Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Akiknek jogai rendszeresen sérülnek - a pszichiátriai kezeltek

pszich.gyogyszerezes.jpgDecember 10-én, az emberi jogok világnapján újra előtérbe kerülnek a minden embert egyformán megillető emberi jogok – illetve azok hiánya. Egy emberi jogi szervezet a világnap alkalmából felhívja a figyelmet: a társadalom egyik legkiszolgáltatottabb rétege a pszichiátriai kezeltek, akiknek jogai rendszeresen sérülnek a pszichiátriákon.

A 21 éves D. Árpád rosszullét miatt került kórházba. A kivizsgálás után a fiút a pszichiátriára fektették be, mondván: két-három napig infúziót kap, és minden rendben lesz. Az anya azért kikötötte: nem engedi, hogy a zárt osztályra vigyék, amire ígéretet is kapott.

A másnapi látogatáskor a családtagok már nem találták a fiút az eredeti helyén; Árpádot a zárt osztályra vitték. A család a látványtól sokkos állapotba került: a fiút megalázó körülmények között találták, magán kívüli állapotban, kikötözve, bepelenkázva, szeretteit sem ismerte meg. Az édesanya rémült kérdésére, hogy mégis mit csináltak a fiával, azt a választ kapta: nyugodjon meg, ez természetes folyamat, másnapra már semmi baj nem lesz. Másnap reggel 6-kor az édesanya telefonhívást kapott a kórházból, amiben közölték: a fia meghalt.

Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért nevű emberi jogi szervezet – akik az anya segítségére siettek, hogy segítsenek megtalálni a fia haláláért felelősöket – nyilvántartásában hosszan sorakoznak a durva pszichiátriai jogsértéseket mutató ügyek.

Kényszerbeszállítások, kényszerkezelések, kikötözések, megalázó bánásmód, az emberi méltóság semmibe vétele: úgy tűnik, ezek mindennapos, de legalábbis rendszeres elemei a napjainkban alkalmazott pszichiátriai kezeléseknek.

A szervezet szerint sok még a tennivaló, amíg a pszichiátriák mentesek lesznek ezektől a visszaélésektől, így az emberi jogok napján arra hívják fel a figyelmet: tegyünk meg mindent, hogy az elmeegészségügy ne a kiszolgáltatott emberek jogainak megsértéséről legyen ismert, hanem olyan terület legyen, amely képes valódi segítséget nyújtani a rászorulóknak.

OS

 
 


Utolsó kép


HirdetésArchívum

Naptár
<< Július / 2017 >>


Statisztika

Most: 10
Összes: 1807439
30 nap: 20743
24 óra: 719