Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Megalakult a CSOK károsultak Facebook csoportja

csok.jpegMég januárban több írásban is megemlítettem, hogy már látom előre a CSOK károsultak hadát. Sajnos a törvény és a szabályozás egyáltalán nem teljes, nem korrekt és folyamatosan önkényes módon változik. Az ügyfél ma már nem bízhat a bank állításában sem, hiszen eljutottunk odáig, hogy a közjegyző által aláírt banki szerződés sem számít semmit, ha az NGM éppen úgy akarja (lásd: osztatlan közös tulajdon elutasítása utólag).

Álmomban sem mertem volna azt gondolni, hogy a CSOK károsultak pár hónapon belül megérkeznek hozzánk. Reménykedtem, hogy van még pár évünk...

A CSOK károsultak nem felelőtlen emberek, akik hazárdírozni és nyerészkedni próbáltak. Ők olyan tök átlagos emberek, akik próbáltak élni a törvény adta lehetőségekkel és bementek a bankba, vagy megbíztak egy közvetítőt, hogy egy kis állami támogatáshoz jussanak, ha már az Állam telepromózta a fél országot a CSOK, jobban teljesít programmal.

Hogyan készül egy CSOK károsult? (Vigyázat, igaz történet nagyvonalakban)

Ügyfél tavaly eldöntötte, hogy szeretne három gyermekével egy nagyobb házba költözni. Rendelkeznek a szükséges önerővel (de korántsem gazdagok!!). Körüljárják a témát, több szakembert meghallgatnak, több bankkal tárgyalnak. Miután teljesen biztosak benne, hogy megkapják a CSOK-ot, bemennek a bankba megigényelni illetve lefoglalózzák a kinézett házat. Mindezt 2015 novemberében. Papírforma szerint december 29.-én kellett volna leszerződni. Ehhez képest a bank elutasította, eltolta a szerződéskötést mindenféle hülye indokra hivatkozva.

Közben megváltozott az üzletszabályzat, drágultak a hitelek és megérkezett az új CSOK. Az új CSOK alapesetben +200.000 forintot jelentett volna a családnak, de mégsem akartak ezzel élni, mivel emiatt újra kellett volna írni a vételi szerződést (az eladó amerikában volt, tehát a költségek nőttek volna). Az ügyfél szeretett volna lemondani az új CSOK +200.000 forintjáról és lezárni az ügyet januárban.

Elméletben erre volt lehetősége, a gyakorlatban esélytelen volt. A bank mindenféle indokkal elutasította a kérelmet. Az igazság az, hogy az adott bank CSOK informatikai rendszere egészen február végéig nem volt képes CSOK támogatást folyósítani (a banki ügyintéző befogadhatta a papírokat, de nem tudta bejelölni a gépben a CSOK pontot). Másfél hónapig azt mondták, hogy nem lehet a régi CSOK-ot igényelni. Miután lejárt minden papír és esélytelen volt az ügylet, akkor pedig azt mondták, hogy mégis lehetne...

Na mindegy.

Az eladó hazajött április elején és gyorsan megírták az új szerződést! Ez természetesen plusz ügyvédi költségeket jelent. Újra be kellett adni a teljes igénylést és reménykedni, hogy semmi nem jön közbe. Végre eljutott az ügy odáig, hogy mindennek megfelelnek és le tudnak szerződni. Az ügyfél szerdán aláírja közjegyző jelenlétében 11:00-kor a papírokat és várja a pénzt. Következő héten péntekig van határideje, különben elbukja a sok milliós foglalót. Minden rendben.

Hétfőn hív a bank, hogy mégsem tudnak folyósítani, mert pont aznap (szerdán) érkezett az értesítés, hogy az NGM szerint osztatlan közös tulajdonú ingatlanra nem lehet CSOK-ot folyósítani! Természetesen a 17 millió hitelt odaadják, ha az ügyfél zsebből még 2,2 millió forintot belerak az ügyletbe.

Kiskapu

Kiskapuként azt találtuk ki, hogy társasházzá alakulunk. Ez nagyon necces, mert az eladó nagyon nehézkes és régimódi. A bank feltett kezekkel hárítja a felelősséget és senki semmit nem tud mondani. Mindenki csak tippelget. Addig ment a tipp, amíg lejárt a pénteki határidő. Most már csak az eladó "jófejségén" múlik, hogy benyeli a pénzünket, vagy megvárja ezt a szerencsétlenkedést.

Nagy nehezen belement a társasházzá alakulásba a szomszédokkal együtt. Újabb ügyvédi költségek. Kiderült, hogy mégsem tudunk átalakulni, mert idő közben a Kincstárat és a Bankot bejegyezték a Földhivatalban. A Bank megint csak emelgeti a kezét és még véletlenül sem hajlandóak kapcsolni egy jogászt, akivel a mi ügyvédünk "megküzdhet". Mindenki húzza az időt, senki nem tud semmit.

Most ott állunk, hogy nem tudjuk mi lesz. Már most befizettünk plusz sok tízezer forintot, kifizetnénk önköltségen a társasházzá alakulást és még így sem biztos, hogy megkapjuk azt a CSOK-ot, amit a kormány teli vigyorral egész januárban a képünkbe tolt...

Nem látni a végét..

...

Ez egy konkrét történet. Nagyon sokan jártak rosszul. Ezért megalakult a CSOK károsultak csoportja, ahol megtudjátok egymással osztani a saját sztoritokat!

Ide írd meg a sztorid: szarvas.norbert@iflgroup.hu és gondoskodom róla, hogy a csoportba kikerüljön.

Illetve like-old az oldalukat, ha téged érint, vagy csak szeretnél mások történeteiből tanulni!

Jó megosztást!

Szarvas Norbert

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 


Utolsó kép


HirdetésArchívum

Naptár
<< Július / 2017 >>


Statisztika

Most: 6
Összes: 1806431
30 nap: 20703
24 óra: 576