Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Etetik a választópolgárokat?

igeret.jpgAz ellenzéki pártok a kampányukban nagyon gyengén muzsikálnak. Nincs pénzük és tőkeerős szponzoruk a nyilvánosság eszközeivel kampányolni, de gyér a sajtó-média felhozatal is számukra, így „labdába sem rúghatnának”.  

Ráadásul problémás az is, hogy a szavazóik előtt marakszik az egykori két „jó” barát, az MSZP és a DK? Összefogás helyett széthúzás van közöttük, mely az egyfordulós választási rendszerben a jelenlegi hatalomnak kedvez. Sőt, még a maradék szavazóit is elriaszthatja a demokratikus ellenzéki pártoknak. Ez a fajta széthúzás, egymásra mutogatás, gyűlölködés az ellenzéki pártok között, a szavazóik arcul csapása is egyben.

Az viszont naivitás, hogy egyedül is képes lenne akár az MSZP, akár a DK annyi szavazót felsorakoztatni, hogy az kormányváltást eredményezzen. Nem kellene ámítani ilyen badarságokkal a szavazóikat. Ha összefogásra nem képesek, és csak az egymásra mutogatás, vagy, a ki tud nagyobbakat ígérni, ez a program fut be a zsákutcába, akkor csak a bársonyszék leosztó program teljesül, de abból a választóknak semmi jó nem jut, mert egyre rosszabbul él az ország fele, sokaknak már remény sem marad az elszegényedésből való kitörésre.  

Elgondolkodtató a legújabb MSZP nyilatkozat is, hogy „az MSZP meglépte, amit más nem mer”.

Már sokkal hamarabb, sokkal „tökösebben” kellett volna olyasmit meglépni és tenni, amit senki sem mert még eddig „meglépni” ebben az országban, de sajnos az MSZP még olyasmiért sem szólalt meg, amiért már ordítania kellett volna régen! Mentségére szolgáljon, hogy más ellenzéki pártok sem verték eddig a tam-tamot ez ügyben? Attól, hogy nincsenek döntéshozó pozícióban, még üvölthettek volna mindazok a dolgok ellen, amik tűrhetetlenek már ebben az országban.

Kikövetelhettek volna a közérdekű adatokat is, melyek a költségvetést érintik, de nem láthatunk statisztikákat évek óta, sok mindenről. Ez sem érdekel egyetlen ellenzéki pártot sem? Sok mindent joga lenne tudni az adófizetőknek is. Például azt, hogy mire fordítják az általuk befizetett adóforintokat, tételesen, részletesen.  

Annak idején a FIDESZ ellenzékben, még egy bútor vásárlásért is óriási cirkuszt csapott. Most meg 7 éve már, hogy ömlenek ki a közpénzek a „semmire”, amikből nem is a nép profitál, hanem a kormány-közeli „hatalmasok”? Százmilliárdokat herdálnak el, mindenféle úri passziókra, és senki sem teszi azt szóvá? Közben, az sem érdekel az ellenzék közül senkit sem, hogy hány súlyos betegtől tagadták meg a költséges, de életmentő, vagy életminőséget javító kezeléseket, vagy a túléléshez az esélyt? Nem tudhatjuk, hogy hányan halnak bele az ellátatlanságba, vagy például azt, hogy hány rokkant van még bent az ellátórendszerben?

Mennyi pénzt spóroltak meg a súlyos betegeken, és azt a pénzt hová csoportosították át, milyen célokra? Mennyi pénzt vontak el a rokkantak ellátásából az elmúlt 5 évben, amióta hatályba léptették az új rokkant-törvényt? Hogyan haladnak a felülvizsgálatok, hány beteget minősítettek vissza, vagy távolítottak el az ellátórendszerből? Annyira „szűkös a költségvetés”, hogy az ellen sem tiltakoznak az ellenzéki pártok sem, hogy a rokkantakat élethossziglan dolgoztatná félholtan is a kormányprogram? Ugyanis a rokkantak átlagéletkora mindössze 62 év! Mikor lesznek így öregségi nyugdíjasok, ha korhatárt élve meg sem érik? Nem a betegségeikbe, hanem a nyomorúságos életkörülményekbe halnak bele - a segélyes pénzellátásaikból, átlag 35 évnyi járulékfizetés után - ha megrokkannak?

Arra sem kérdez rá egyetlen ellenzéki párt sem, hogy miért külhoni (pl. Kárpátaljai) óvodákat újítunk fel 17 milliárd forintért, amikor itt egy vidéki bölcsődében alvó gyerekre zuhant rá a leszakadt plafon? A Vajdasági turisztika-fejlesztésre 50 milliárdot osztogattunk, abból 20 milliárd vissza nem térítendő támogatás lett? Vajon kinek a szállodája épül belőle? Innen kiömlik a pénzt, ott meg már külföldön nem ellenőrizheti senki sem a magyar adófizetők tízmilliárdjainak az útját? Itt meg közben nyomorog a fél ország? A nyomor elől a fiatalok külföldre menekülnek és szétszakadnak a családok.

Eközben az ukrán nyugdíjasok már vízummentesen jöhetnek csapolni a magyar nyugdíjkasszát? Itt meg az ellenzéki pártok marhaságokkal hülyítik el a nyugdíjasainkat, hogy: kik és mikor kapnának ingyen gyógyszert, vagy nyugdíjprémium helyett százalékos emelést, az mennyi kellene, hogy legyen? Eközben a gyermekeink közül egyre több járulékfizető hagyja el az országot, mert itt csak terheket akasztanak a nyakukba?

Ahelyett, hogy erélyesen fellépnének és tiltakoznának naponta azért, hogy azonnal mondja fel a kormány a még ma is hatályos (1962.12.20.-án aláírt) magyar- orosz szociális államközi egyezményt? Annak alapján ugyanis, akár az összes ukrán nyugdíjas - jelenleg kb. 20 millióan vannak – bármikor jöhet ingyen magyar nyugdíjat megigényelni, ha egy „fiktív” magyarországi lakcímmel rendelkezik, már akkor is? A magyar hatóságok ezt miért nem ellenőrzik rendszeresen, hogy életvitel szerint itt él-e az ukrán nyugdíjas - aki ingyen magyar nyugdíjat kap az adófizetőink pénzéből – aki, csak havonta egyszer látogatja meg a határ menti települések bank-automatáit, azt „kiüríteni”?

Elvették a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket a fiataljainktól? Közben, kiderült, hogy bravúrosan jól teljesítenek a magán-nyugdíjpénztári hozamok, de a 3 millió fiatal pénze már rég köddé vált? Jóvá sem lett írva nekik az egyéni nyugdíj-számlákon az, hogy mennyi járulékot fizettek be? Ebbe is belenyugodtunk, hogy „rászedték” őket? Közben a szülőtartási törvényt beélesítve, teljesen ellehetetlenítik majd a családokat?

 Lassan már az lesz csoda, ha egyáltalán marad még itt valaki a 3 millió nyugdíjszerű ellátotton kívül, akiknek az ellátása emiatt veszélybe kerülhet, ha nem lesz hazánkban elég járulékfizető? Nyugdíjas szövetkezetekbe tömörítve akarnák dolgoztatni az időseket halálukig? A beteg, dolgozni, ha már nem bír, az meg pusztuljon el? A munkaalapú társadalomban addig élhetünk csak, míg dolgozunk? Ha a fiatalok ez elől a diktátum elől elmenekülnek, akkor egy kiürített fantom-ország leszünk, mert az idősek is csak addig kellenek itt, amíg egészségesek és dolgozni bírnak?

Nem hiszem, hogy az MSZP egyedül képes lenne kezelni ezt a helyzetet, főleg úgy, hogy összefogás helyett folyton a sárdobálás megy az MSZP és a DK között is. Sőt, már a híveik között is? Ezt kell végignézni a baloldali szavazóknak, az egykori két „jó barát” párt civakodását? Ez, iszonyúan káros, mert a változtatás lehetőségét is elveszi azoktól is, akik még hisznek a demokratikus eszmékben és pártokban. Még a reményt is el akarják venni tőlük, hogy elmenjenek szavazni az emberek a demokratikus változásokért?

Ez a nemzet igazi tragédiája, hogy az ellenzéki pártok is egymás ellen gyűlölködve, civakodva, marakodva, egymást eltaposva akarnak előre jutni? Vajon hová? Ez az út nem vezet sehová, csak a zsákutcába, amit most a kampányukban produkálnak az ellenzéki pártok. Összefogásról szó sincs, csak a széthúzásokat látjuk. Emiatt, már sokan megkeseredtek a szavazóik közül is.

Mindenki tudja, hogy egyfordulós választási rendszerben ez a fajta széthúzás, csak a jelenlegi hatalmat erősíti. Egyedül egyetlen ellenzéki párt sem képes még labdába sem rúgni. Mi ezzel a cél? Az öngól? Csodálkoznak ezek után, hogy egyre több szavazó mondja ki azt, hogy nincs kire szavaznunk?

Akinek lehetősége van, az lelép ebből az országból?  Bravó! Ez lenne az érdekünk?

Gratulálok minden ellenzéki pártnak ahhoz is, hogy azt hiszik, hogy a szavazóik már megvakultak, vagy megsüketültek, és némán majd behúzzák azt a fránya és felesleges ikszeket találomra, valamelyik ellenzéki pártra, akiknek a képviselői, csak a bársonyszékek leosztásáért versenyeznek? Ez, ami ma az ellenzéki pártok kampánya címén zajlik a választópolgároknak a „megvezetése”. Ugyanaz, mint 2014-ben volt. Pár hónap van csupán az országgyűlési választásokig, ha a nyári uborkaszezont leszámítjuk, alig több mint fél évünk marad a „kijózanodásra”. Nem sok remény van már arra, hogy a saját érdekükben és az ország érdekében felébredjenek végre az ellenzéki pártok az álomvilágból, a szavazóikkal együtt.

Arra kéne „tökös” megoldást találni a demokratikus ellenzéki pártoknak, hogy azonnal szüntessék be egymás ellen a sárdobálást, és a szavazóik „trükkös” megtévesztését!

Minden demokratikus ellenzéki pártnak a szíves figyelmébe ajánlom az írásom, akkor is, ha ez, csupán egyetlen szavazópolgár véleményét tükrözi. Meggyőződésem, hogy azzal a véleményemmel nem maradok egyedül, hogy a demokratikus ellenzéki pártoknak felelősségteljesebb kampányt kellene folytatni ahhoz, hogy minél több választót tudjanak megszólítani a demokratikus változások reményében. Ez külön-külön indulva a szavazatokért és egymás ellen „dolgozva” nem lehet eredményes - ilyen politikai környezetben - és a jelenlegi hozzáállásukkal.

A demokratikus ellenzéki összefogás reményében még bizakodom, de vészesen fogy az idő, és fogy a levegő a szavazók bizakodása körül is. Talán most lenne az utolsó alkalom arra, hogy 2018-ban a szavazófülkékben ne vérezhessen el a demokratikus ellenzéki erő. Azt egyesíteni kellene ahhoz, hogy a közös cél megvalósulhasson, ha egyenként minden ellenzéki párt a jelenlegi hatalom koncentrációjának gyengítését tűzte a zászlajára.   

A „tökös” megoldáson gondolkozzunk el közösen, és az ahhoz kapcsolódó felelősségünkön is, mert a jövőnk a tét!

Demeter Éva

választópolgár  

 
 


Utolsó kép


HirdetésArchívum

Naptár
<< Július / 2017 >>


Statisztika

Most: 10
Összes: 1807439
30 nap: 20743
24 óra: 719