Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A sürgősségi ellátókapacitás jelentős nemzetbiztonsági kockázatot jelent

fekete-ruhas-apolo---hvg.jpgA Magyar Orvosi Kamara támogatja a Szegedről, 64 orvos kezdeményezte mozgalmat, mert mindaz, amit leírtak sajnálatos valóság! A Magyar Orvosi Kamara közel 15 éve rendületlen kitartással jelzi az egyre növekvő bajt, melynek nyomán mára mind több helyen mutatkozik az, amit senki sem akart elhinni: az ellátás nemcsak bizonytalan, hanem adott pillanatban egyenesen hadrafoghatatlan.

A Magyar Orvosi Kamara tagságát választott küldöttei útján képviselő Országos
Küldöttközgyűlés – mint a köztestület legmagasabb döntéshozó szerve – három hete közzétett nyilatkozatában jelentette ki, hogy érdemi változást sürget, mivel az egészségügy hadrafoghatósága mára nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

Követelésként fogalmazta haladéktalan jelentős béremelés szükségességét az egészségügyi dolgozók körében csakúgy, mint a hálapénz rendszer megszüntetését.

Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a Kamara tagsága nemcsak megértette, de magáévá is tette e gondolatokat, és tagi aktivitásával ad nyomatékot kamarája követeléseinek. Csak az összefogás, a minél szélesebb körű együttes fellépés lehet igazán eredményes. Ezért támogatjuk a kollégák kezdeményezését, és kérjük, minél több orvos csatlakozzon az aláírókhoz.

Ezzel nemcsak a magunk sorsán segíthetünk, de a velünk együtt nehéz sorban dolgozó szakdolgozó társaink, és a ránk bízott betegeink helyzetén is.

Az egészségügy hadrafoghatósága nemzetbiztonsági kockázatot rejt! 

Érdemi változtatást sürgetünk...!

A Magyar Orvosi Kamara Országos Küldöttközgyűlése – mint a köztestület legfőbb döntéshozó szerve – már 2008-ban kimondta:

"Tiltakozunk az évtizedek óta súlyosan alulfizetett kollégáink további megsarcolása ellen! Nem vállaljuk a felelősséget tovább a betegellátás biztonságáért, amennyiben ágazatunk gazdasági helyzete a kilátásba helyezett intézkedések szerint alakul."

A betegellátás hozzáférhetősége, biztonsága, minősége azóta sajnos romlott. A néhány éve megindított bérfelzárkóztatás megakadt, folytatására a jövő évi költségvetésben sem látunk fedezetet. Kollégáink, szakdolgozó munkatársaink végtelenül túlterheltek, elkeseredettek, kiégettek, tömegével menekülnek a lehetetlen munkakörülmények elől nemcsak külföldre, de bárhová, csak el az egészségügyből.

A sok száz milliárdnyi épület és eszközberuházás teremtette fizikai – technikai körülmények csak fokozzák a benne dolgozók mindennapi, működést érintő, megoldhatatlannak bizonyuló filléres problémáinak ellentmondásait. 

Ezt rendszeresen jeleztük minden felelős döntéshozónak, közvetlen levéllel fordultunk a kormányfőhöz, és tájékoztattuk a nyilvánosságot is.

Mindhiába.

Az OECD napokban közzétett jelentése bizonyítja mindezt, rámutatva hazánk lakosságának az európai átlagtól lényegesen elmaradó életkilátásaira, valamint arra, hogy bármilyen nemzetközi összehasonlításban a gyógyítók bérezése a legutolsó a rangsorban.

Ezt okozza a  szakértők bizonyította tény, miszerint a GDP arányos egészségügyi ráfordítás 2%-os lemaradásban van még a visegrádi 4-ek
átlagához mérten is, ami éves szinten nem kevesebb, mint 600 Milliárd Ft-ot jelent.

Háborús időket élünk – mondják. Kezelhetetlen mértékű migráció, terrortámadások rengetik környezetünket. Ám nem szükséges semmilyen erőszakos cselekmény, elegendő egy – a bukarestihez hasonló - tragikus baleset ahhoz, hogy a tömeges halál és szenvedés húzza alá ellátórendszerünk totális elégtelenségét.

Ki kell mondani, ma Magyarország egészségügyi ellátóképessége, a sürgősségi
ellátókapacitás önmagában is jelentős nemzetbiztonsági kockázatot jelent!

Magyarország elemi érdeke, a döntéshozó felelőssége e tarthatatlan helyzeten sürgősen és érdemben változtatni. Egyetértünk a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal által megfogalmazott követelésekkel:

- A katasztrofális szakemberhiány megoldását jelentős béremeléssel, az elvándorlás érdemi visszaszorításával. 2016-tól a középtávú bérfelzárkóztató program prioritás legyen!

- A hálapénz rendszer megszüntetését valamennyi érintett társadalmi csoport bevonásával (ehhez is elengedhetetlen a hatékony mértékű bérrendezés) 

- Átlátható és a valós költségeket tükröző finanszírozási rendszer kialakításával és folyamatos fenntartását.

Továbbá követeljük, hogy valamennyi orvos minden túlmunkáját, ügyeletét a hatályos törvények maradéktalan betartásával, országosan egységes szabályozás szerint tartsák nyilván és fizessék ki.

Számunkra, orvosok számára ma és mindenkor a beteg üdve a legfőbb törvény, és az is marad. A társadalom számára ez adhat biztonságot, adhatja meg azt a bizalmat mellyel élhet.

Nem engedhető meg azonban hogy továbbra is, egyre mértéktelenebbül visszaéljenek vele, mivel annak lesújtó eredménye mindaz, amit e nyilatkozatban leírunk.
 

A Magyar Orvosi Kamara Országos Küldöttgyűlése - OS

Fotó: Hvg.hu

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 


Utolsó kép


HirdetésArchívum

Naptár
<< Július / 2017 >>


Statisztika

Most: 11
Összes: 1804500
30 nap: 21392
24 óra: 604