Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Down-szindrómás gyermek nem teher!

down-baba---femina.jpgA sajtóban szaporodnak a műhibaperekre biztató burkolt és nyílt reklámok, amelyek időnként a Down-szindrómás gyerekek nevelésének nehézségeit hangsúlyozva próbálnak ügyfeleket toborozni.

Kétségtelen, hogy a legtöbb családot sokként éri egy Down-szindrómás baba érkezése. A gyereket és lehetőségeit megismerve azonban a családok döntő többsége talpra áll, és jól működik tovább. A sokkot nem kis részben éppen az okozza, hogy a szülők gyermekük születése előtt csak a szerencsétlen sorsú, szenvedésre ítélt betegről szóló sztereotípiát ismerik.

A Down Egyesület célja megmutatni: a Down-szindrómások élete értékes és értelmes, ők pedig a közösséget gazdagítani képes emberek. Vannak, akik azt remélik egy műhibapertől, hogy a kártérítéssel gyerekük jövőjét biztosíthatják.

Egy ilyen per azonban évekig is eltarthat, anyagilag és érzelmileg egyaránt megterhelő lehet. A Down Egyesület törekvése, hogy ilyen kényszerű procedúrák helyett a hatékony korai fejlesztés, a megfelelő oktatás, valamint a munkavállalás és a lakhatás támogatása révén elért minél nagyobb szintű önállóság felé törekedjünk.

Ehhez fontos, hogy a Down-szindrómásokat ne tekintsük tehernek, létezésüket hibának, hanem felismerjük és elismerjük egyedülálló értékeiket és hozzájárulásukat a közösség épüléséhez.

Kétségtelen, hogy a legtöbb családba a Down-szindrómás baba váratlanul érkezik, ami nem egyszer sokként éri a szülőket. A családok döntő többsége azonban a gyereket és lehetőségeit megismerve ebből a megrendült állapotból talpra áll, és jól működve, boldogan él tovább.

Vannak, akik őszintén bevallják, hogy “ha tudják, nem tartották volna meg”, de nagyon sokan hozzáteszik, hogy épp azért jó, hogy nem kerültek ebbe a döntéshelyzetbe, mert úgy soha nem tudták volna meg, mit veszítenek.

Magát a sokkot nem kis részben éppen az okozza, hogy a szülőknek gyermekük születése előtt nincs lehetőségük helytálló információkat szerezni a Down-szindrómáról és a Downszindrómások életéről. Ők is a széles körben elterjedt sztereotípiát vallják a magatehetetlen, szerencsétlen sorsú, egész életében szenvedésre ítélt betegről, akinek jobb, ha meg sem születik.

A Down Egyesület munkájának jelentős részét teszi ki, hogy ezt a sztereotípiát lebontsa és megmutassa, hogy a Down-szindrómások élete értékes és értelmes, ők pedig a szűkebb és tágabb közösségüket gazdagítani képes emberek, akiknek a legnagyobb baja nem a Down-szindróma, hanem az, ha elutasítják őket.

Ördögi kör ez, hiszen a kirekesztés miatt hátrányos helyzetbe kerülnek, de épp ez a kitaszítottság az érv azok számára, akik szerint “jobb, ha meg sem születnek”. Tulajdonképpen kirekesztettségük miatt rekesztjük ki őket.

Pedig ehelyett megtanulhatnánk tőlük, amit ők tudnak – sokszor jobban tudnak, mint mi –: hogy az életben a legtöbbet a kapcsolatok, a szeretet, a megbocsátás, az elfogadás jelentik, a boldogság pedig a pillanatok élvezetéből adódik össze.

Ami a kártérítési pereket illeti, nagyon sok szülő idegenkedik attól, hogy a gyerekét káreseménynek, létezését hibának tekintse, és lelkileg képtelen beleállni abba a szerepbe, ahol a “jobb lett volna, ha meg sem születsz” gondolat felmerülhet.

Vannak azonban, akik annak reményében mégis belemennek egy műhibaperbe, hogy a kapott kártérítéssel a gyerek bizonytalannak látszó jövőjét biztosítsák. Nekik is érdemes tudniuk azonban, hogy egy ilyen per évekig is eltarthat, anyagilag és érzelmileg egyaránt megterhelő lehet, az esetlegesen elvesztett per költségeit nekik kell állni, a megnyert kártérítésnek pedig jelentős részét elviszik a szakértői és ügyvédi díjak. 

A Down Egyesület törekvése, hogy a szülők ne kényszerüljenek ilyen procedúrákra, hanem a Down-szindrómás gyerekek korai fejlesztése, megfelelő szintű, lehetőleg inkluzív oktatása révén minél többen lehessenek sikeresek a szabad munkaerőpiacon, és érhessenek el minél nagyobb szintű önállóságot.

Ehhez arra is szükség van, hogy a Down-szindrómás emberekre ne úgy tekintsünk, mint valakinek a hibájára, tévedésére, hanem felismerjük és elismerjük értékeiket és hozzájárulásukat a közösség épüléséhez.

Fotó: Femina

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 


Utolsó kép


HirdetésArchívum

Naptár
<< Július / 2017 >>


Statisztika

Most: 12
Összes: 1804501
30 nap: 21391
24 óra: 605