Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Újabb őrület: A giccsadó

matsumoto-castle1.jpgAz új törvények szerint az új lakást építőknek már nem szükséges az önkormányzattól engedélyt kérniük, ha 300 négyzetméter alapterülettől kisebb családi házat szeretnének építeni. Ily módon nem lesz szükség az engedélyezési eljárás nem is olyan alacsony költségeinek megfizetésére.

Hiszen a tervrajz elkészítéséért egyébként is pénzt fizetnek a tervezőnek és/vagy kivitelezőnek, de ahhoz, hogy az önkormányzat erre rábólintson, az önkormányzat által megjelölt építésznek is rá kell tennie a pecsétjét, soknullás forintért. Az építész tehát, akinek a pecsétjét az önkormányzat elfogadja, kiesik e bevételi forrástól, melyet – tulajdonképpen – érdemi munka nélkül szerezhetett meg. Az önkormányzat adott dolgozója, aki kijelölte az általa elfogadott építészt, pedig elesik attól a százaléktól, amit azért kapott, hogy pontosan ezt az építészt kösse ki, mint engedélyt kiadó szakembert.

Ha a szokott, évi pár millió forint, kiesik, mely ebből a pecsételek-vagy-nem játékból a lakosok bőrére kiszabott volt, a szűkölés garantált, nincs ez most sem másként. Gyorsan más bevételforrás után kell hát nézni, lehetőleg olyan bevételforrás után, amely szintén érdemi munkavégzés nélkül keletkezik.

Ezt az új bevételi forrás lehetőséget nevezik most giccs adónak, ami félmillió forintos összeg. Hmmm… Alig valamivel több csak, mint egyébként az építész pecsétje az építési engedélyen.

Mikor vethetik ki ezt az új adónemet?

Ha a már felépült ház nem illik az utcaképbe, azaz: giccsnek minősül. Mert nehogy már azt hidd, hogy majd te pirosra fested a házadat, vagy magasabbat építesz, mint a szomszédodé, vagy éppen lapos tetőt akarsz rá tenni. Meg azt is elfelejtheted, ha az újgazdagék közé építkezve, mondjuk egy zsalus-fagerendás, tornácos, régi stílusú, de teljesen új házat szeretnél magadnak. Mégis mit képzelsz? Majd az önkormányzat eldönti, mit akarhatsz. … Természetesen ez elkerülhető, ha már az építkezés megkezdésekor megtömöd a megfelelő zsebeket. Előre. Nem utólag, te botor. Utólag ugyanis ezt a műveletet giccsadónak fogják hívni. Ha előre fizetsz, hidd el, nem fogják giccsesnek találni a házadat.

Persze, az más kérdés, hogy mi lesz a történés akkor, ha a megkent bagázst nem választják újra. … Akkor, amíg a házadban laksz hányszor is kell kenned a gépezetet ahhoz, hogy működjön? Illetve: hányszor rónak ki giccsadót majd?

Apropó: GICCS. …

Mi is az a giccs? Oké, tudjuk. De törvény által meghatározva, amely alapján adónemmé varázsolhatják – nos, úgy mit jelent?

Ezt a kérdést ugyanis jogszabályi környezetbe eddig még nem ültették. Úgy is mondhatjuk: úgy fognak a giccsadóról önkormányzati rendeletet alkotni, hogy nem tudnak mihez viszonyítani, ha a törvényi szabályozást nézzük, annak vonatkozásában, hogy mi minősül, jogilag giccsnek Magyarországon. A régi? Az új? A lapos? Az emeletes? A zsalus? A redőnyös? A reluxás? A színes reluxás? A lábazatos? A lábazat nélküli? … Soroljam? … A kérdések száma végtelen.

Egy kockának giccs a színes, egy vadócnak giccs a fehér. Mármint, ha a külső színezésre gondolok. Ki fogja megmondani, mi a giccs, és azt, hogy milyen a giccses épület?

Egy valamire lesz jó a giccsadó azon kívül, hogy a zsebekbe pótolni fogja az engedélyezés pecsétjéért kieső pénzmennyiséget. Mégpedig arra, hogy ha a Pista nem azt teszi, amit én akarok, és én az önkormányzatnál dolgozom, akkor a Pista házára ki tudjam vetni a giccsadót. Úgy kell neki. Megtehetem, mert a Miniszterelnökség is azt nyilatkozta, ez száz százalékban önkormányzati hatáskör. Ha van sapka, azért giccs, ha nincs sapka, akkor meg azért.

Mert csak így, és ebben a formában erősödhet a nyalincok által egyre nagyobbra duzzasztott saját holdudvar, helyi szinten. Az kezdődhet el hát, kicsiben, ami nagyban is folyik. Ahol a kormánykerék, ott a hatalom.

Apropó: ha rám fogják, példának okán, hogy az én házam giccses, hol, és főleg: hogyan tudom bizonyítani, hogy nem az, hogy ez nem igaz, és hogy engem csak meg akarnak bélyegezni? Hiszen a giccs fogalmának meghatározásához a jogszabályi háttér hiányzik. Ily módon kik keresik még degeszre magukat majd ezen az új, érdemi munka nélkül szerezhető önkormányzati bevételi forráson? Naná, hogy az ügyvédek. Akik nem fogják elmondani azt a hozzájuk fordulóknak, hogy fogalmuk nincs arról, hogy jogi nyelvezetre fordítva mi a fenét is jelent a giccs fogalma, ha épületekről van szó.

Egyébiránt egy ember, vagy egy vállalkozás hitelrontására tökéletesen alkalmas fogalom a giccs bélyeg felragasztása. Hiszen, ha az építtetőre – utólag – ráragasztják azt, hogy giccses házat építtetett, akkor arra, aki felépítette, mit fognak mondani? Giccses házak specialistája? ..

Na, hát, ezen gondolkodjunk el, kérem. Megéri-e nekünk, hogy kitömjük a dolgozni egyébként nem hajlandó emberkék zsebeit? Ha igen, akkor azt előre tegyük. És ha leváltják a brigádot, akkor az újaknak szintén. Vagy választassuk meg magunkat polgármesternek ahhoz, hogy ne minősíthessék a saját és gyermekeink otthonát giccsesnek. Hiszen ezzel a gyermekeinket is meg fogják bélyegezni. Aki esetleg, mondjuk, szereti azt a házat, és szeret benne lakni. De azt már nem fogja szeretni, és ennél fogva a saját otthonát megutálja majd, ha az oviban, vagy a suliban ujjal mutogatnak rá a társai, skandálva, hogy: Giccses! Giccses! Giccses! ….

De gondolkodjunk tovább. Sanszos, hogy ez valamiféle szabálysértési kategória lesz. Ha az önkormányzatnak nincs utcáról utcára terjedő épületek építésének szabályozási terve (vagy valami hasonló), akkor mi alapján dönthetik el, hogy az épület valóban giccses-e vagy sem, beleillik-e az utcaképbe, vagy sem? Ha nincs az önkormányzatnak a giccses épületekre vonatkozó részletesen szabályozott rendelete, akkor mi alapján döntik el, hogy vétett-e az építtető e rendelet ellen ténylegesen? Ezt már csak abból adódóan kérdezem, hogy az adónemet azonnal, de máris be akarják vezetni, de az egyébként szükséges, mögöttes rendelet megalkotási szándékáról nem szólnak a hírek.

De, ha megalkotják ezeket a rendeleteket, akkor hasraütésszerűen teszik majd, vagy megkérdezik erről magát az érintett lakosságot is, egy, vagy több lakossági fórumon? Hiszen talán jogom volna eldönteni, milyen környezetben szeretnék élni.

Tovább megyek. Ha valóban, minden lakos (és nem csak egy ember) giccsesnek találja a házam, akkor milyen lehetőségeim lesznek? Hiszen ezt sem igazán kívánják szabályozni. A büntetés előtt jó volna, például, ha időt kaphatnék a „hiba”, bocs: a giccses részlet kijavítására. Vagy valami hasonló, ha büntetőadót szabnak ki rám. …

És bizottság dönt arról, hogy giccses-e a házam, vagy egy ember dönt, istenként a kérdésben? Ez az adóügyi osztályvezető lesz, vagy a jegyző? Ha bizottság lesz a döntési jogkör gyakorlója, akkor az lesz a önkormányzati giccs-bizottság? Az önéletrajzban jól fog mutatni: X ideig tagja voltam Y helység giccs-bizottságának. … Vagy beolvasztják egy már meglévő bizottsághoz a döntés jogát? Lássuk csak: az oktatásihoz nem tartozik, a sporthoz szintén nem, a szociálishoz sem, meg az egészségügyeihez sem. Ja, persze: városfejlesztési bizottság! Igen! De mi a helyzet falun? Merthogy ott nincs városfejlesztési bizottság. ….

És a legfőbb kérdés: ezt a félmilliós büntetést havonta, negyedévente, félévente, vagy évente egyszer kell fizetnem? Netán egyszeri alkalom, vagy az örököseim is fizetni fogják, olyan rendszerességgel, ahogyan azt nekem kell majd?

Mert rendben, az összkép nagyon fontos. De az indiánokat zárták rezervátumba, egyenkonténerekbe, mondván, hogy civilizálatlanok. ... És mi van akkor, ha én találom, mondjuk a polgármester házát giccsesnek? Lesz formanyomtatvány a bejelentésre, vagy névtelen bejelentés alapján is kiszabják majd ezt a büntetőadót? Magyarok híresek arról, hogy hitvallásuk szerint: dögöljön meg a másik tehene is! Ha engem feljelentenek, sanszos, hogy a feljelentőt feljelentem, és így tovább. …Iratbetekintési joga mindenkinek van, egy közigazgatási eljárásban, ezt ne felejtsük el. Tehát, ha az én házamat giccsesnek bélyegzik, joggal akarom tudni, kinek a szemét szúrom. Én. Mert, hogy nem a házam, az biztos. Hiszen eddig is épültek tornyos és galambdúcos-kéményes házak, igaz, azokon rajta volt az önkormányzat építészének pecsétje.

Tényleg!!! És ilyenkor mi van? Ha utólag derül ki egy önkormányzat által felkért építész által pecsétes engedéllyel épült giccsről derül ki, hogy az tényleg giccs? Akkor az építész is visszafizeti az engedélyező pecsétjéért felvett díjazásait? Vagy őt is ezzel az adónemmel fogják súlytani a pecsétért? Vagy felezik a büntetőadót az építtetővel?

És visszamenőlegesen, vagy csak a jövőre nézve alkotják meg ezt az új adónemet? Ha visszamenőleg, akkor hány évre visszamenőleg?  …

Ja, és még valami: az építész, aki eredetileg megtervezte az utólag giccsesnek bélyegzett házat, milyen jogcímen perelheti be az önkormányzatot? Becsületsértés? Hitelrontás? Rosszhír keltés? ….

A fotón Matsumoto Kastélya látható. Ugye, nem giccses? Ugyanakkor, ha az utcánkban épülne fel, akkor már giccses volna?  Csak azért kérdezem, mert nem kastélyokkal teliépített utcában élek. .....

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 


Utolsó kép


HirdetésArchívum

Naptár
<< Július / 2017 >>


Statisztika

Most: 14
Összes: 1805294
30 nap: 21223
24 óra: 806