Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Balogh és az ő vidéki kórház-körülményei .....

mentoauto.jpgCsütörtökön a Hvg.hu tudósított arról, hogy Balog miniszter szerint minden csodálatosan működik a vidéki kórházakban, mert ott – szerinte – XXI. századi körülmények vannak. Katt ide a cikkért.

Vidéken? .... Talán az ország nyugati vidékein. Mert nálunk, északon, nos, tudnék mesélni. ... Igen sokszor szirénázva érkezem a sürgősségire (mert a bizottság szerint teljesen jól, sőt egyre jobban vagyok). ....

Egy ilyen alkalommal, alsófali infarktussal, gurulva kellett betoljanak. Üldögéltem ott, szépen, mert a mentősök elmondták, hogy ha én fölkelek, az nekik fog az állásukba kerülni, mert előírás számukra, hogy infarktusos beteget minimum ültetni, de inkább fektetni kell, amíg várakozik. Szóval én szépen, csendben, jó betegként, engedelmesen üldögéltem. Mikor is betoltak – szintén székkel - egy idősebb nénit, nagyobb testsúllyal. Ő is üldögélt szépen, neki is a lelkére volt kötve, hogy ne mozogjon. Már ismerős volt, nem egyszer érkeztünk ugyanoda, egyszerre.

Hát így van ez, kérem. A magyar rokkantak egyre inkább gyógyulóban vannak, és így van idejük arra, hogy találkozgassanak egymással. Hja, hogy mindig a rendelőben? …. Ki figyel oda erre az apró részletre? ….

No, de, még mindig üldögéltünk, amikor is  az én mentőseim fektetve hoztak egy bácsit, a hasára feltornyozva a táskái. .... Mi még mindig üldögéltünk (értsd: túl voltunk a 4 órás várakozási időn a sürgősségin, én infarktussal, a néni mélyvénással, a bácsi pedig agyvérzés gyanúval), amikor is a néni elkezdett ficeregni a székben, mert pisilnie kellett. Nyújtogattam a nyakam, hogy ugyan merre jár a nővér, de csak oda-vissza jártak, mert belecsúszott a várakozási időnk a műszakváltásukba. .... A bácsi is ugyanakkor kezdett el ficeregni, mert éhes volt. Első lépésként leverte a táskát a hasáról, mert, mint mondta, abban van az ennivaló, csak, éppen a jobb keze volt béna ahhoz, hogy elővegye. Meg szomjas is volt. ...

Mit tesz a jó kiscserkész? Rohan ellátószemélyzetért, miközben nyugtatja a bácsit, hogy azonnal jövök, de a néninek már görcsölnek a végtagjai, annyira van teli a hólyagja, kértem, várjon. Megértett, és bólintott, hogy oké.

Hozom a nővért, a nénihez. Aki megpróbálta átültetni őt egy másik gurulós székbe, amivel be is fért volna a szék mérete okán az egyáltalán nem akadálymentesített wc-be. Igen ám, de átültetés közben a néni bepisilt. Nem azért, mert inkontinenciában szenvedett volna, hanem azért, mert a mozgás fájdalmat okozott neki, abban a percben, ahogy a majdnem fekete színű lábára rá kellett támaszkodnia az átüléshez.

Ne ne tudd meg, mit kapott szegény. Ott, mindenki előtt leszidta, hangosan a nővér, és elkezdte rángatni a karját, mondván, hogy: na, nyomás befelé, az ellátófolyósóra, pelenkát kap, hogy nem szégyelli magát! …. Nem tudtam megállni, rászóltam, hogy ejnye, meg ugyan már, szégyellje magát az, aki egy fekete lábú mélyvénást ülve várakoztat, most már ötödik órája, és nem hajlandóak ránézni. Vagy beszél a nénivel normálisan, vagy kirúgatom.

Innen a következő párbeszéd következett:

- Maga ne magyarázzon, magát, ha jól tudom, infarktussal hozták be. Üljön le a fenekére, mert belehalhat.

- No, kérem, ezért ne húzzon föl jobban, mert ha a szívem megáll a stressztől, azért Önt fogom felelőssé tenni! Amúgy meg, ha ennyi várakozási idő alatt nem súlyosbodott, akkor akár haza is mehetek, mert jelentem: túléltem! Nincs már semmi bajom. … De itt a bácsi, éhes is, szomjas is, stroke-os is. Ő már harmadik órája várakozik, pedig mindketten tudjuk, hogy az első órák a legfontosabbak a stroke-nál. Vagy úgy döntöttek neki és nekünk már mindegy?

- Elnézést, kevesen vagyunk.

- Igen, tudom, látom. A beteg is ember, ezt, bármilyen kevesen vannak is, illik nem elfelejteni. Tudom, hogy sokan az agyukra mennek, de mi a türelmesebb fajta vagyunk, mert sokszor jövünk.

- A nénire akkor is pelenkát kell tennem.

- Alig hiszem. Be kellene végre tolnia a vizsgálóba, azután meg osztályra. Ez a bőrszín ezt kívánja meg, ebben már rutinos vagyok én magam is. Nincs a dopleren senki?

- A kórház nem tud az orvosoknak ügyeleti díjat fizetni, az a rutin, hogy bejelölik ügyeletbe őket, majd hazamennek, ha lejár a műszakjuk. Ha hozzájuk érkezik beteg, felhívjuk őket, és behívjuk. Ha utól tudjuk érni egyáltalán, telefonon. Amennyi időt benn töltenek az ügyeletből, csak annyit fizetnek ki nekik, azt is késve. …

- Mi van??? … (tudom, hogy ez parasztosan hangzik, de annyira elképedtem, hogy nem voltam képes másként reagálni.)

- Nekünk sem fizetik ám a túlórákat, vagy az ügyeletet. 3 hónapja csúszik az én kifizetésem is. ….

Eltolta a nénit, és tényleg tett rá pelenkát. A bácsit megitatni próbáltam, de csak átitatott zsebkendővel nyomogattam egy kis vizet a szájára, miközben agyon aggódtam magam azon, hogy a stroke utóhatása alatt képes legyen nyelni, ne fulladjon meg. Megetetni pontosan ezért nem mertem, de a bácsinak, hallva a párbeszédet, el is ment az étvágya. Rám nézett, könnyes volt a szeme:

- Hagyjad, lyányom. …. Hozzá menjél! ….

És a fejével egy fiatal fiú felé bökött, aki lehajtott fejjel ült, arca előtt egy vesetál, amibe szépen, csendesen folydogált a vére. Odamentem, kérdeztem, mióta van itt? Felemelte a fejét, és ott kaptam a második infarktusomat. Persze, átvitt értelemben. … A fiú bőre már szürkére sápadt, a szeme alatt hatalmasa fekete karikák. A vérvesztesége már akkora mértékű volt, hogy kis híján ott vérzett el, az orrunk előtt.

Ebben a percben száguldott be mellettünk a fül-orr-gégész, a feltamponálásra, de még fel kellett mennie az öltözőbe, átöltözni az ügyeleti munkájához. …..

Hozzáteszem: délután 1 órakor érkezett be velem, szirénázva a mentő. Este 10-kor jöhettem haza. A vért este fél 6-kor sikerült levenniük, és meg kellett várni az eredményt. Természetesen cardiológust nem sikerült behívniuk, így maradt mindössze a mellkas röntgen. …

Kedves Balogh miniszter úr! Ez az Ön XXI. százada az egészségügyben. Vidéken. ….

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 


Utolsó kép


HirdetésArchívum

Naptár
<< Július / 2017 >>


Statisztika

Most: 7
Összes: 1806431
30 nap: 20703
24 óra: 576