolgáltató kénytelen felhagyni a tevékenységével. Tekintettel az alapellátásban kialakult helyzetre nem kétséges, hogy a rendszerben maradt TEK nélkül működő szolgáltatókra szükség van. Működőképességük fenntartása a lakosság egészségi állapotának javítását, a színvonalasabb betegellátást eredményezi, miközben csökkenti a területi ellátási kötelezettségen alapuló rendszerben dolgozó, többségében idős háziorvos egyre növekvő leterheltségét.

Tisztelt Helyettes Államtitkár Asszony!

Tekintettel helyzetünk tarthatatlanságára, kérjük, hogy az alapellátási törvényben foglaltaknak és az államtitkársággal 2015-16-ban közösen kialakított álláspontunknak megfelelően az érintett háziorvosok és a MOK képviselőinek egyidejű bevonásával, sürgősen tűzzék napirendre a TEK nélküli háziorvosi szolgálatok teljesítményarányos finanszírozásának kérdését, praxisaink fenntarthatósága, fejleszthetősége, és betegeink minőségi ellátásának biztosítása érdekében.”

Demeter Éva

 
 


Utolsó kép


HirdetésArchívum

Naptár
<< Július / 2017 >>


Statisztika

Most: 24
Összes: 1804280
30 nap: 21467
24 óra: 614