Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Milyen szülő az, aki válogat a gyermekek között?

orokbefogadas--life.hu.jpgMagyarországon az örökbefogadás folyamata egyre inkább a régmúlt korok rabszolgavásárait idézi. Megnézik a fogsort, az egészséget, a bőrszínt, a folyamat irányítói pedig megvizsgálják azt, mennyi csurran és cseppen az örökbe fogadni szándékozóktól.

Tisztelet a kivételnek.

Darabra közvetítik ki, vagy nem, tulajdonképpen adják és veszik a gyermekeket. Íme, egy „emberséges” világ „emberséges” társadalma.

Akiknek megvan az az előjoga, hogy válogathatnak az örökbe adható gyermekek között. És vannak olyanok, akik kiskirályokként dönthetnek arról, melyik család kaphatja meg a „legminőségibb” „árucikket”, és kinek marad a „selejtje”. ..

Durván hangzik?

Igen.

De nem ez a durva. A durva az, hogy vannak olyan emberek, akik mintegy piacon, képesek válogatni a gyermekek között. Empátia? Szeretet? Kötődés? Ezek miért nem a feltételei az örökbefogadásnak? Hiszen, ha valaki rá tud bökni egy gyermekre, és azt ki tudja mondani, hogy: ez nem kell, ez sem kell … Képes-e az empátiára, a kötődésre egyáltalán?

Mert bizony, menet közben is megbetegedhet, és szerezhet tartós sérülést egy eredetileg egészséges, fehér bőrű gyermek is. Ha úgy szerzi be élete során a maradandó károsodásait, hogy az örökbefogadó szülei ilyen finnyás-válogatós rendszerben választották ki őt, akkor mi fog erre a gyermekre várni, mondjuk a későbbi megrokkanása után? Ha kicsiként nem kellett szüleinek pl. a mozgásában-gondolkodásában korlátozott csecsemő, nagyobbként fog majd kelleni? Vagy visszaadja majd a rendszernek?

És még valami nem érthető. Kifejezetten ragaszkodik a babához az örökbe fogadni szándékozók többsége. És ha 10 éves az a gyermek? Akkor már nem vagyunk biztosak abban, hogy képesek leszünk nevelni őt, hogy alkalmasak vagyunk arra a szerepre, ami egy közel kamasz korú gyermek nevelésével jár? Akkor mit fogunk tenni, ha az örökbefogadáskor még babakorú gyermekünk betölti a 10. életévét? Visszaadjuk a rendszernek, mondván: én csak babakorú gyermeket nevelek, mert csak arra tartom alkalmasnak magam? ….

Az alkalmassági vizsgálaton talán figyelik az örökbe fogadni szándékozó toleranciára való készségét és képességét, mint a gyermeknevelés egyik elengedhetetlen feltételét. Amikor azonban az alkalmasságot megállapítják, és arra pecsét kerül, akkor bátorítják arra, hogy tolerancia nélkül, kíméletlenül válogathasson. Ily módon olybá tűnhet, hogy az alkalmassági vizsgálat is csak egy mondvacsinált aktus. 

A sajtóban megjelent híradásokból – amelyekben teljesen természetesként, társadalmilag elfogadottként beszélnek a válogatás eme rendszeréről - közölt válogatás következik, komment nélkül, a fenti kérdések alapozottságának bizonyítására.

Az Abcúg így ír erről: „Magyarországon csak a házaspárok választhatnak, hogy kit szeretnének örökbefogadni. A melegeknek és az egyedülállóknak csak az jut, aki a házaspároknak nem kellett.

„– A házastársak előnnyel indulnak, már a folyamat legelején közölték velünk, hogy esélyünk sincs egészséges, fehér újszülöttet kapni – mondja.

„ – Nem azért kaptuk meg, mert hallássérült, ezt a rendszer nem vette észre, egyszerűen a roma volta miatt volt kevesebb jelentkező rá – mondja Krisztián.”

Az Örökbe.hu oldal így ír a kérdésben (már a cím is beszédes: "A kínálat..."):  „ A szóba jövő szülőkről készítenek egy listát, és felajánlják az első helyen állónak. Ha neki nem kell, akkor a sorban következőnek és így tovább. Aki pedig elutasította a gyereket, az szépen vár tovább, amíg megint hívják egy újabb gyerekkel. Van megyei lista meg országos lista, első körben a saját megyéjében próbálnak szülőt találni a kicsinek, ha ez nem sikerül, akkor kerül az országos listára és a máshol lakóknak is kiajánlják. Ha a magyar várakozók elfogytak, akkor külföldre ajánlják ki a gyermeket.

A Ridikül Magazin is rávilágít a kérdés lényegére:

A területi gyermekvédelmi szakszolgálatoknál nyilvántartott örökbe fogadható kisgyermekek sok esetben fogyatékossággal, tartós betegséggel élnek, vagy egyszerűen csak „túlkorosok” a kisgyermekre vágyók szemében, hiszen közülük minden második gyermek már betöltötte a 10. életévét is.

„Az örökbe fogadható kiskorúak között a 3 évesnél fiatalabbak aránya 4–7 százalék között mozog. Minden harmadik örökbefogadásra váró gyermek valamilyen fogyatékossággal él. Az ő állapotuk speciális kezelést igényel és magasabb költséget is jelent, így sokan elvetik annak a lehetőségét, hogy ilyen gyermeket vállaljanak.”

A Life.hu is kényes kérdéseket feszeget„Tény, hogy hosszú az a lista, amely a "legnépszerűbb", örökbe adható gyermekekre várakozó párok - vagy egyedülállók - nevét tartalmazza, de annyira szűk kategóriát jelölnek meg,  hogy az rövid távon nem érhető el. 

Egy 2008-as adat szerint például abban az évben 1918, vegyes életkorú gyermek várt örökbefogadásra, és 2000 pár örökbe fogadható gyermekre. Mégis csak néhány száz örökbefogadás történt, és annak egy része is házastársi örökbefogadás volt, vagyis az új apuka fogadta örökbe házastársa gyerekeit vagy fordítva.

Végül gondolkozzunk el az NL Café egy 2013-as cikke által taglalt gondolatokon: „A gyermekkereskedelem becslések szerint 35 millió gyereket érint évente, ennek akár húsz százalékát is elérheti a 3 éven aluli gyerekek aránya ezen belül, akiknél sokszor az illegális cselekmény álcája az örökbefogadás.

„Móruczné elismeri, hogy Magyarországon is létezik illegális örökbe adás: egyesületük látóterébe is került már olyan örökbe fogadó házaspár, akit állítólag megtalált egy terhes nő, hogy a születendő babáját neki adja. „Ilyen esetekben a Gólyahír Egyesület nem segít. Hogy ezek mögött pénz van, az nem ismert, de többek között ezen zsarolások melegágya lehet a Ptk. módosítása: akár pénzzel is zsarolhatóvá válnak majd az örökbe fogadó szülők.”

„Az örökbe adásért fizetni nem lehet – más kérdés, hogy természetesen lehet az alapítványokat adománnyal támogatni. Az persze nehezen ellenőrizhető, hogy a biológiai és a leendő szülők egymás között miben állapodnak meg.

Gondolkodjunk. És ébredjünk fel végre.

Folytatásban: Csak egy szobor a nappaliban. ...

Fotó: Life.hu

 
 


Utolsó kép


HirdetésArchívum

Naptár
<< Július / 2017 >>


Statisztika

Most: 9
Összes: 1805294
30 nap: 21217
24 óra: 806