Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Betegség, kórház

Cikkek

Itt a TASZ nagy kórháztesztjének eredménye - videóval

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) „Gyerekkel vagyok” c. kampánya keretében egyedülálló felmérést végzett a magyarországi egészségügyi intézmények körében: összesen 64 közérdekű adatigényléssel fordult szülészetet, illetve gyermekosztályt működtető kórházakhoz. Az összegyűjtött adatok alapján olyan nyilvános adatbázis készül, mely a szülők számára hasznos tájékozódási forrásként, a szakembereknek pedig a szakmai ajánlások alapjául szolgálhat.

 
2015.05.28 | Menüpont: Betegség, kórház | Hozzászólások: 0

Magyarországon az anyaméhben kezdődik az éhezés

Egyre gyakoribb, hogy a szegény sorsú beteg azért nem gyógyul meg, mert nincs pénze kiváltani a neki felírt gyógyszereket. Faluhelyen gyorsan visszajut ennek híre a háziorvoshoz. Dr. Gyulai Magdolna, a Baja közelében lévő, valamivel több, mint 1500 lakosú Bátmonostor háziorvosa először a nyugdíjasoknak próbált segíteni. Kis dobozba gyűjtötte a hálapénzt, amit a tehetősebb betegek adtak, és kiváltotta belőle a nagyon szegény idősek gyógyszerét.

De nemcsak az időseknek nincs pénzük gyógyszerre, hanem a szegény gyerekek szüleinek sem. Tavaly szeptemberben a Gyermekétkeztetési Alapítványnál vetette fel Gyulai Magdolna, hogy a gyerekeknek legalább akkora kárt okoz, ha nem kapják meg a szükséges gyógyszereket, mintha éheznének. Közösen alakították ki egy kísérleti program alapjait.

 
2015.05.24 | Menüpont: Betegség, kórház | Hozzászólások: 0

Kannabidiol a gyógyászatban: kérdések és válaszok

Egyre gyakrabban lehet hallani az epilepsziával küzdő gyermekek szüleinek körében egy új termékről, a CBD-olajról, amely egyes esetekben a receptre kapható gyógyszereknél eredményesebben, kevesebb mellékhatással csillapította a betegek rohamait. Az alábbi összeállítást azoknak a szülőknek készítettük, akik szeretnének többet megtudni róla!

 
2015.05.05 | Menüpont: Betegség, kórház | Hozzászólások: 0

Újfajta Down-szűrés vizeletből

Új eljárást fejlesztettek ki brit kutatók, amely az anyai vizeletből 90% fölötti találati aránnyal jelzi a magzati Down-szindróma valószínűségét. A szűrés egyszerűbbé válása fokozottan veti fel a Down szindrómával kapcsolatos kiegyensúlyozottabb tájékoztatás igényét.

 
2015.05.04 | Menüpont: Betegség, kórház | Hozzászólások: 0

Az újszülöttek sokkal érzékenyebbek a fájdalomra, mint a felnőttek

A szakmai konszenzus ugyanis az volt eddig, hogy az újszülöttek agya nem elég fejlett ahhoz, hogy érezze a fájdalmat. Ebben a hitben egyes beavatkozásokat, műtéteket egészen a nyolcvanas évek közepéig fájdalomcsillapítók nélkül végeztek. Az eLife folyóiratban megjelent közlemény szerint a csecsemő agya a felnőttekhez hasonlóan reagál a fájdalomra.

 
2015.04.26 | Menüpont: Betegség, kórház | Hozzászólások: 0

Kórházi fertőzéssel szövődött terhességből autista gyermek születik

A Journal of Autism and Developmental Disorders című lapban közzétett tanulmány szerint terhesség alatt diagnosztizált bakteriális fertőzés kapcsán megnövekszik az autizmus spektrum zavarok előfordulásának esélye.

 
2015.04.26 | Menüpont: Betegség, kórház | Hozzászólások: 0

Mozgássérült személyek lakásának akadálymentesítéséről

Tizenkettedik éve változatlan összegű a mozgássérült emberek lakásának akadálymentesítési támogatása. A támogatást egy kormányrendelet értelmében a mozgássérült csak egyszer kaphatja meg. A folyósító hitelintézet a jogosultság megítéléséért bírálati díjat számolhat fel, miközben ugyanez az intézet költségtérítést kap az államtól.

Az alapvető jogok biztosa a nemzetgazdasági miniszterhez fordult, mert véleménye szerint a helyzet sérti az emberi méltósághoz való jogot, az egyenlő bánásmód követelményét és nem teljesíti a fogyatékossággal élő emberek kiemelt védelmének állami, de nemzetközi szerződésben is rögzített kötelezettségét.

 
2015.04.23 | Menüpont: Betegség, kórház | Hozzászólások: 1

Megtörtént - Aljas gyilkosnak nevezett a nőgyógyász

Első éves egyetemista vagyok, és mióta egy komoly kapcsolatban élek a párommal, fogamzásgátlót szedek. Már nagyjából fél éve, hogy felírattam a tablettát és februárig minden rendben is volt, szedtem, ahogy kell, szerencsére az előzetesen a tájékoztatóban írt mellékhatások sem jelentkeztek nálam.

Viszont február közepén késni kezdett a menzeszem. A barátnőim, akik szintén ezt a fajta tablettát szedik megnyugtattak, hogy ez nem ritka dolog, ne ijedjek meg. Így nem is görcsöltem rá túlzottan, de azért volt bennem egy kis félsz, de próbáltam elhessegetni magamtól a gondolatot. Aztán, miután már közel egy hónapja nem jött meg, elmentem a nőgyógyászomhoz, aki a tablettát is kiírta nekem és beszámoltam neki a fejleményekről. Magán rendelésen voltam, tehát nem a TB alapú ellátást vettem igénybe, de azt hiszem túlságosan naiv voltam, mert azt gondoltam, a fizetős egészségügyben csak jó szakemberekkel és jó emberekkel hoz össze az élet.

 
2015.04.19 | Menüpont: Betegség, kórház | Hozzászólások: 0

Orvoshiány a gyermekpszichiátriai szakellátásban

Egyre kritikusabb a gyermekek mentális állapota, a tanulási nehézséggel, magatartászavarral küzdő gyermekek száma folyamatosan növekszik. Az elmúlt évben és az idei év első felében is több 24 év alatti fiatal és gyerek kísérelt meg, illetve követett el öngyilkosságot. Ugyanakkor az akut krízishelyzetben lévő gyermekek ellátása jelenleg nem megoldott, ma Magyarországon összesen 60-70 gyermekpszichiáter dolgozik – derült ki egy ombudsmani vizsgálatból.

 
2015.04.16 | Menüpont: Betegség, kórház | Hozzászólások: 0

Teljesen magukra hagyják a pszichés beteg gyermekeket

Ezek a gyerekek sokszor a felnőtt pszichiátriai osztályokra kerülnek, ahol nagyon sok a súlyos pszichotikus beteg, a függő és a hajléktalan. A 14-16  évesek újabb pszichotraumán eshetnek át, ha ön- és közveszélyes betegekkel találkoznak.

 
2015.04.16 | Menüpont: Betegség, kórház | Hozzászólások: 0


 


Utolsó kép


HirdetésArchívum

Naptár
<< Július / 2017 >>


Statisztika

Most: 13
Összes: 1807446
30 nap: 20746
24 óra: 717