Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A hétvégi orvosi ügyelet bájai

pillangok.jpgPár gondolat a hétvégi orvosi ügyelet rendszeréről.

Ne betegedj meg! Ha igen, és elkerülhetetlen, utazz azon a hétvégén, amelyiken megbetegszel, külföldre, egyébként itthon elásnak. Krónikus betegként hétköznap se legyél beteg, hétvégén főleg ne. Ha gyermeked van, és jön a hétvége, vagy alkalmazz saját magánorvost, vagy alkalmazz házi praktikákat, amíg csak lehet.

De a magyar egészségügyi ellátórendszerbe véletlenül se kerülj be hétvégén!

… mert előfordulhat, hogy az ügyeletes orvos nem ért magyarul. Ha krónikus beteg vagy, és elkezded elmondani egyrészt, hogy jelenleg mi a panaszod, és hogy ezek mellett milyen kórelőzményeid vannak, az orvos csak néz okosan. Ha szerencséd van, megment az orvos-asszisztens, és virágnyelven azt közli veled: területileg nem ez az illetékes ügyelet, menj át egy másikba, ha életben akarsz maradni. (persze a mondat utolsó felét nem teszi hozzá, de azonnal ráérzel, amikor végre észreveszed az orvos arcán lévő szájmaszk alól még látható, félre nem ismerhető vonásokat. Mivel nem szólal meg az orvos, másként nem tudod beazonosítani, mi a helyzet.)

Engedelmes betegként át is vonulsz az ajánlott másik ügyeletre, ahol már várakozik egy beteg gyermek, a szüleivel. Kérdésre: van benn orvos? Válaszuk: Igen, már szólt neki az asszisztens, hogy jöjjön le, de még nem jött. … Amíg az orvos megérkezik, ráér az ember elmélkedni a világ nagy dolgain.

Első körben az tűnik föl, hogy az ügyeleti épület alaprajzával szemben várakozunk, ahol kiemelten jelzik: van akadálymentes wc is. Hurrá! Ennek főként azért örül a nyomi beteg, mert ott elfér, akár két mankóval is, le tud ülni, fel tud állni, és nem utolsó sorban, egyáltalán ki tudja nyitni az ajtót. … És akkor egy fura kis gondolat cikázik át a nyomi beteg agyán: igen, van akadálymentes wc. Csakhogy, mire a nyomi felküzdi magát a bejárathoz vezető alig 20 lépcsőfokon, lehet, útközben elintézi úgy a kis-, mint a nagydolgát. … merthogy akadálymentes bejárat az nincs az akadálymentesített wc-hez. …

Aztán egy újabb feliratra lesz figyelmes az ember: a rendelő ajtaján kiemelt nagy betűkkel ki van írva: a várót kamera figyeli, rendőrségi összeköttetéssel. Az pedig, aki megtámadja a betegeket ellátó személyzetet, közfeladatot ellátó személy elleni erőszakot követ el, ennyi és ennyi büntetési tétellel. …. Megfordul az ember fejében a gondolat: hát mik szoktak itt történni? ….

A mélázást alig egy óra múlva az asszisztens szakítja félbe, aki haraggal az arcát kivágódik a rendelőből, elmegy a folyosó végéig, és emelt decibellel kiabálni kezd: Doktor úr, hát jöjjön már le, itt várnak a betegek! …

Pár perc múlva erős csoszogás hallatszik, és megjelenik, mosolyogva az orvos. Megköszöni a türelmet, udvariasan be is tessékeli a gyermeket, aki nem riad meg az orvostól, hiszen ősz hajú, ősz szakállú, pocakos. … Az jutott eszembe: ha nem kékben volna, ő volna a Mikulás.

Gyermek ellátva kijön, nyomi bemegy, udvariasan köszön. Az orvos hellyel kínál, csakhogy a betegnek szánt szék az orvos térde mellett van közvetlenül. A nyomi nem kis egyensúlyozó mutatvánnyal odébb húzza a széket, hogy le tudjon ülni, mire az orvos kitépi kezéből a széket, és visszarántja a térde mellé, hogy márpedig ide kell ülni. A nyomi gyomra görcsbe rándul, és megfogan a gondolat: ha oda kell ülni, akkor hol támaszt a mankójával, hogy ne essen el leülés közben? … Hangosan viszont udvariasan csak így szól: Köszönöm, inkább állok. Mire az orvos: akkor beszéljen hangosan, mert nem hallok. ….

Tehát a hétvégi ügyeleti rendszerben az egyik orvos nem ért, a másik orvos nem hall magyarul.

Így aztán bizton lehet arra számítani, hogy első osztályú diagnózis kerül felállításra, és nem értelmezik félre, amit a beteg elmond a tüneteiről. …

… és vegyük hozzá azt is: a két ügyeleti rendelő között közel 30 km-es távolság van. Ha az embernek nincs autója, és vagy nyomi, vagy pedig beteg gyerekkel érkezik, illetve babakocsival közlekedik, tömegközlekedési eszközök igénybevételére szorul.

Vidéken.

Ahol, hétvégén 1,5-2 óránként járnak buszok, amelyek nem akadálymentesítettek. Gyógyszertár pedig az ügyeletes orvosi rendelőnél nincs, ahhoz újabb átlag 30 km-t kell utazni. Autó nélkül egy egész napos program, betegen, télen, hidegben.

Hangsúlyozom: vidéki viszonylatban történt a fenti eset. Ez a rideg, kőkemény valóság. Az egyik ügyeleten nem ért, a másikon nem hall az orvos magyarul. Ahol van akadálymentes bejárat, ott nincs akadálymentes wc. Ahol van akadálymentes wc, ott nincs akadálymentes bejárat. Ahol van ügyeleti gyógyszertár, ott nincs illetékes ügyelet. Ahol van illetékes ügyelet, ott nincs ügyeletes gyógyszertár. De bármelyik orvosi ügyelethez tartozó ügyeletes gyógyszertárat nézzük is, egyik gyógyszertár bejárata sem akadálymentesített. Az ügyelet épületében egy esetben sincs kihelyezett gyógyszertár.

(A „nyomi” kifejezés nyomorékot, azaz: mozgásában akadályozott embert jelöl. A fenti gondolatokat egy nyomi rögzítette, tehát nem sértésként szolgál a fenti kifejezéssel történő megjelölés. Ezzel csak a nyomi lét elviselhetőbb.)

 
 


Utolsó kép


HirdetésArchívum

Naptár
<< Július / 2017 >>


Statisztika

Most: 17
Összes: 1804273
30 nap: 21465
24 óra: 610