Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A gyermekek tudattompító gyógyszerezéséről a Gyermekjogok Világnapján

gondolkodo.jpgMinden év november 20-án azoknak a jogaiért emelünk szót, akik társadalmunk egyik legkiszolgáltatottabb rétegét alkotják, egyszersmind társadalmunk jövőjét jelentik: a gyermekek. Jogaikat még manapság is számos veszély fenyegeti, amelyek közül talán az egyik legrejtettebb az a tudattompító gyógyszerezés, amelyet a segítség köntösébe burkolva végeznek

Az ENSZ 1989. november 20-án fogadott el egyezményt a gyermekek jogairól, amelyet Magyarország is aláírt 1990-ben. Így november 20-án a gyermekek jogainak világnapját ünnepeljük. Bár az egyezmény 24. cikke kijelenti: "Az Egyezményben részes államok elismerik a gyermeknek a lehető legjobb egészségi állapothoz való jogát".

Ezen a napon még tragikusabbá válik az a máskor sem szívderítő kép, hogy a világon mintegy 20 millió, és Magyarországon is sok ezer gyermeket "kezelnek" tudatbefolyásoló pszichiátriai szerekkel, valójában nem létező betegségekre hivatkozva.

Manapság világszerte mintegy 20 millió gyermeket gyógyszereznek tudatmódosító pszichiátriai szerekkel olyan magatartási és viselkedési problémákra hivatkozva, amelyekről soha nem igazolták, hogy orvosi értelemben betegségek lennének – így a gyógyszerezésnek sincs semmilyen orvosi alapja.

Ha ehhez hozzátesszük, hogy ezek a kábítószer-jellegű anyagok milyen komoly és milyen sokféle mellékhatást okozhatnak a fejlődésben lévő szervezetben, akkor nem csodálkozhatunk, hogy egyre több szakember és jogvédő hívja fel a figyelmet e jelenség veszélyeire.

A jelenség alól Magyarország sem kivétel.

Különösen nehéz helyzetbe kerülhetnek azok a gyermekek, akik igazi család nélkül, állami gondozásban nőnek fel, így nem áll rendelkezésükre az a családi és szülői oltalom, ami megvédhetné őket attól, ha magatartási problémáik miatt tudatmódosító gyógyszereket írnak fel nekik.

A felmérés szerint a gyógyszerezett gyermekek 37%-a magatartási problémák miatt kap tudatmódosító szereket, és a megkérdezett intézetek 65%-a nyilatkozott úgy, hogy tapasztalnak mellékhatásokat a gyermekeken.

Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért nemzetközi központja néhány éve dokumentumfilmet készített a pszichiátria területén történő emberjogi visszaélésekről, amelyben a gyermekek pszichiátriai gyógyszerezésének problémáját is vizsgálták.

November 20-a azok jogainak világnapja, akik a jövőt jelentik társadalmunk számára. Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány ezen a napon felhívta a nyilvánosság figyelmét a gyerekek pszichiátriai gyógyszerezésének veszélyeire, abban a reményben, hogy ennek helyét minél hamarabb ésszerű, a gyerekeknek valóban segítséget nyújtó megoldások veszik át.

Állampolgári Bizottság Az Emberi Jogokért Közép-Kelet-Európa Alapítvány - OS

 
 


Utolsó kép


HirdetésArchívum

Naptár
<< Július / 2017 >>


Statisztika

Most: 9
Összes: 1805295
30 nap: 21213
24 óra: 804