Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szavazatvásárlás közpénzből

valasztas.jpgEbben az országban évek óta mélyülő lakhatási válság van; 200 ezer család él komfort nélküli szükséglakásban, 145 ezer otthonban nincs vezetékes víz, több mint egymillió lakóingatlan nincs csatornázva, és a magyar otthonok 70 százalékát átjárja a hideg a rossz szigetelés miatt. Nálunk minden harmadik gyerek egészségre ártalmas, penészes falú, nedves otthonban él, 170 ezer kiskorú lakik olyan lakásban, amelyben nincs vécé, és több mint 130 ezer gyerek soha nem tud otthon megfürödni.

A lakhatási problémával küszködőknek segítséget nyújtó, bérbe adható lakások száma sehol Európában nem olyan alacsony, mint nálunk. Miközben országszerte több leromlott állapotú lakás áll üresen, mint ahány családnak szüksége lenne emberi körülményeket biztosító otthonra. A lakhatási szegénység évről évre súlyosbodó probléma. A kormány viszont, ahelyett hogy a szükségben élők gondjain próbálna enyhíteni, évente százmilliárdokat akar elkölteni arra, hogy a rendezett körülmények között élő középosztálybelieket még jobb lakáskörülmények közé juttassa. Nota bene: második lakáshoz.

A csok néven elhíresült új lakástámogatási program nem más, mint szavazatvásárlás közpénzekből. Nem egyszerűen csak a kormány perverz újraelosztási politikájának lenyomata, amelynek során a szegényektől – például az Európában legmagasabb áfa révén – elvett pénzt a politikailag aktívabb jobb módúaknak és kifejezetten gazdagoknak adja oda. Hanem teljesen végiggondolatlan kalandorpolitika, amely hosszabb távon fenntarthatatlan és a devizahitelekhez hasonlóan válságos helyzetbe juttathat sok ezer családot.

Azokat, akik most megrészegülve a lehetőségtől igénybe veszik a támogatást és a hitelt, ám idővel kiderül, hogy nem tudják teljesíteni a vállalt kötelezettségeket. Mert tönkrement a házasságuk és annyira megromlott a viszony a felek között, hogy képtelenek megegyezni a vagyon megosztásáról. Mert képtelenek a megnövekedett rezsit és törlesztőrészleteket kigazdálkodni, mert jelentősen romlanak a család jövedelmi viszonyai.

Ezer és egy oka lehet annak, amiért egy család ismét adósságcsapdába kerülhet. Aki pedig „saját hibájából” nem tesz eleget a vállalt feltételeknek, annak hatalmas büntetőkamattal terhelve, esetenként akár a felvett összeg négy-ötszörösét kell visszafizetnie. És amikor majd kiderül, hogy a csapdába kerültek képtelenek kiverekedni magukat a helyzetből, akkor jövünk mi, adófizetők, akik így-úgy ismét álljuk majd a számlát.

Nem esik szó arról sem, hogy a támogatást a magyar állampolgársággal rendelkező, határon túl élő, három gyereket vállaló családok is felvehetik-e, ha Magyarországon vásárolnak új lakást. Márpedig ez drámai hatással lehet a határon túl élő – egyébként is ijesztően fogyatkozó – magyar közösségek megmaradására, hiszen a „könnyű pénz” tömegével csábíthatja ide a fiatal családokat. A Fidesz–KDNP politikusai számára a határon túl élők szülőföldön tartása csak üres szólam. Valójában bennük sem látnak mást, mint potenciális szavazót és munkaerő-utánpótlást.

Az adóbeszedésnek, a jövedelmek újraelosztásának legfontosabb funkciója a társadalmi igazságtalanságok csökkentése. Normális országokban. Nálunk viszont az újraelosztás eredményeként egyre több és mélyebb igazságtalanság feszíti szét a társadalmat.

Vásárhelyi Mária

Kapcsolódó írások:

Végtelen történet: a CSOK - katt ide

A rokkantaknak miért nem jár a CSOK? - katt ide

Gondolatok a CSOK-ról - katt ide

Hitel mellé munkalehetőséget is ad a kormány? - katt ide

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 


Utolsó kép


HirdetésArchívum

Naptár
<< Július / 2017 >>


Statisztika

Most: 24
Összes: 1804281
30 nap: 21465
24 óra: 615