Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A rokkantaknak miért nem jár a CSOK?

94842422_1385752818.jpgSúlyosan sérti a rokkantak legalapvetőbb emberi jogait a kormány rendkívül diszkriminatív törvénykezése. A lakásvásárláshoz nyújtott támogatások feltételei eleve nem adnak esélyt sem a többgyermekes megrokkant szülőknek ahhoz, hogy lakhatási problémáikat azonos eséllyel kezelhessék, mint az egészséges embertársaik.

 Az egészséges, jól kereső családok, akkor is igénybe vehetik a kedvező (10+10 millió forintos) támogatási lehetőséget, ha már van ingatlanuk és már megvan a 3 gyermek is. Tehát, nem arra kell nekik a lehetőség, hogy megoldott legyen az első lakáshoz jutásuk, hanem akár nyerészkedő célzattal is támogatják őket a sokadik ingatlan vásárlásnál is. 

Ez a támogatás a gazdagabbak számára akadályok nélkül is igényelhető, miközben a szegényebbek közül sokaknak sakkozni kell, hogyan tudnák megoldani az első önálló lakáshoz jutást úgy, hogy a jogosultság szempontjainak megfelelhessenek. Már többféle variációról is hallottunk, hogy milyen lehetőségekkel tudnak élni a tehetősebbek, vagy a szegényebbek közül egy szűkebb réteg.

Arról viszont nem olvashattunk sehol, hogy a rokkantsági nyugdíjuktól 2012. 01.01.-től megfosztott betegek, akiknek három, vagy több gyermekük van, azok az azóta felezett, harmadolt, vagy negyedelt pénzellátásaikból, mely havonta, csak szociális segélyre hasonlító összeg, hogyan teremthetnék meg az önálló lakhatás feltételeit? Kirekesztettként, kiszorították őket mindenféle pénzintézeti hitellehetőségből, mivel többé nem nyugdíjszerű a pénzellátásuk 2012.óta, hanem csak szociális jellegű juttatás. Ezáltal eltűnt a pénzintézeti hitelképességük is.

A rokkantak hiába olvasgatják a rendeleteket a „CSOK” feltételeiről, őket eleve kizárták bármiféle önálló otthonteremtési lehetőségből, ami mellé kedvezményeket igényelhetnének. Bármilyen lakhatást, önerőből kell finanszírozniuk. Hiába kilincselnének, egyetlen pénzintézet sem adna nekik kölcsönt. Anélkül, - csupán önerőből – képtelenség új építésű ház, vagy lakás vásárlása, mert az, a „CSOK” rendszeréhez alkalmazkodva kivitelezhetetlen a megváltozott munkaképességű személyek számára.

Az aktív életkorú rokkantak esélyegyenlőségi joga, az egyenlő bánásmód joga, a szociális biztonsághoz való joga, a lakhatáshoz való joga is ez által korlátozott.

Súlyosan sérülnek a legalapvetőbb emberi jogaik. Rendkívül hátrányos helyzetet teremt számukra, hogy egy elromlott mosógép helyett, vagy hűtőszekrény helyett újat nem vásárolhatnak hitelre. Meg kell várni, hogy hosszú hónapok, vagy akár egy év alatt, hogy össze tudják spórolni ezeknek a létfontosságú háztartási gépeknek az árát, mert csak egyösszegű kifizetéssel tudják a cserét megoldani.

Egy XXI. századi Európai Uniós tagállamban a civilizált élethez hozzátartozó háztartási gépek hiánya főleg a súlyos beteg emberek számára nélkülözhetetlenek. Hiszen vannak olyan orvosságok és élelmiszerek, melyek hűtőtárolás nélkül megromlanak. Például a mozgásukban korlátozottak, a gerincbetegek számára is létkérdés, hogy automata mosógép segítse a mindennapi életüket.

Kíváncsiak lennénk, hogy rajtunk kívül kinek jutott el a tudatáig az, hogy hány és hány ponton sérülnek a magyarországi aktív életkorú rokkantak legalapvetőbb emberi jogai. A velük szemben alkalmazott diszkriminációk tárháza határtalan. A kormány egyre kiszorítóbb politikája miatt az aktív korú rokkantakat mindenhol óriási hátrányok érik, amiket nem szabad szó nélkül hagyni.

KAROSZ

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 


Utolsó kép


HirdetésArchívum

Naptár
<< Július / 2017 >>


Statisztika

Most: 8
Összes: 1806431
30 nap: 20704
24 óra: 577