Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Betegség, kórház

Cikkek

Melyik ügyelet látja el a beteg gyermeket?

Nagyon bonyolult a beutalási rend, ezért akár még egy orvossal is előfordulhat, hogy azt hiszi, az egyik kórház ügyeletes, miközben ez nem így van. A gyerekellátásban jellemző, hogy szakterületenként más és más kórház ügyel, ráadásul az sem mindegy, melyik nap lesz rosszul a gyerek.

 
2016.10.14 | Menüpont: Betegség, kórház

Súlyos problémák az autista betegek pszichiátriai ellátásában

A vizsgálat során az is egyértelművé vált annak komoly problémája is, hogy nincs olyan hiteles nyilvántartás, amelyből az egészségügyi szolgáltatók közvetlenül, ingyenesen kideríthetnék, hogy a beteg gondnokság alatt áll-e, továbbá hol érhető el, illetve ki a gondnoka. Ez a hiányosság is szerepet játszhatott abban, hogy az édesanya senkitől nem kapott értesítést a fia kezelése során megtartott többszöri elmeszakértői vizsgálatról és a bírósági szemlékről, tehát ezeken egyszer sem lehetett jelen.

 
2016.10.12 | Menüpont: Betegség, kórház

Hogyan növekedhet ugrásszerűen az autista gyermekek száma?

A növekedés 60 százaléka a szélesebb spektrumnak, a jobb felismerésnek és a pontosabb nyilvántartásnak tudható be – derül ki egy rendkívüli méretű és időtartamú dán vizsgálatból, amely három évtizeden át 670 ezer gyermek, köztük 4 ezer autizmussal diagnosztizált beteg orvosi adatait kísérte figyelemmel. Amúgy nem rendkívüli jelenség, hogy a diagnosztika tökéletesedése, érzékenyebbé válása „növeli” a betegszámot. 

 
2016.10.10 | Menüpont: Betegség, kórház

A koraszülésről

Létezik egy tévhit, miszerint a koraszülést az anya gondatlansága okozza, pedig ez nagyon ritkán van így. Az esetek felében elve nem tudni az okot, a másik felében a káros anyai szokásokon vagy rossz életkörülményeken és stresszen kívül olyan rizikófaktorok játszhatnak szerepet, mint például az anya életkora (18 év alattiaknál és 40 év felettieknél magasabb a kockázat), az ikerterhesség, terhességi cukorbetegség, magas vérnyomás, húgyúti fertőzések, korábbi koraszülés, méhrendelleneségek. De van, hogy magával a magzattal van a baj, például fejlődési rendellenessége van. Mindenesetre egy koraszülés sajnos bárkivel megtörténhet akkor is, ha minden szabályt betartott.

 
2016.10.10 | Menüpont: Betegség, kórház

A traumatizált gyermekkor felgyorsítja a sejtek öregedését

A gyerekkorban átélt traumák felgyorsíthatják a felnőttkori öregedést egy nagyszabású, hosszú távú kutatás szerint. A résztvevők 1992 és 2008 között kérdőíveket töltöttek ki az életük során akár gyerekként, akár felnőttként átélt traumákról, majd a tudósok összevetették az eredményeket a telomerek méretével. A telomer védi a kromoszómát azoktól a károsodásoktól, amelyek a sejtöregedést és a korai halált idézik elő.

 
2016.10.10 | Menüpont: Betegség, kórház

Senkinek sem kellenek a fogyatékossággal élő gyermekek

Bár évente átlagosan 800 örökbefogadás történik, ebből csupán tíz fogyatékos gyerek kerül családba. Ez a szám borzasztóan kevés, ráadásul pont a súlyosan és halmozottan fogyatékos gyermekek kerülnek a szociális ellátó rendszer intézményeibe, ahol ugyan ápolják őket, de nem kapják meg a személyes kötődésre lehetőséget adó, családszerű közeget, illetve nem jutnak be az oktatási intézményekbe sem. Ezért is indította el két éve a KézenFogva Alapítvány Otthont mindenkinek! című programját.

 
2016.10.06 | Menüpont: Betegség, kórház

Azonnal vegyék napirendre a kórházi fertőzések vizsgálatát!

Egy friss kutatás szerint minden nyolcadik betegnek volt már kórházi fertőzése, az ÁNTSZ adatai szerint pedig évente ötszáz fővel nő a fertőzések száma, miközben rohamosan nő a fertőzésekben elhunytak aránya is. Ha ez így megy tovább, a kórházi fertőzések száma három éven belül megelőzi a daganatos megbetegedéseket, amelyben már most az európai mezőny elején állunk. 

 
2016.09.28 | Menüpont: Betegség, kórház

Embertelen körülményeket eredményez, ha a gondnok fél a gondokoltjától

A szoba közepén található a padlózatba rögzített vaságy, amely az egyetlen berendezési tárgy a szobában. A szobában lapradiátort szereltek fel, amely a helyszíni vizsgálatkor meleg volt. A szoba tiszta volt, fel volt mosva. Munkatársaim megérkezésekor, 9:30 perckor, az Ellátott az ágyon feküdt összegörnyedve, egy kopott pokróccal letakarva, nem volt rajta ruha. Az ágy fekvőrészének vasrácsán sem matrac, sem pokróc, nem volt, az Ellátott a vasrácson feküdt. Az ágyon párna sem volt, az Ellátott egy kisebb textíliát kapott, arra tette a fejét.

 
2016.09.19 | Menüpont: Betegség, kórház

Az interneten kötött kapcsolatok segítik a nemi fertőzések gyors terjedését

Tudjuk ugyanis – mutatott rá az Elnök Asszony, - hogy csakis a nemi gyógyászati rendelőkben valósul meg napjainkban is a fertőződés körülményeire is kiterjedő tájékozódás.  Sajnos, ez is egyre több nehézségbe ütközik, ugyanis a névtelenül, nem ritkán az interneten kötött intim kapcsolatok esetén csaknem lehetetlen a veszélyeztetők és veszélyeztetettek gyors diagnosztizálása, kezelése és a további fertőzések megelőzése

 
2016.09.12 | Menüpont: Betegség, kórház

Pályázat fogyatékosságügy támogatására

Pályázati támogatást a Tolerancia Világnapja (november 16.) vagy a Fogyatékos Emberek Világnapja (december 3.) alkalmából megtartott rendezvények, programok megtartására lehet felhasználni. Cél az, hogy a fogyatékossággal nem érintett emberek ne sztereotip módon gondolkodjanak és döntsenek a fogyatékos emberekről, hanem értékeik alapján.  A benyújtandó pályázatoknak a fogyatékos emberek értékeit kell hangsúlyozniuk oly módon, hogy ezáltal társadalmi integrációjuk, megbecsülésük növekedhessen. 

 
2016.09.03 | Menüpont: Betegség, kórház


 


Utolsó kép


HirdetésArchívum

Naptár
<< Július / 2017 >>


Statisztika

Most: 11
Összes: 1807442
30 nap: 20745
24 óra: 719