Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mi a pénzhasználati jog?

adossag.jpgJog az élethez. Van ilyen? Hol lehet olvasni róla? Kötelező megadni a jogot? Igényelhető a jog? Van az élethez való jognak ideája is vagy csak gyakorlata? Mikor melyik „győz” (idea vagy a gyakorlat), melyikre lehet támaszkodni és melyiket elvárni, melyikért küzdeni?

Jog a szabadsághoz? Van ilyen? Vagy az nem jog kérdése, hanem olyasmi, amit nem lehet elvenni? Vagy arra nevelni is kell? Ha nincs „jogom a szabadsághoz”, akkor lélekben még lehetek szabad? Csak jog kérdése a szabadság, vagy tőlem is függ, hogy szabad vagyok-e? Vannak-e feltételei a szabadságnak? Lehet-e a szabadság igénye jogi követelés alapja?

Jog az önrendelkezéshez. Van ilyen? Mi köze van az önrendelkezésnek a szabadsághoz? Netán az elismert szabadság gyakorlását hívhatom önrendelkezésnek? Kötelező megadni a jogot a szabadság szellemében az önrendelkezéshez? Miből áll az önrendelkezés praktikusan, listaszerűen? Igényelhető az önrendelkezés joga? Van az élethez való jognak, a szabadságnak, önrendelkezésnek ideája is vagy csak gyakorlata? Mikor melyik „győz” (idea vagy a gyakorlat), melyikre lehet támaszkodni és melyiket elvárni, melyikért küzdeni?

szerződéskötés joga az önrendelkezés egyik válfaja, megnyilvánulási módja? Elvitathatatlan-e a szerződéskötés szabadsága illetve joga? A szerződéskötés joga az önrendelkezés szabályozott keretek közti megnyilvánulása? A szerződéskötés az önrendelkezés önként vállalt módja másokkal egyeztetve? A szerződéskötés jogán belül a gazdasági szerződések joga ugyanúgy az önrendelkezés megnyilvánulásának módja, esete? A szerződéskötésben megnyilvánuló önrendelkezés alapja ugyancsak az emberi szabadság képessége-joga?

pénzhasználat a szerződéskötések egyik modulja, mint a dátum, szerződő felek, szerződés tárgya és feltételei? A pénzhasználat mint a szerződéskötések modulja a szerződésekben az elszámolhatóságot biztosítja? Tehát a pénzhasználat a szerződési kultúra egy szegmense, összetevője, eszköze? Ha igen, akkor a pénzhasználat nem mondhat ellent a szerződéskötési általánosabb normáknak, az önrendelkezés még általánosabb elveinek, sem az emberi szabadság elvének, sem pedig az élethez való jog elvének?

Mert az élet a társadalomban a szabadság elismerését, kultúrájának használatát is jelenti, mert az élet a társadalomban az önrendelkezés gyakorlatát is jelenti? Mert az élet a társadalomban a szerződéskötések gyakorlását is jelenti (saját felelősségre a jogszabályban rögzített normák mellett)? Mert az élet a társadalomban a szerződések rendszerében való életet is jelenti, amelyekben pedig a pénzhasználatot sem lehet kikerülni, de a pénzhasználat gyakorlata nem mondhat ellent sem a szerződéskötési jognak, sem az önrendelkezés jogának, sem a szabadsághoz való jognak, sem az élethez való jognak?

A pénzhasználati jog tehát egyrészt egy elv, amely származik az élethez való jogból, azon belül a szabadság elvéből, azon belül az önrendelkezés elvéből, azon belül a szerződési szabadság elvéből, azon belül abból, hogy ha fogalmam sincsen róla, akkor nem tudok vele mit kezdeni, hiába kínálják. A pénzhasználati jogot másrészt lehet elemezni a megvalósulása mértékében. Mennyire illeszkedik a szerződéskötési joghoz mint annak elszámolási modulja,mennyire szolgálja az egyén, a háztartás mint végső fogyasztó, mint végső tulajdonos, mint végső, tulajdonképpeni gazdasági alany önrendelkezését, szabadságát, életét?

Egyébként Európa történelme attól tragikus a XX. században, hogy ez a század Európa pusztulásaként is leírható, Európa eróziójaként, felmorzsolódásaként, éppen azért, mert Európa akaratától függetlenül az első világháború alatt visszavonhatatlanul rátértek a hitelpénz rendszerre a világban, ami elől Európa nem térhetett ki. A hitelpénzrendszer pedig azt jelenti, hogy az újfajta pénztechnika sajátságai miatt új kapcsolatokat kellett kialakítani a pénztechnika és az élet között. Magyarországon ez a mai napig nem történt meg.

Mi itt vitatkozunk, hogy mit értsünk a pénzhasználati jogon, 100 év után. Európa kínjában már az arabokat hívja be, mert nem tud mit kezdeni magával. Mert nem érti, hogy olyan korba jutott, amikor a technika alkalmas arra, hogy a pénzhasználatot teljesen újra kell gondolni, és újra csatlakoztatni a szabadság-elvekhez és az alanyi jogokhoz. A régi összefüggések nem működnek.

Egy régi szerelmes verset ha valaki kőbe vésett, azt időnként le lehetett porolni, a betűket kalapáccsal újra lehetett rajzolni. Ma ha a képernyőn jelenik meg egy szerelmes vers, és kopottnak tűnik, akkor hiába kapunk a slag után vagy ragadunk vésőt, kalapácsot. És ezzel nem akarom elütni a lényeget. Én az elvet hangoztatom. Jogászoknak és könyvelőknek kellene elővenni a jogszabályok sorai közül azokat a bekezdéseket, amelyekben a mai elmosott körvonalakkal, de mégis ott van a pénzhasználati jog.

… jog az élethez – Ensz és uniós nyilatkozatok, alaptörvények, és az alkotmányos hagyomány, általában az európai kultúra hagyománya

… jog a szabadsághoz – ez inkább az emberi szabadság eszméje, amelyet igen kevés hatalom, jogrend, kultúra von kétségbe (most éppen sokan jönnek be olyan világból, akik ezt elvitatják, a kommunizmus nyíltan nem merte még elvitatni az emberi szabadság eszméjét, kívánságát)

… az önrendelkezés joga – ha következetesek lennénk, akkor ez egy alkotmányos alapjog lenne, de valamiért Magyarországon ez vita tárgya (gondolom előbb-utóbb tisztulni fog a kép)

… a szerződéskötés joga – még inkább vita tárgya, ha jól tudom. Mit mondanak erről a jogászok? Mert egy dolog, hogy ha egy átlag bíró az átlagügyésszel és átlagügyvéddel összedugja a fejét, a kúria képtelenségeire is tekintettel miként fog vélekedni, és megint más dolog, hogy józan emberek előtt milyen evidenciák körvonalazódnak (akkor is ha ők jogászok)

… a pénzhasználati jog – ezen a néven nem szokás emlegetni, de a Ptk-ból és más törvényekből mozaikkockái összerakhatóak. Jó lenne, ha könyvelők, ügyvédek, bírók stb. elgondolkodnának a mozaikdarabkákon, azok összerakhatóságán. Mert a hitelpénzrendszer alapvető feltevésében ott van. De nem fog utánunk nyúlni a hitelpénzrendszer, ha elhanyagoljuk (mint az az amerikai fogyasztó, aki a macskáját szárítani berakta a mikrosütőbe – tehát ami már-már kitapintható, aminek elhanyagolása tragédiák sorozatához vezetett, az színről színre kellene tárgyalni, vizsgálni).

Még az is lehet, hogy van olyan jogszabályi hely Magyarországon vagy a világon, ami néven nevezi a pénzhasználati jogot. Nem tudok ilyenről. De meggyőződésem, hogy a mai helyzetünkben nem kerülhető meg a kibontása. És mert logikai evidencia, ezért igen fontos támasztékunk lehet.

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 


Utolsó kép


HirdetésArchívum

Naptár
<< Július / 2017 >>


Statisztika

Most: 6
Összes: 1806431
30 nap: 20703
24 óra: 576