Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A gyermekgyógyszerek gigantikus árairól az új MSZP kampány fényében

gyogyszer.jpgEleinte vállvonva átgörgettem az online híradásokat, melyek arról szóltak, hogy az MSZP a 65 év felettiek gyógyszereit ingyenessé tenné. Gondoltam: Igen, kampányidőszakban vagyunk, vissza akarják szerezni azt a szavazóbázist, amit már több éve elvesztettek – lévén, eddig nem igazán törődtek a nyugdíjasokkal, parlamenti szinten, ellenzékként.

Szinte minden online tartalomszolgáltató lehozta a hírt, és ez már kiverte a biztosítékot – hiszen egyiknek sem jutott eszébe közben, hogy mi lesz a gyermekgyógyszerekkel és azok áraival? A nyugdíjak átlag 100 ezer körül, vagy a fölött vannak (csak a nyugdíjasok töredéke él 100 alatti nyugdíjból), és a nyugdíjakat minden évben emelik. Ugyanakkor sem a GYES-t, sem a Családi Pótlékot nem emelték már ezer éve, elvették a fogyatékkal élő gyermekeiket ápoló szülőktől az ápolási díjaikat, megszüntették a családok lakhatási támogatását, az adósságrendezési támogatást, és a legszörnyűbb: szinte minden gyermekgyógyszerről és a gyermekeknek járó gyógyászati segédeszközről elvették az állami támogatást. Viszont odadobták koncnak az adójóváírást. Hogy addig miből élnek, azzal nem foglalkoztak ott fönt, az okosok.

Nem sajnálom a nyugdíjasoktól. De ha nekik jár, akkor járjon a gyermekeknek is ugyanez!

Az MSZP a 28 500 forintos nyugdíjösszegből élőkre gondol – a felvetés tehát, ebben az esetben jogos. Ugyanakkor minden nyugdíjasra ki akarják terjeszteni – ami, 100 fölötti nyugdíjaknál már nagyon nem jogos.

Azt sem felejtsük el: a rákos megbetegedések a gyermekeket nevelő szülőknél gyakoribbak, mint az idős, nyugdíjas korosztálynál. Tavaly arról tudósított az MTI, hogy az OEP még a rákgyógyszerek áraiban sem érvényesíti az állami támogatást. Ekkor ezt írták: „Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár négy-öt éve nem fogad be új készítményt a támogatott orvosságok listájára, mert a humán- és a gazdasági tárca nem módosítja a támogatott gyógyszereket felsoroló jogszabályt.  Február közepén 18 új rákgyógyszer támogatását utasították el emiatt, amiből 7 egyáltalán nem érhető el a magyar pácienseknek, 11-hez pedig 867 beteg egyedi méltányossági eljárással férhet hozzá. … A szükséges összeg az OEP becslése szerint 10-20 milliárd forint lenne a következő 3 évben, ekkora összeget kellene a kormányzatnak biztosítania a támogatásra.”

A cukorbetegség népbetegség Magyarországon, egyre több gyermeket, és szülőt érint (tehát nemcsak a nyugdíjasok kiváltsága ez). Tavaly, a cukorbetegségben használandó készítmények és segédeszközök esetében ez volt a helyzet: „Adagolópenek esetében csak abban az esetben vehető igénybe 80 %-os támogatás, amennyiben a beteg személy nem töltötte be a 18. életévét, vagy amennyiben terhes, továbbá az intenzifikált inzulinkezelésben részesülők, a vakok, illetve a gyengén látók, valamint azok a jogosultak, akik a felső végtagjukra mozgáskorlátozottak. Más esetekben nincs semmilyen támogatás rajta.

Ugyanakkor lassan tizedik éve, hogy nem emelték a Családi pótlék összegét (ami még arra sem elég, hogy egy havi kollégiumi elhelyezést biztosíthasson a szülő ennyiből a gyermekének, ha arra szükség volna). Arról már nem is szólva, ha a gyermek megbetegszik, talán egy köptető, és egy antibiotikum kiváltására elég ennek összege. És most csak a legenyhébb megfázásról, mint betegségről tettem említést.

A Pénzcentrum számolt be arról, idén, év elején, hogy a CSP összege egy gyermek esetében 12 200 forint (az iskolakezdéshez szükséges, egyébként sosem használt tankönyvcsomag pedig, ehhez képest 17-27 ezer forint, és akkor a gyógyszerek kiváltásáról még nem tettem említést.) A két gyermekesek családi pótléka 13 300 forint. Messzire mennek vele, amikor két gyermek esetén, ha már – maradva a megfázásnál – az egyik megbetegszik, automatikusan megbetegszik a testvére is. Majd, szépen, sorban az egész család.

Nem tesz kivételt a szabályozás abban az esetben sem, ha az egyik, vagy mindkét gyermek bármilyen tartós betegséggel, netán testi-, értelmi fogyatékossággal él. A tartósan beteg gyermeket nevelő családok esetében a CSP összege 23 300 forint. Ezeknek a gyermekeknek alanyi jogon járt a közgyógyellátási igazolvány, amit, szintén az idei évben el is vettek, mindenkitől – lévén a nagy szociális megszorítások égisze alatt nemcsak az ápolási díjat szüntették meg, hanem a közgyógy ellátást is.

Igaz, a kacifántos törvényszöveg meghagyta a csontot a közgyógyigazolvány igénylésének terén, de ennek megítélését az önkormányzatra bízta – tehát mindenképpen attól függ, van-e az önkormányzatnak olyan bevételi forrása, amit a helyi szociális segélyezésen túlmenően rá tud szánni az alanyi jogon-, a méltányossági-, vagy a normatív alapon járó támogatásokra. Ha nincs, és szegény az önkormányzat, akkor lehet az a gyermek akármilyen beteg, a gyógyszerei kiváltásához az önkormányzat segítséget nyújtani nem tud. (persze ez csak az apró betűs rész, ez a tény reklámozásra soha nem került.)

Elkanyarodtam, viszont ennyiből is jól látható: a nyugdíjasok, és nyugdíjasok gyógyszereinek kiváltása borzasztó fontos a pártoknak, kampányidőszakban (eddig ugyanis nem volt az). A beteg gyermekek, az ő gyógyszereik, és a szülők megélhetési- így az anyagi gyermeknevelési és ellátási lehetőségei, vagy az állam általi támogatásaik még kampányidőszakban sem számít egyik pártnak sem.

Pedig a gyermekeket nevelő szülők pont olyan erős és nagy számú szavazóbázist jelentenének, mint a nyugdíjasok. Ők mégsem fontosak a honatyáink számára, bárhogyan is ragaszkodjanak a jól megszokott bársonyszékeikhez. ….

 
 


Utolsó kép


HirdetésArchívum

Naptár
<< Július / 2017 >>


Statisztika

Most: 8
Összes: 1806431
30 nap: 20704
24 óra: 577