Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


NOK: a gazdagok a szegények pénzén vásárolnak lakást?

dobrogi.jpgAz otthonteremtési közösségek létrehozásáról szóló törvényt a múlt héten 24 óra alatt verte át az országgyűlésben a Fidesz. Olyan is lett. Áder János nem tehetett mást, mint hogy visszadobta a selejtes törvényt.

Áder János a kivételes eljárásban áterőltetett NOK-törvény elutasításával kivételesen hozta az elvárhatót: most annyi történt, hogy egy nyilvánvalóan selejtes törvény fennakadt a köztársasági elnök szűrőjén.

Az, hogy mindenkinek legyen fedél a feje fölött, abszolút támogatható cél.

Rogán Antal javaslatának azonban már a célja sem ez volt, hanem két cég, és a jól keresők ismételt helyzetbe hozása.

A törvény ugyanakkor még az átláthatóság és állampolgári biztonság minimumfeltételeinek sem felelt meg. A Matolcsy György által vezetett jegybanki felügyelet nem garanciát, hanem potenciális veszélyforrást jelent, miután az MNB szoros felügyelete mellett loptak el a Fidesz-közeli brókerek 220 milliárd forintot.

Jó lenne, ha most már leszokna a Fidesz arról, hogy a jogalkotási törvény totális megkerülésével fogad el személyre szabott jogszabályokat. A NOK esetében például annyit sikerült a törvényből betartani, hogy megtárgyalta a bizottság és szavazott róla a parlament.

Az nem megy, hogy a gazdagok a szegények pénzén vásároljanak lakást. Elvárjuk, hogy olyan törvényt dolgozzanak ki, amely az arra leginkább rászorulókat, vagyis a pályakezdő fiatalokat hozza helyzetbe, nem pedig a tehetőseket! - tudatta Szakács László (MSZP), országgyűlési képviselő.

Az államfő döntésének tiszteletben tartása mellett a kormány kitart a nemzeti otthonteremtési közösségek létrehozása mellett, mert a célunk az, hogy a bankrendszeren kívül is lehetővé váljon lakáscélú megtakarítás. A nemzeti otthonteremtési közösségekben az eddiginél akár négyszer több állami támogatáshoz és kamatmenetes törlesztéshez juthatnak a tagok a bankrendszeren kívül. - reagált erre a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

Még Áder János köztársasági elnöknek is sok volt a Nemzeti Otthonteremtési Közösségek terve, ezért visszadobta Rogán Antal törvényét. Az általában masszív pártkatonaként viselkedő köztársasági elnök márpedig tényleg csak akkor nem ír alá egyből egy törvényt, ha azzal súlyos gondok vannak. Legutóbb az volt ilyen, hogy az MNB közpénze elveszítette volna "közvagyon jellegét".

Rogán Antal már korábbi munkássága során is rendkívül értett ahhoz, hogyan kell a gazdag ismerősöket olcsón lakáshoz juttatni a közvagyon kárára. A NOK tervezete szerint a lakáslottón is a gazdagok jutnának előbb lakáshoz, ráadásul semmi sem garantálná a lakáslottóba fektetők pénzének biztonságát.

Ahogy a Quaestor-botrányban, itt is fideszes cégek tűnhetnének el a messzeségben a magyar emberek nehezen megkeresett pénzével.

A Demokratikus Koalíció szerint az Orbán-kormánynak vissza kell vonnia a NOK tervét. A DK szerint felháborító, hogy az Orbán-kormány a Quaestor-botrány után újabb fideszes pilótajátékot építene, immáron közpénzből. A DK által képviselt Sokak Magyarországán a törvényhozás a sokak védelméről fog szólni, nem pedig a kifosztásukról.- fűzte hozzá Oláh Lajos, országgyűlési képviselő.

OS

Előzmény:

A NOK mögött semmi biztosítás nincs - katt ide

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 


Utolsó kép


HirdetésArchívum

Naptár
<< Július / 2017 >>


Statisztika

Most: 22
Összes: 1804281
30 nap: 21464
24 óra: 611