Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ez ám a karrier!

azt-igertek....jpgSúlyos betegen éhbérért dolgoztatnák a betegeket? Egyre több ilyen történetről olvashatunk mostanában.

Örömmel tölt el viszont az, hogy egyre többen háborodnak fel az olyan eseteken, amikor a leggyengébbeket „kiütéssel” szeretnék padlóra lökni a döntéshozók. A kormány-kommunikáció kiváló lehetőségekről és társadalmi odafigyelésről szól, amikor arról beszélnek, hogy a súlyos betegek is esélyt kapnak a boldogulásra, hogy dolgozhassanak.

Arról mindenki mélyen hallgat, hogy ezzel nem a betegeket helyzetét segítik, hiszen az ő állapotuk ezzel tovább romlik, hogy betegen is dolgoztatnák őket. Inkább az őket foglalkoztató munkáltatók járnak jól a járulékkedvezményekkel és a bértámogatásokkal.

A kormány képviselői mosolygós arccal és lelkendezve tálalják fel a lehetőségek tárházát a munkába való visszatérésre azok számára, akiket egykoron munkaalkalmatlanná nyilvánítottak az orvos-szakértők, a megváltozott munkaképességű személyek felülvizsgálata alkalmával.

2016. szeptembertől indult az a program, amin sokan megrökönyödtek, hogy azoknak a megváltozott munkaképességű személyeknek is dolgozniuk kell a jövőben, akiket a súlyos mentális és egyéb betegségeik miatt munkára alkalmatlannak találtak eddig az orvosok. Ezeket a súlyos betegeket „speciális közmunkabérrel” kb. 27 ezer F/hó nettó bérrel foglalkoztatnák.

Arról is olvashattunk a sajtóban, kb. 132 ezer fő megváltozott munkaképességű személytől elvonták az aktív korúak támogatását, ők már segélyt sem kapnak. Ha élni akarnak, akkor a családjuk kötelessége gondoskodni róluk, vagy betegen is dolgozniuk kell.

Egy elképesztő történet kering a facebookon, melyre mások is felfigyeltek rajtam kívül. Ha a történet igaz – miért is kételkednénk benne – akkor bizony egyre vadabb helyzetekbe sodródnak egyes megváltozott munkaképességű személyek, akiket szinte már éhbérért dolgoztatnának.

A minimálbérhez igazodó órabér kb. 700 forint felett van, de van olyan megváltozott munkaképességű személy, aki egy órára ennek csak a 30%-át kaphatja a rendelkezések szerint, mely alig éri el a 220 Ft/órabért.

A facebookon keringő történetben az édesanya megemlítette, hogy az ebéddel együtt napi 750,- Ft/fő összeget kell fizetni a lányának az ellátásért. A napi 4 órás munkabér pedig 4 óra x 220 Ft/órabér = 880,- Ft/nap munkabér. Nem kell hozzá matematikai képlet sem, hogy láthassuk azt, hogy egész hónapra kb. 3 ezer forint marad az ilyen betegek zsebében.   

Döbbenetes!

Éhbérért dolgoztatják a legkiszolgáltatottabbakat, egyes megváltozott munkaképességű személyeket. Meddig tolerálja még ezt a legnagyobb lelki nyugalommal a társadalmi közvélemény?

Demeter Éva

 

 
 


Utolsó kép


HirdetésArchívum

Naptár
<< Július / 2017 >>


Statisztika

Most: 6
Összes: 1806431
30 nap: 20703
24 óra: 576