Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Betegség, kórház

Cikkek

Kétszer leküzdötte a halált - harmadjára a csata elveszett

Cserepes Zsaklin. Emlékezzünk rá, a neve fémjelezze a magyar egészségügy jelenlegi állapotát. Kétszer győzte le a halált, harmadszorra nem sikerült. Többször lekerült a neve a transzplantációs várólistáról – amely egyébként sem volt rövid. A magyar orvosok szerint nem volt műthető, Hannoverben kiderült, hogy de, igen. Belehalt a magyar és a hannoveri diagnózisok közötti véleménykülönbségbe.

 
2016.12.09 | Menüpont: Betegség, kórház

Két lábbal a földön - Egy 14 éves kislány segélykiáltása

P. Petra bal lábában, 2013-ban csontrákot diagnosztizáltak. A kemoterápiás kezeléseket a Tűzoltó utcai Gyermekklinikán végezték, azonban az agresszív daganat kiújult és a helyzet egyre kilátástalanabb lett. Az onkológusok és az Ortopédiai Klinika professzorának egybehangzó, írásos véleménye az, hogy a daganat elhelyezkedése miatt kizárólag a combközéptől történő amputáció jöhet szóba megoldásként. 

 
2016.12.09 | Menüpont: Betegség, kórház

Egy életre tiltsák el azt az orvos, aki megtagadta egy csecsemő beoltását!

A Magyar Helsinki Bizottság számolt be arról, hogy egy kiskunhalasi háziorvos megtagadta a kötelező védőoltást egy féléves csecsemőtől, mert a szülei menekültek voltak. Az életkorhoz kötött védőoltás beadására az orvost – az esküjén és a minimálisan elvárható morálon túl – törvény kötelezte volna. 

 
2016.12.07 | Menüpont: Betegség, kórház

Történt-e jogi fellépés a fogyatékos emberek megalázása miatt?

A fogyatékosok jogairól szóló jelentés kitér azokra a megdöbbentő esetekre, amelyek Magyarországon is sajnos előfordultak, s amelyek során megváltozott munkaképességű, fogyatékos, sokszor súlyos fokban rokkant embereket vetették alá megalázó vizsgálatoknak, és csökkentették rokkantnyugdíjukat olyan módon, amely nem csak erkölcstelennek, hanem jogellenesnek is tűnt. 

 
2016.12.07 | Menüpont: Betegség, kórház

Szakértő civilek nélkül nem lehet visszaszorítani a HIV-robbanást

Magyarországon lappangó HIV-robbanás van. Ennek oka az intravénás droghasználat terjedése, a tűcsere programok leállítása, valamint a felvilágosítás elmaradása, aminek eredményeképp gyakoriak a védekezés nélküli alkalmi kapcsolatok. A fertőzöttek között sok nő és sok heteroszexuális is van, ami bizonyítja, a fertőződés ma már messze nem kizárólag a melegek problémája, ahogyan azt a korszerűtlen szemléletű és a jó programokat alulfinanszírozó kormányzat sugallja. Ráadásul a korszerű gyógyszerekkel ma már nem azonnali halálos ítélet a fertőzés, így lenne lehetőség modern gyógyszerekkel, ingyenes szűrőprogramokkal és felvilágosítással visszaszorítani a fertőzéshullámot. Ebben pedig kulcsszerepet kell szánni a krízisterületeket közelről ismerő civileknek, akiket a kormány most magukra hagyott.

 
2016.12.01 | Menüpont: Betegség, kórház

Megszűnhet a gyermekorvosi ellátás, a kormány cselekvésképtelen

Tíz éven belül megszűnhet a gyermekvédelmi alapellátás Magyarországon, ugyanis nincs megfelelő számú szakember az országban. A házi gyermekorvosok átlagéletkora idén 59 év volt, vagyis többségük hamarosan nyugdíjba megy. Az orvos-kivándorlás és a pályaelhagyás miatt nincs senki, aki átvehetné ezeket a praxisokat, hiszen még mindig rendkívül túlterheltek a gyerekorvosok. Az elmúlt években emiatt több, mint 100 praxis szűnt meg.

 
2016.11.29 | Menüpont: Betegség, kórház

A gyermekek tudattompító gyógyszerezéséről a Gyermekjogok Világnapján

Manapság világszerte mintegy 20 millió gyermeket gyógyszereznek tudatmódosító pszichiátriai szerekkel olyan magatartási és viselkedési problémákra hivatkozva, amelyekről soha nem igazolták, hogy orvosi értelemben betegségek lennének – így a gyógyszerezésnek sincs semmilyen orvosi alapja. Ha ehhez hozzátesszük, hogy ezek a kábítószer-jellegű anyagok milyen komoly és milyen sokféle mellékhatást okozhatnak a fejlődésben lévő szervezetben, akkor nem csodálkozhatunk, hogy egyre több szakember és jogvédő hívja fel a figyelmet e jelenség veszélyeire.

 
2016.11.19 | Menüpont: Betegség, kórház

A hétvégi orvosi ügyelet bájai

Ne betegedj meg! Ha igen, és elkerülhetetlen, utazz azon a hétvégén, amelyiken megbetegszel, külföldre, egyébként itthon elásnak. Krónikus betegként hétköznap se legyél beteg, hétvégén főleg ne. Ha gyermeked van, és jön a hétvége, vagy alkalmazz saját magánorvost, vagy alkalmazz házi praktikákat, amíg csak lehet. De a magyar egészségügyi ellátórendszerbe véletlenül se kerülj be hétvégén!

 
2016.11.14 | Menüpont: Betegség, kórház

Ha idő előtt születik a baba

Magyarországon ma minden tizedik baba koraszülöttként jön a világra, ami az OECD-országok 6,7 százalékos átlagához képest igencsak magas arány. A „korababák” többsége 1500-2500 grammal születik, az ő kilátásaik szinte azonosak az érett, egészséges újszülöttek kilátásaival. Vannak azonban extrém koraszülöttek, akiknek a súlya kevesebb, mint egy kilogramm. Az ő útjuk némileg rögösebb… 

 
2016.11.13 | Menüpont: Betegség, kórház

Hogyan fejlődik egy Down-kóros gyermek?

Sok válságos időszak van, ki merem mondani: áldozatra, lemondásra van szükség, amit el kell tudni viselni. Ez könnyebben megy az első időszakban, amikor a lemaradás még nem látszik. Persze, a szülő tudja, hiszen beszélünk róla. Ezért fontos, hogy a szülők tartozzanak valahova. Igaz, hogy sok orvossal, pedagógussal kerülnek kapcsolatba, különösen, ha a gyereknek valami szervi baja van, a fő vonal szempontjából azonban az az ideális, ha már a korai időszaktól egy intézményhez vagy egy személyhez tartoznak. Tudatosítom, hogy milyen nehézségek várhatók, nem tagadom le, mert az a legrosszabb, nagyon nyíltan feltárom a kártyákat, azonban azt is, hogy időbeli elcsúszással, esetleg minőségbeli csökkenéssel, de az eredmények jönni fognak. A szülő a gyerek fejlődését magához mérje, ne a szomszéd gyerekéhez, ne az ép testvéréhez vagy az egyébként kiváló Spock-könyvhöz.

 
2016.10.22 | Menüpont: Betegség, kórház


 


Utolsó kép


HirdetésArchívum

Naptár
<< Július / 2017 >>


Statisztika

Most: 10
Összes: 1807442
30 nap: 20745
24 óra: 718